Három embernek ad haladékot a képviselőjelöltség

Vágólapra másolva!
Az alpolgármester és a ScienNet-vezér haladékot kapott, a kertjét árammal védő gazdát és a drávapiski polgármestert viszont nem védi a mentelmi jog. Az OVB összesen nyolc képviselőjelölt mentelmi jogáról döntött: hárman magtarthatták a védettséget, öt ember ellen azonban folytatódhat a büntető eljárás. A felfüggesztésre szabványos indoklása van az OVB-nek, a fenntartására azonban egyáltalán nincs magyarázat.
Vágólapra másolva!

Nyolc képviselőjelölt több mint egy tucatnyi különböző büntetőügyében kellett határoznia az Országos Választási Bizottságnak (OVB) a jelöltállítás februári kezdete óta. A testület három személy esetében tartotta fenn a képviselőjelölteket megillető mentelmi jogot, amivel legalább a választásokig haladékot adott a gyanúsítottaknak, illetve egy, már bíróság előtt lévő ügyben a vádlottnak.

Az OVB keddi ülésén úgy döntött, nem függeszti fel például Hatvani Csaba MSZP-s képviselőjelölt - és terézvárosi alpolgármester - mentelmi jogát. A fővárosi VI. kerületben induló Hatvani ellen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja (egy Andrássy úti palota értékesítése) miatt nyomoz a Központi Nyomozó Főügyészség. Az OVB határozatában nem szerepel részletes indoklás, csak az, hogy a testület az eljárást a képviselők jogállásáról szóló törvény "megfelelő alkalmazásával folytatta le".

Megtarthatja mentelmi jogát a Debrecenben független jelöltként induló Leinemann Zsolt, a ScienNet törzsvásárlói rendszert működtető cég vezetője, akit különösen nagy összegű adócsalással gyanúsít a Vám- és Pénzügyőrség. Haladékot jelent a képviselőjelöltség a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei 9. választókerületben, a Magyarok Egymásért Szövetsége (MESZ) jelöltjeként induló Tőzsér Józsefnek is. Ellene jogosulatlan pénzügyi szolgáltatás bűntettének vádjával folyik büntető eljárás a Budaörsi Városi Bíróságon, de ezt az OVB határozata értelmében a választásokig fel kell függeszteni.

Akiknek nem jött össze

Felfüggesztette azonban az OVB a MESZ elnöke, Földesi-Szabó László mentelmi jogát. Az egykori rendőrtisztet egyrészt csempészettel, sikkasztással és számvitel rendje megsértésével vádolják az Egymásért Alapítvány ügyében, illetve adócsalás miatt is nyomoz ellene a Vám- és Pénzügyőrség.

Három különböző eljárás is folyik az Összefogás Párt jelöltjeként induló Mali Zoltán, Drávapiski polgármestere ellen rágalmazás, becsületsértés és garázdaság vádjával. Az OVB mindhárom ügyben felfüggesztette a mentelmi jogot. Nem kap haladékot a szintén az Összefogás Párt színeiben induló Szoboszlai Barna, a kertjét árammal védő gazda, aki ellen több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt folyik eljárás.

Az OVB korábban felfüggesztette a több büntetőügyben is érintett Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnökének mentelmi jogát, aki Ózdon indul az MCF Roma Összefogás jelöltjeként. A jobbikos Egyed Zsolt ellen eljárás indult rágalmazás miatt, az OVB ebben az ügyben is felfüggesztette a képviselőjelölt mentelmi jogát.

Nincs magyarázat

A mentelmi jogot felfüggesztő OVB-határozatok kivétel nélkül azzal indokolják a döntést, hogy a büntető eljárások tárgyát képező cselekményeket még a választások kiírása előtt követték el, illetve nem állnak összefüggésben a választási eljárással. A mentelmi jogot fenntartó határozatok esetében azonban semmilyen érdemi indoklás nincs. Szigeti Péter, az OVB elnöke az [origo] érdeklődésére azt mondta, a zárt ülésen elhangzottakról nem adhat tájékoztatást, de szerinte a testület az ügyek valamennyi körülményét figyelembe véve hozta meg a döntését.