Jogsértően buzdította vándorlásra szavazóit a CM

Vágólapra másolva!
Az Országos Választási Bizottság szerint jogsértő a Civil Mozgalom azon felhívása, amely arra szólítja fel a párt híveit, hogy kérjenek igazolást és olyan településen szavazzanak, ahol a párt tudott területi listát állítani.
Vágólapra másolva!

Jogsértő a Civil Mozgalom felhívása, amelyben arra szólítja fel híveit, hogy kérjenek igazolást és olyan településen szavazzanak, ahol a párt tudott területi listát állítani - határozott pénteken az Országos Választási Bizottság (OVB).

Egy magánszemély fordult kifogással az OVB-hez, mert a Civil Mozgalom (CM) internetes oldalán arra hívja fel a szimpatizánsait, kérjenek igazolást olyan megyébe, ahol a párt tudott területi listát állítani. A honlapon azt írják: "Senki ne keseredjen el, hogy nem tud szavazni ránk, mert ez így nem igaz!", majd tájékoztatást adnak arról, hogy igazolással is lehet szavazni az országgyűlési képviselők választásán.

A honlapon olvasható felhívásban azt is írják: "a kérelemben célszerű a hozzánk legközelebb eső bármelyik megyei települést megjelölni, hogy ne kelljen sokat utazni". Az is olvasható, hogy "ennyi áldozatot bárki meghozhat, akár még egy kellemes kirándulással is egybekötve - kellemeset a hasznossal".

A kifogással élő magánszemély a választási eljárási törvényre hivatkozott. Eszerint a választópolgár kérheti a névjegyzékbe való felvételét, azon a települése, ahol a szavazás napján tartózkodik. Az igazoláskérés célja nem lehet a választás eredményének a befolyásolása.

Az OVB 8:1 arányban megállapította, hogy a felhívás megsérti a választási eljárási törvényt. Az OVB eltiltotta a pártot a további jogsértéstől. Az OVB több tagja szerint az igazolással szavazás lehetőségét nem erre a célra találta ki a jogalkotó.

Seres Mária, a párt elnöke a döntés után az MTI-nek azt mondta: pártja csupán azzal az állampolgári joggal szembesítette a választópolgárokat, hogy nem csak a lakhelyükön szavazhatnak, hanem ha máshol tartózkodnak, és azt előre bejelentik, akkor máshol is. Hozzátette: nem hinné, hogy nagy mozgósító erővel bírna az, ami a Civil Mozgalom honlapján szerepel.