Kifaggatná titkaikról új tagjait a Jobbik

Vágólapra másolva!
Feddhetetlenségi bizonyítvánnyal, hosszabb felvételi idővel és önkorlátozással szűrné meg a jövőben leendő tagjait a Jobbik. A párt állítja, hogy nem tervez boszorkányüldözést, már meglévő tagjait várhatóan nem világítják át. Az [origo]-nak nyilatkozó jobbikos vezetők szerint néhány, tagjaikhoz kötődő botrányon szavazatokat bukhatott a párt, és volt olyan ügy, amit a pártvezetés is komolyan vett.
Vágólapra másolva!

"Ez most egy kétirányú dolog, fortyog egy nagy üst, és majd csak a választások után tudjuk megmondani, hogy jól vagy rosszul jöttünk ki belőle" - mondta a Jobbik körüli személyes botrányokról és támadásokról az [origo]-nak Staudt Gábor, a párt etikai és fegyelmi bizottságának elnöke. Az elmúlt hetekben többször tűntek fel a médiában kompromittáló felvételek és nyilatkozatok a Jobbikról és tisztségviselőiről.

A látványos botrányok sora Király András szóvivővel kezdődött, aki lemondott szóvivői tisztségéről, miután egy kanadai melegfelvonuláson készült fotók kerültek nyilvánosságra róla. Szávay István nemzetpolitikai kabinetvezetőről egy legénybúcsún készült képek kerültek fel az internetre, egy gárdistáról pedig kiderült, hogy pornófilmekben szerepel. A pártot azzal is meggyanúsították, hogy egy bankrablótól kapott milliós támogatást, illetve hogy államfőjelöltje, Morvai Krisztina SZDSZ-es miniszternek készült. Utóbbi két ügyet a párt tagadta, majd Vona Gábor pártelnök az Inforádióban közölte: "Nagykoalíciós atombombázás zajlik a Jobbik ellen", és a választások után "le kell vonni a következtetéseket, hogy hogyan lehet ilyen össztűzben előre jutni".

A Magyar Gárdával nem lesz semmi gond

"A hamis vádaskodással nyilván nem lehet mit kezdeni, de arra fel lehet készülni, hogy önmagunkról minél többet megtudjunk" - mondta az előttük álló teendőkről Staudt Gábor. Az [origo]-nak több jobbikos vezető is arról beszélt, még a választás első fordulója előtt, hogy rövid idő alatt 10 ezer új taggal bővült a párt, és ilyenkor "elkerülhetetlen, hogy bekerüljenek olyanok is, akik esetleg nem mondanak el mindent magukról". Staudt szerint a várható lépések között szerepel, hogy "megtisztítsák a pártot az olyan emberektől, akik nem közéjük valók".

A fegyelmi és etikai bizottság elnöke szerint biztosan lesz például szigorítás, a már most is szigorúnak mondható tagfelvételi eljáráson. Staudt az [origo]-nak azt mondta, valószínűleg feddhetetlenségi bizonyítványt fognak kérni a tagoktól, felső-, közép- és alsóvezetőktől is. A feddhetetlenségi bizonyítvány egy olyan, a hatósági erkölcsi bizonyítványnál is részletesebb dokumentum, amelyben az illető bűnügyi nyilvántartásban szereplő adatai vannak leírva.

"Be fogjuk kérni ezeket az adatokat, hogy tudjunk róla, ha bármilyen ügye volt a párttagnak" - magyarázta Staudt. Szerinte ettől még nem lesz bármilyen büntetőügy automatikusan kizáró ok a felvételnél: "ha például valakit korábban megbüntettek a Magyar Gárda egyenruhájának viseléséért, azzal nem lesz semmi gond, a lényeg, hogy tudjunk róla, és mondhassuk, hogy a jóváhagyásunkkal történt".

"Ne ártsanak a pártnak"

Egy másik lehetséges szigorítás a felvételi türelmi idő meghosszabbítása lehetne - mondta Sneider Tamás, a Jobbik egyik alelnöke. Eddig szerinte kéthónapos próbaidőt kellett letölteni a pártba való felvétel előtt, ezt szerinte meg lehetne hosszabbítani fél évre, vagy akár egy teljes évre is. (A párt alapszabálya szerint jelenleg egy helyi szervezetbe felvett új ember párttagságát az Országos Elnökség, a párt legszűkebb vezetése 60 napon belül megvétózhatja). Szerinte az is segíteni fog a párton, ha bekerül a parlamentbe, mert akkor költségvetési támogatáshoz jutnak, lesznek fizetett alkalmazottaik, és "nyilván feláll egy olyan apparátus, amitől elvárható, hogy jobban odafigyel a tagfelvételre".

Sneider szerint arról egyelőre nem volt szó a párt elnökségében, hogy esetleg utólag is átvilágítsák az elmúlt évben felvett rengeteg új tagot. Egy másik alelnök, Gyüre Csaba szerint viszont erre azért nincs is szükség, mert egyszerűen nem lehet ellenőrizni minden párttagot.

"Eddig is a Jobbikban volt az egyik legszigorúbb tagfelvételi eljárás" - mondta az alelnök, példaként említve, hogy a felvételhez két korábbi Jobbik-tag ajánlása, valamint számos nyilatkozat is szükséges. Szerinte nem a tagfelvételre, inkább a tisztviselők kiválasztására kell jobban odafigyelni, azt pedig az eddigi botrányok már nagyrészt meg is oldották. "Ezekből a botrányokból sok mindenki tanult: aki eleve tudja, hogy a múltban voltak történései, amiket nem akar feltétlenül az egész ország tudomására hozni, az nem is fog ilyen tisztségeket megpályázni a pártban" - magyarázta. "Nálunk az egyéni felelősség nagyon sokat számít, és a tagok biztosan mérlegelik ezt, hogy ne ártsanak a pártnak".

Nem közéjük való

A párttagság megszűréséről szóló szabályok egyelőre csupán elképzelések, amelyeket a választások második fordulója után fognak majd részletesen megvitatni - mondta az [origo]-nak Szabó Gábor pártigazgató. Staudt Gábor ugyanakkor emlékeztetett, hogy az elmúlt időben is voltak kizárások a pártban "hasonló ügyek miatt", és kitettek olyan embereket, akik "nem voltak közéjük valók". Egy-egy ilyen lépés azonban ugyanúgy támadási felületet ad a politikai ellenfeleknek, mint ha nem veszik észre a problémás párttagokat, hiszen - mint Staudt fogalmazott - "az ilyen kizárt ember meg kiáll a nyilvánosság elé, és elkezdi mondani, hogy kitették őt, az egyetlen becsületes embert".

"A politikai ellenfeleink igyekeznek felhasználni, ha bizonyos személyek kikerülnek a Jobbikból" - erősítette meg Sneider Tamás is, aki szerint az ő megyéjében, Hevesben is kilépett vagy kizárt jobbikosok "próbáltak botrányokat gerjeszteni". "Vannak emberek, akik, ha nem találták meg a számításukat, és bármi okból kikerülnek a Jobbikból, már mennek is felajánlani szolgálatukat a másik oldalon" - mondta.

Az [origo]-nak nyilatkozó jobbikos vezetők ennek ellenére teljesen egységesen állították, hogy a kampányidőszak botrányait és támadásait biztosan nem belső informátorok szították. Szabó Gábor pártigazgató szerint az ügyek egy része magánemberek személyes sértettségéből eredő bosszú, más részüket tudatos politikai támadásnak tartják, a harmadik kategóriába pedig, a kontextusból kiragadott, manipulált félinformációkat sorolják. "Az ügyek persze különböznek, van köztük, amit mi is komolyabbnak gondolunk, és van, amit teljesen alaptalannak" - tette hozzá, arról viszont nem akart beszélni, hogy a Jobbikon belül melyik botrányt tekintik "komolyabb ügynek".

A mocskolódás visszaüthet

Szabó Gábor szerint a Jobbikot leginkább az lepte meg a botrányokkal kapcsolatban, hogy azok szinte mind a jobbikosok magánéletére koncentráltak. "Tudtuk, hogy támadni fognak minket, de azt nem, hogy ilyen kicsinyes dolgok miatt" - mondta a Szávay István soltvadkerti jelöltről részegen, illetve a Kassab Adonis ferencvárosi jelöltről bulizás közben készült felvételekre utalva.

A botrányok miatt az [origo]-nak nyilatkozó pártvezetők szerint a Fidesz és a Jobbik között hezitálók közül veszthettek szavazatokat. "Beszéltem olyan boltossal is, aki azért döntött végleg a Jobbik mellett, mert a Fidesz-aktivisták elkezdtek neki mocskolódni Király András melegfelvonuláson készült képeiről" - mesélte Sneider Tamás. Van, akiben a botrányok pont ellenkező hatást vált ki, és még jobban a Jobbik felé fordul - mondta Gyüre Csaba is, hozzátéve ugyanakkor, hogy valószínűleg "nem ez lesz a többség". "Szerintem mindenesetre nem ezek az ügyek fogják meghatározni a választás kimenetelét" - tette hozzá.