Kuncze kizárásos alapon az MSZP-re szavaz

Vágólapra másolva!
Kuncze Gábor, az SZDSZ korábbi elnöke a Magyar Narancsnak adott interjúban azt mondta: az MSZP-re fog szavazni a választásokon, de nem azért, mert jónak tartaná a szocialisták kampányát vagy az elmúlt évek kormányzását. Kuncze arról beszélt: kizárásos alapon jutott erre a döntésre, mert egyetlen másik pártot sem hajlandó támogatni: tart a Fidesz kétharmadától, a Jobbik programja nem tetszik neki, az LMP-t zavarosnak, az MDF-t pedig esélytelennek tartja.
Vágólapra másolva!

Az MSZP-re fogja adni a szavazatát az áprilisi választásokon - erről beszélt Kuncze Gábor, az SZDSZ korábbi elnöke a Magyar Narancs csütörtökön megjelent számában olvasható interjúban. Kuncze részletesen elmagyarázta a lapnak, miért döntött az MSZP mellett. Arra a kérdésre, hogy milyen megfontolások alapján dönt majd, rögtön rávágta: "A Jobbikra nem szavazok". Ezt azzal indokolta, hogy átnézte a Jobbik programját, és nem tud azzal azonosulni.

A Fideszről azt mondta: azért nem támogatja, mert nem szeretné, ha a kétharmados többség közelébe kerülne. Kuncze szerint ugyanis a Fidesz korábban, amikor nem volt kétharmada, akkor is "kihasznált minden létező lehetőséget a maga javára, és ezek a lépései - a háromhetenkénti ülésezés, a kétéves költségvetés, a vizsgálóbizottságok felállításának megvétózása - mind-mind gyengítették a parlamentáris demokrácia keretetit".

Kuncze közölte: nem akarja elvesztegetni sem a szavazát, így nem szavaz kispártra sem, mert szerinte ha az adott kispárt végül nem jut be a parlamentbe, szavazatával végső soron a Fideszt támogatná. Az LMP programját zavarosnak nevezte Kuncze az interjúban, és hozzátette: bár vannak a pártnak szimpatikus megnyilvánulásai, összességében nem ért vele egyet, az MDF-et pedig esélytelennek tartja.

"Ezért egy olyan pártra szavazok, amelyiknél az előbbi szempontrendszer szerint hasznosul a voksom" - mondta, majd helyette az újságíró mondta ki, hogy ezek szerint az MSZP-re. Kuncze erre megjegyezte: az újságíró biztosan nem abból jött rá erre, hogy azt mondta volna, "milyen kitűnően kormányoztak, vagy milyen fantasztikus a kampányuk". "Ha jobban szerepelnek az előrejelzéseknél, akkor én leszek az első, aki felhívom majd a figyelmüket arra, hogy az én szavazatom elsősorban nem nekik szólt, hanem annak, hogy a többi pártot miért nem voltam hajlandó választani".