A négy falnak tartott LMP-s fórumot Kukorelly Endre

Vágólapra másolva!
Két pomázi volt kíváncsi a Lehet Más a Politika (LMP) szentendrei jelöltjére, Kukorelly Endre íróra, aki a Buda környéki kisvárosban tartott lakossági fórumot. A szűk körű beszélgetésen elmondta, miért jó érzés kotont gumikesztyűben zsákba rakni, hogy Puerto Ricó-i mintára szervezné meg az oktatást Magyarországon és hogy elege van a hazai panaszkultúrából. A beszélgetésnek végül az vetett véget, hogy az egyik pomázinak mennie kellett gyereket fürdetni.
Vágólapra másolva!

Kongott az ürességtől a Pomázi Művelődési Ház és Könyvtár parkolója és színházterme délután 6 óra után pár perccel, pedig ekkor már meg kellett volna kezdődnie Kukorelly Endre LMP-s lakossági fórumának, vagy ahogy meghirdették: beszélgetésének. A színházterem helyett végül egy harmadakkora, ívelt csempékkel borított, kissé kopottas terem adott helyt a beszélgetésnek, amelyen eleinte úgy tűnt, csak a párt szentendrei egyéni jelöltjeként és Pest megyei listavezetőjeként indított Kukorelly, a szervező Sepsei Gergely Pest megyei területi koordinátor és négy újságíró fog részt venni.

Sepsei a nullához közelítő érdeklődőt azzal magyarázta, hogy az esemény rosszul volt meghirdetve, a plakátolásért felelős ugyanis elutazott. Egyes plakátokat ráadásul le is tépkedtek - tette hozzá. Kukorelly ezalatt az egyik újságírónak fejtegette, hogy kiváncsi rá, "milyen lenne beülni" a parlamentbe. Közben egy nő, a művelődési ház dolgozója megkérdezte, rátelefonáljon-e azokra emberekre, akik ígérték, hogy eljönnek.

Egy rövid belsőépítészeti vitát követően (arról, hogy az 1970-es vagy 80-as években épült-e a művház) negyed hét után befutott egy pomázi férfi, és így megkezdődött a beszélgetés. Kukorelly Endre feszengve kijelentette: "ez a szituáció furcsa és kényelmetlen számomra". Ezzel arra utalt, hogy szemináriumaira ennél többen szoktak kíváncsiak lenni.

Elég a panaszkodásból!

"Lelki-szellemi paradigmaváltás kell" - mondta Kukorelly, és az est folyamán vissza-visszatérő gondolata volt, hogy "rossz a hangulat" Magyarországon. A Jobbikra utalva elmondta, hogy "a szélsőségesek rájátszanak erre a panaszkultúrára", amelyre focis példát hozott fel: mindig azt mondjuk, hogy "az utolsó pillanatban fog kikapni a magyar csapat a svédektől". A pomázi vendég - akiről később kiderült, hogy egy informatikai cég vezetője - pozitív ellenpéldát is felhozott: "ismerek egy makói iskolaigazgatót, aki szenzációsan működteti az iskoláját".

Ekkor egy tálca vízzel a kezében megjelent a művház női alkalmazottja is, aki csatlakozott a beszélgetéshez. Kukorelly a beszélgetés folyamán olykor lazára vette a figurát, mondván: "sokkal fontosabb a közügyek intézésénél, hogy itt a tavasz, a csajok, a sörözés". Hozzátette azonban, hogy a közügyeket is intéznie kell valakinek. Elmesélte azt is, miként szokott az autópályák elkerülésével, "falvakon át csalinkázva" autózni. Ilyenkor be szokott menni a boltokba, vesz egy Sport szeletet, és a helyiekkel beszélgetve azt szűri le, hogy azért fejlődik az ország.

Ógörög hasonlatot is felhozott arra, hogy ha most valaki kimondja a politika szót, megfagy a levegő körötte. "A politika a polisz ügyeinek intézése" - mondta -, "a görögök kimentek az agórába a közös ügyeket megbeszélni". A pomázi férfi erre annyit válaszolt, hogy akkoriban még egyszerűbbek voltak a közügyek, mire Kukorelly Plutarkhosz ógörög történetíró olvasását ajánlotta vendégének, amiből kiderülhet számára, hogy ez nem igaz.

Az LMP-ről lelkesen beszélt Kukorelly, aki szerint a párt egy olyan szervezet, amely "kritikus tömeget" képes elérni. "Ott hemzsegnek ilyen lelkes fiatal gyerekek" - mondta az LMP-ről, majd a rendszerváltáskori Fideszhez hasonlította a pártot. A pomázi férfi erre hozzátette, hogy ő is lelkes, de attól tart, hogy az LMP-ből is az a megalkuvó párt lesz, mint amivé szerinte a Fidesz vagy az SZDSZ vált. Kukorelly erre azt mondta, hogy a szakapparátusban az LMP a legjobb, hiszen "frissen PhD-zett gyerekekből" áll.

"A zöldség az nekem tetszik"

Kukorellyt elmondása szerint a "zöld oldal" is megfogta az LMP-ben. Főleg azért, mert ők nem "kombattáns zöldek", akik odaláncolják magukat tiltakozásként. "Azért is tetszik a zöld, mert a Fradiban is fociztam" - magyarázta lelkesedését. Kitért arra is, hogy az idősebb generációkat is meg kell nyerni a környezetbarát hozzáállásnak. Példaként saját édesanyját hozta fel, akire már többször is rászólt, hogy ne folyassa a mosogatóba a vizet, amíg cigiszünetet tart.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Szűk körben

Azt is elmondta, hogy olykor takarítóbrigádokat szervez, amelyekkel elmegy szemetet szedni. Szerinte furcsán jó érzés, amikor valaki "felemeli a kotont, és - gumikesztyűben - berakja a zsákba". Saját régebbi helytelen viselkedését is felemlegette, amikor "köpőversenyeket rendeztünk az Izabella utcában", manapság viszont már leszoktak az emberek a köpködésről - tette hozzá. Ezután kiderült Kukorellyről, hogy zuhanyzásnál is felfogja a vizet egy vájdlingba, hogy azzal meglocsolhassa a virágokat. Beszélt a hajléktalanok megsegítéséről is, és hogy alapítványt hozna létre, amellyel bérlakáshoz juttatná őket.

"Ha a zöldséget mint életformát tekintjük (...), az nekem tetszik" - mondta a pomázi informatikus, aki állítása szerint a tavalyi európai parlamenti választásokon még nem szimpatizált az LMP-vel. Közben a művház pomázi dolgozója - akiről kiderült, hogy magyartanárként végzett - előkerítette valahonnan a párt EP-programfüzetét, amiről a beszélgetésen tudta meg, hogy már elavult, és a pártnak új programja van. (A párt parlamenti választási programjáról itt olvashat bővebben.)

Kukorelly beszélt a nyomorgó cigányságról is, és elmondta, hogy a Puerto Ricóban személyesen tapasztalt megoldást honosítaná meg Magyarországon. Rengeteg állami pénzt pumpálna az oktatásba, és mindenkit képzettséghez juttatna. Elmondta, hogy Puerto Ricóban nem túl magas ugyan a tömeges felsőoktatás színvonala, de látszik a hallgatókon, hogy nyitottak, érdeklődők. Ehhez ott hozzájárulnak a magas ösztöndíjak is, aminek a gyereket egyetemre járató család is nagy hasznát veszi. A magyartanár végzettségű pomázi nő azonban elmondta, hogy szerinte a cigányság kultúrája nehezen megváltoztatható. Kukorelly a problémára azt a választ adta: "mindenki mellé kéne egy szociális munkás".

A művházban dolgozó nő a beszélgetés végén jól érzékeltette a többi - általa a plakátháború miatt populistának tartott párt - és az LMP közötti különbséget azzal, hogy kijelentette: ugyanebbe a terembe csütörtökön 200 embert várnak a Jobbik gyűlésére. Végül a beszélgetésnek vége szakadt, miután két újságíró elhagyta a termet, a pomázi informatikus pedig közölte: "Megöl az asszony, ha nem indulok, menni kell gyereket fürdetni!"