Eddig 57 ezren szavaznának otthonuktól távol

Vágólapra másolva!
Több mint 57 ezren kértek eddig igazolást arra, hogy az országgyűlési választásokon nem a lakóhelyükön akarnak szavazni. Ez a szám azonban még nem végleges, pénteken 16 óráig lehet még igazolást kérni a lakhely szerinti jegyzőtől. Ha valaki olyan helyen szavaz igazolással, ahol az első forduló eredményes volt, akkor a másodikban már sehol sem szavazhat.
Vágólapra másolva!

Szerda délutánig 57 266-an jelezték, hogy az áprilisi országgyűlési választás valamelyik, vagy mindkét fordulójában nem a lakóhelyükön, hanem más magyarországi településen kívánnak szavazni.

Az a választó, aki a szavazás napján nincs a lakóhelyén, de Magyarország egy másik településén akar voksolni, igazolással szavazhat. Igazolást személyesen vagy meghatalmazott útján április 9-én, pénteken 16 óráig lehet kérni a lakóhely szerinti jegyzőtől. Ezt szerda délutánig 57 266-an tették meg az első és 48 476-an a második fordulóra. (2006-ban az első fordulóra 57 999-en kértek igazolást, a második fordulóra pedig 46 144-en.) Az igazolással szavazók száma napról napra nő, a hétvégén még 41 ezer volt a jelentkezők száma.

Ha valaki mindkét fordulóra igazolást kér, a két igazolást egy nyomtatványon kapja meg. Ha pedig valaki az egyik fordulóra már kért igazolást, és a másik fordulóra ezután szeretne igazolást kérni, az előzőleg kapott igazolást vissza kell adnia, és a két igazolást egy új nyomtatványon kapja meg. Az igazoláson szerepel, hogy a választó melyik településen szavazhat, valamint annak a szavazóhelyiségnek a címe, ahol leadhatja voksát.

Fontos, a korábbiaktól eltérő szabály, hogy ha valaki igazolást kapott (akármelyik fordulóra), a második fordulóban csak akkor szavazhat, ha az első forduló - abban a választókerületben, ahol szavazott vagy szavazhatott volna - nem volt eredményes. Ha az első forduló eredményes volt, hiába jelentkezik a választópolgár az igazolásával a második fordulóban, mivel a szavazatszámláló bizottság ellenőrzi, hogy érvényes volt-e az első forduló ott, ahol a választópolgár szavazott vagy szavazhatott volna, és ha az volt, akkor nem engedik voksolni.