Homályos ügylet nyithat utat a kormányzati szerephez Pintér Sándornak

Vágólapra másolva!
Tovább erősödött a feltételezés, hogy Pintér Sándor egykori belügyminiszter szerepet vállal a várható Fidesz-kormányban, miután március végén megvált biztonsági cégétől. A többmilliárdos forgalmú, a magyar piacon rendkívül erős pozíciókkal rendelkező vállalatot egy januárban alapított, ötmilliós tőkéjű cég vette meg, amelynek egyedüli tulajdonosa eddig csak egy veszteséges kisvállalkozásban volt érdekelt.
Vágólapra másolva!

"A közbiztonság megadta magát" - fogalmazott március 15-i beszédében Orbán Viktor, jelezve, hogy kormányra kerülés esetén a rendészeti területet tartja az egyik legfontosabbnak. A felmérések szerint a választások abszolút esélyesének számító Fidesz elnöke azt nem közölte, hogy kit képzel el ennek a kiemelt területnek az irányítására, az utóbbi hetekben azonban tovább erősödtek a találgatások, hogy egykori belügyminiszterét, Pintér Sándort kérné fel a feladatra. Több sajtóhír is jelent meg erről, és az [origo]-nak egy névtelenséget kérő fideszes tisztviselő úgy fogalmazott, "ezek nem járnak messze a valóságtól", bár hozzátette azt is, hogy hivatalosan még nem dőlt el semmi.

Orbán többször egyértelművé tette, hogy a választások előtt nem akar megnyitni személyi kérdéseket (erről részleteket itt olvashat), amit az [origo]-nak korábban nyilatkozó fideszes politikusok azzal magyaráztak, hogy ha korán megszületnének pozícióról szóló döntések, akkor az sértődéshez vezetne, és gyengíthetné a kampányt. A Fidesz-elnök a párt programjának március közepi bemutatásakor is arról beszélt a zárt választmányi ülésen, hogy az egyes fejezetek írói nem feltétlenül kapnak kormányzati tisztséget, erről csak később hoznak döntést.

Pintér nem nyilatkozik

A Pintér esetleges kormányzati szerepvállalásáról szóló feltételezéseket azonban tovább erősítette az a március 25-én megjelent hír, hogy eladta százszázalékos tulajdonrészét a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. (CBSZ) nevű cégben. A vállalat vezérigazgatója, Tasnádi László az MTI-nek azt mondta, a tulajdonosváltás okáról nem kíván beszélni, arról szerinte Pintér Sándort kell megkérdezni. Az [origo] elérte Pintért, ő azonban csak annyit mondott, hogy köszöni, de nem akar élni a lehetőséggel, és még az előtt kinyomta a mobiltelefonját, hogy feltehettük volna kérdéseinket.

Az egykori belügyminiszter és országos rendőrkapitány egyik közeli ismerőse - aki az ügy bizalmas jellege miatt nem kívánt névvel nyilatkozni - ugyanakkor kérdésünkre azt mondta, "biztos, hogy van köze egymáshoz" a tulajdonosváltásnak és az esetleges kormányzati szerepvállalásnak. Az ismerős - akivel múlt hét közepén beszéltünk - ugyanakkor hozzátette azt is, hogy "az utolsó információm az, hogy nincs konkrét felkérés minisztérium vezetésére", és szerinte "igaznak tűnik az, hogy Orbán nem kér fel senkit funkcióra, csak munkára".

Arra a kérdésre már nem kívánt válaszolni, hogy tudomása szerint ilyen általános jellegű felkérést kapott-e Pintér. Konkrét pozíció azonban talán azért sem került szóba, mert korábbi fideszes nyilatkozatok szerint az is csak a választás után fog eldőlni, hogy pontosan milyen struktúrában áll fel a kormány, addig pedig több különböző változat marad az asztalon.

A CBSZ eladása után ugyanakkor azért szaporodtak meg a találgatások, mert ha Pintér valóban rendészeti vagy egyéb biztonsági feladatokat kap az új kormányban, akkor összeférhetetlenséget vethetne fel az ország egyik legnagyobb biztonsági cégének birtoklása. A cég eladása körül több kérdőjel is van, miután nem ismert a vételár, és nem világos az sem, hogy egy ilyen nagy értékű cég hogyan kerülhetett egy, a nyilvánosan hozzáférhető adatok alapján nem túl erős vagyoni háttérrel rendelkező vállalkozás tulajdonába.

Értékes cég, ismeretlen ár

Honlapja szerint a Civil Biztonsági Szolgálat 16 éves múltra tekint vissza, és olyan nagy ügyfelekkel büszkélkedhet, mint az OTP, a Mol, a MÁV vagy a Magyar Honvédség. A 2008-as évről szóló, legfrissebb nyilvános üzleti beszámolója szerint a cégnek akkor 4,8 milliárd forintos bevétele volt és 710 milliós adózott nyereséget produkált, amelyből az akkori tervek szerint öt éven át 436 millió forintot fizetnek ki az egyszemélyes tulajdonos Pintérnek. A magyar gazdaságot sújtó általános válság ellenére a cég tavaly jelentősen megerősödött, legalábbis Tasnádi március 25-i nyilatkozata szerint árbevétele meghaladta a nyolcmilliárd forintot.

Ezt a jól menő vállalatot adta el Pintér egy Prostasia Zrt. nevű cégnek, amelyet idén januárban alapítottak ötmillió forintos jegyzett tőkével. Mivel a cég frissen alakult, így a gazdálkodásáról nincsenek nyilvános adatok (minden évről a következő év május végéig kell leadni a beszámolókat), egyelőre azonban nem tűnik túl aktívnak: nincs publikus telefonszáma, honlapja, a székhelyeként pedig a tulajdonos-vezérigazgató, Kántor Tibor lakcíme van feltüntetve. Kántor korábbi gazdasági tevékenységéről a cégnyilvántartás alapján annyi tudható, hogy egyik tulajdonosa és ügyvezetője a 2006-ban alapított Occulto and 2006 Kft. nevű cégnek. Ennek sem találni nyilvános elérhetőségét, és a legutóbbi, 2008-as mérlege alapján nem számít túl sikeres vállalkozásnak. A dokumentumból kiderül, hogy abban az évben mindössze 6,9, 2007-ben pedig 9,8 milliós bevétele volt, és mindkét évet több százezer forintos veszteséggel zárta.

Ebből a vállalkozásból tehát nem tehetett szert jelentős vagyonra Kántor, akitől szerettük volna megtudni, hogy mennyiért vásárolta meg a CBSZ-t és hogy miből fedezte a vételárat, de a tudakozóban talált számhoz tartozó telefon ki van kapcsolva, a cégnyilvántartásban talált e-mail címre elküldött kérdéseinkre pedig nem válaszolt. Így azt sem sikerült megtudni, hogy megfelelnek-e a valóságnak azok a sajtóinformációk, amelyek szerint korábban, az Orbán-kormány idején az APEH egyik alelnöke volt. Abban az időben volt az adóhivatal bűnügyi igazgatóságának vezetője a jelenleg a CBSZ vezérigazgatói posztját betöltő Tasnádi László is, akit szintén kerestünk, de titkárságán azt közölték, hogy nagyon elfoglalt és nem elérhető.