Virslivé lett versenylóról és esélyessé váló esélytelenekről szóltak a kampányzárók

Vágólapra másolva!
Történelmi változást ígért Orbán Viktor, szavazásra buzdította az MSZP-seket Mesterházy Attila, magabiztosságát bizonygatta Vona Gábor csütörtökön, amikor négy párt tartott egyszerre kampányzáró rendezvényt. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje szerint nincs lefutott meccs, lehet még keresnivalója vasárnap a közvélemény-kutatások szerint összetöpörödött MSZP-nek. A Fidesz elnöke pedig arra intette szavazóit, nehogy elpuskázzák a nagy lehetőséget.
Vágólapra másolva!

"Sima győzelemhez Syma csarnok jár" - mondta a Fidesz csütörtöki kampányzárójának helyszínére utalva Kósa Lajos, a párt alelnöke. A rendezvényt megnyitó Kósa arról beszélt, hogy a választásokkal véget ért nyolc éves Gyurcsány-korszak, amit reményei szerint az emberek akkor látnak legközelebb, amikor a hátuk közepét.

A közel kétórás rendezvényen a felszólalókat Pálffy István, az MTV korábbi riportere konferálta fel, aki a KNDP színeiben indul a választásokon. Pálffy azt mondta: 150 napja vágja a centiket szabócentijén, így számol vissza, hány nap van hátra a választásokig. Azt javasolta, hogy minél többen menjenek el szavazni vasárnap, szerinte erre az időre félre lehet tenni a vasárnapi húslevest, a tavaszi munkát, de még az istentiszteletet is. Pálffy szerint arra a kérdésre, hogy a Fidesz vajon a társadalompolitikai koncepcióval, vagy elszámoltatással kezdi-e a kormányzást, csak azok tudják a választ, akik füstöltek már kolbászt és gömböcöt. "Ők tudják, hogy egy füst alatt több dolgot meg lehet oldani" - mondta.

"Sokszor egy napba zsúfolódik össze az elmúlt 8, 10, akár 50 év minden keserűsége, ezek a történelem nagy napjai" - mondta beszédében Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. Orbán szerint ezek a történelem nagy napjai, az emberek pedig arra vágynak, hogy ilyen napokat átéljenek. Ilyen volt 1848-as, 1956-os forradalom napja, az 1989-as rendszerváltás napjai, de ilyen lesz a vasárnapi választási is - mondta a Fidesz elnöke. Szerinte vasárnap dől el, hogy a világban a korábbiakhoz hasonlóan újra felnéznek-e a magyarokra.

Orbán szerint, ha emberek nagy számban nem adják szavazatukat a Fideszre, akkor a gazdaságban nem következik be a várt fordulat, az idősek nem számíthatnak a szükséges gondoskodásra, egyre nagyobb lesz a munkanélküliség, egyre több vállalkozás megy csődbe. A szavazás elmulasztását Orbán ahhoz hasonlította, mint amikor valaki nem megy el a felvételijére, a saját esküvőjére, nem vesz részt azon a versenyen, ahol ő nyerne. Az elmúlt hetekben elmondott beszédeiben hasonlóan most arra buzdított, hogy a párt szimpatizánsai mindkét szavazatukkal, vagyis a listás és az egyéni jelöltre adható szavazattal is Fideszt támogassák.

A Fidesz vezető politikusainak beszédeit egy-egy videoklip követte. A mozifilmek előzeteseihez hasonló bejátszások a Fidesz kampányának középpontjába állított nemzeti ügyeket mutatták be klipszerűen, illetve Orbán korábbi fontosabb beszédeiből - például Nagy Imre újratemetésén elmondott beszédéből - idéztek. Egy másik bejátszásban ismert emberek - többek között Jókai Anna író, Csukás István író, Reviczky Gábor színész, Kautzky Armand színész - arról beszélnek, miért szavaznak a Fideszre. A profin összerakott, érzelgős bejátszások mellett több, jellegzetes magyar zenét játszó együttes, például a Csíkzenekar is fellépett a közel ezerfős közönség előtt.

Pokorni Zoltán a párt alelnöke arról beszélt, hogy szerinte az MSZP-SZDSZ kormányok négy végzetes hibát követtek el. Mindent a hatalom megszerzésének rendeltek alá, a tetteket propagandával akarták pótolni, szakmaiságot mellőzni akarnok módon viselkedtek, és erkölcsi normák nélkül kormányoztak. Pelczné Gál Ildikó hosszan beszélt a nők helyzetéről, szerinte a Fidesz a munkahelyteremtéssel, bölcsődék létesítésével, gyes idejének visszaállításával olyan politikát fog folytatni, amivel jól járnak a nő és a családok. "Nem két férfi, és nem is két nő, hanem egy férfi és egy nő alkotja a családot" - fogalmazott.

"Erősnek kell lennünk, nem bukhatunk a győzelembe" - mondta Lázár János, az Országgyűlés rendészetei bizottságának elnöke. Lázár a Fidesz szimpatizánsait óvta a csodavárástól, szerinte abból a szakadékból, ahova az ország került nem lehet kiugrani, csak küzdelmes munkával, lépés-lépésre kimászni. A hódmezővásárhelyi polgármester a 2006-os zavargásokra utalva azt mondta, hogy a Fidesz nem kardlappal és vízágyúval fog érvelni. Szerinte a Fidesz képes rendet teremteni az országban, de nem zsarnoki módon, hanem úgy, hogy megóvjon mindenkit veszély fenyeget, függetlenül attól, hogy kisebbség vagy többség tagja. "Az a versenyló, amelyik a cél előtt megáll csak virslinek való" - mondta Varga Mihály a párt egyik alelnöke. Aki arra próbált buzdítani, hogy nem szabad megtorpanni a cél előtt.