Megóvta a Fidesz az izzadástól Orbánt

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor a Fidesz elnöke, aki várhatóan az ország következő miniszterlenöke lesz, a kampány alatt egyetlen alkalommal sem került olyan helyzetbe, ahol vitára kényszerült volna vagy ahol kemény újságírói kérdésekkel kellett volna szembenéznie. A pártelnököt a Fidesz stábja megóvta a kemény helyzetektől, az országos lapok közül mindössze egy bulvárlapnál és a Fidesszel szimpatizáló Magyar Nemzetnél fordult meg, kampánykörútjait pedig nem hirdették meg, így többnyire csak helyi újságoknak nyilatkozott.
Vágólapra másolva!

"Ma Orbán Viktor Pécsett, illetve az Ormánságban van előre lekötött programokkal, így nem tudott bejönni a stúdióba, és akkor rövid konzultáció után rám esett a választás" - mondta március végén az MTV Az Este című műsorában Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője, amikor a műsorvezető arról faggatta, hogy Orbán Viktor pártelnök miért nem fogadta el a meghívásukat. Így kénytelen volt Navracsics válaszolni azokra a kérdésekre, hogy miért nincsenek konkrétumok a Fidesz választási programjában, illetve milyen konkrét intézkedések várhatóak a párt hatalomra kerülése után.

Orbánt a Fidesz stábja a kampány alatt megóvta az olyan helyzetektől, ahol a pártelnök vitára kényszerült volna, illetve ahol az újságírók kifaggathatták volna a terveiről. De a párt kerüli az olyan helyzeteket is, ahol politikusainak arról kéne beszélniük, hogy terveznek-e népszerűtlen, áldozatvállalásokkal járó intézkedéseket. A párt azért teheti meg ezt, mert a legtöbb közvélemény-kutató szerint közel 30 százalékos előnye van az MSZP-vel szemben.

Egy-két interjú fért bele

Orbán az országosan fogható tévék képernyőjén a kampány alatt eddig mindössze néhány alkalommal bukkant fel. Februári 5-i évértékelő beszéde után szerepelt például az MTV Ma reggel, a Tv2 Tények, illetve a Hír TV Rájátszás című műsorában. Egyik műsorban sem kellett igazán kemény, kitérő válasz esetén, többször megismételt kérdésekre felelnie. A riporterek főként az évértékelő beszédében említett nemzeti ügyekről kérdezték a Fidesz elnökét. Orbán ekkor jelentette be többek között a zöldbank ötletét - amelynek az lenne a feladata, hogy finanszírozza a panelfelújítási programot -, az orvosok és ápolónők várható fizetésemelését, illetve a rendőrség létszámának 3000-3200 fővel való bővítését (ezekről itt olvashat bővebben).

Orbán ezt követően országos napilapok közül a Blikknek, illetve pénteken a Magyar Nemzetnek adott interjút. A bulvárlap munkatársai több alkalommal is találkozhattak Orbánnal: elkísérték egy kampányrendezvényére, a pártelnök interjút adott a lapnak, illetve válaszolt a lap olvasóinak kérdéseire is. Március végén pedig az InfóRádiónak adott interjút, ekkor jelentette be, hogy következő kormánya külügyminiszterének Martonyi Jánost szemelte ki. Orbán stábja egyelőre az [origo] interjúkérelmeire is csak annyit reagált, hogy figyelembe veszik jelentkezésünket.


Orbán Óbudán kampányol

Az MTI archívumában idén mindössze tizenkét olyan nyilvánosan meghirdetett rendezvényt találtunk, amelyen Orbán részt vett. Ezek közé tartozott a februári évértékelője, a Fidesz március 15-i kampánynyitója, különböző munkaadói szövetségek előtt elmondott beszédei, illetve a Fidesz születésnapi rendezvényén elmondott beszéde. A rendezvények után mindössze néhány alkalommal fordult elő, hogy az újságírók is kérdezhettek Orbántól. Ilyen volt például március elején az iparkamara előtt elmondott beszéde, ahol az újságírók többek között az IMF-fel való tárgyalásokról, illetve a Jobbikról kérdezték a Fidesz elnökét.

Szűk nyilvánosság

Nem verte nagydobra országjáró körútját sem a Fidesz elnöke. Az elmúlt hetekben a pártelnök honlapján csak néhány napra előre közölték, hogy kampánykörútján mikor, hova látogat majd Orbán. Amikor a részletes programról érdeklődtünk - vagyis arról, hogy az egyes településeken mikor, kivel találkozik majd a pártelnök -, a Fidesz sajtóosztálya azt közölte az [origo]-val, hogy "Orbán Viktor sajtónyilvános programjairól mindig kellő időben, amikor aktuálissá válik, értesítjük a média munkatársait."

Annak ellenére, hogy az elmúlt hetekben Orbán számos településre ellátogatott, azokról előzetesen nem számolt be sem az MTI, sem a párt sajtóosztálya. Valószínűleg ez volt az oka, hogy egy-két kivételtől eltekintve a legtöbb látogatásról nem tudósítottak az országos tévék, újságok. Orbán április elsejei veszprémi látogatásáról például úgy számolt be az MTI, hogy a párt szóvivőjének a közleményét idézte, amelyben az a fordulat olvasható, hogy "Orbán Viktor újságíróknak elmondta". Az MTI tudósítása pedig szó szerint megegyezik a párt közleményével. Kampánykörútján többek között olyan helyi médiumoknak adott interjút, mint a Fejér Megyei Hírlap, a Somogyi Hírlap, a Kapos Extra vagy a Debrecen TV.

Bár Orbán kampánykörútja nem a legnagyobb sajtónyilvánosság mellett zajlott, ennek ellenére egy alkalommal mégis kellemetlenségset okozott Orbánnak a sajtó. Március végén, miután egy zuglói iskolába látogatott, Orbán újságírók előtt arról beszélt, hogy a fiatalokat szavazásra buzdította. Később az Országos Választási Bizottság (OVB) az eseményről tudósító MTI hírére hivatkozva marasztalta el Orbánt. Az OVB a hír alapján látta bizonyítottnak azt, hogy Orbán diákok előtt beszélt, amit a közoktatási törvény alapján nem tehetett volna meg. A Fidesz a döntés ellen fellebbezett, az iskola igazgatója pedig az [origo]-nak tagadta, hogy Orbán a diákok előtt beszélt volna.