Jobbik: Pontatlanul tájékoztatott a rendőrség a XII. kerületi ingatlanügyben

Vágólapra másolva!
Több pontatlanságot is talált a Jobbik abban a tájékoztatásban, amit a Budapesti Rendőr-főkapitányság tett közzé az állítólagos XII. kerületi ingatlanpanama-ügyben. Novák Előd, a Jobbik alelnöke csütörtök helyett már kedden feljelentést tett, mert szerinte a kerület fideszes önkormányzata úgy kötött adásvételi szerződést egy telekről, hogy nem határozott időben a beépíthetőség mértékéről.
Vágólapra másolva!

A Jobbik szerint pontatlan tájékoztatást adott a rendőrség a XII. kerületi ingatlanügy kapcsán mind a feljelentés napjáról, mind pedig a feljelentésben foglaltak vizsgálatáról. Novák Előd, a Jobbik alelnöke péntek este közölte: a rendőrség honlapján található közleményben foglaltakkal szemben nem csütörtökön, hanem már kedden feljelentést tett a párt nevében, személyesen a Teve utcai székházban a "hegyvidéki ingatlanpanama" ügyében, és arra aznapi keltezésű válaszlevelet kapott a Jobbik a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól (BRFK).

Mint írta, hasonlóan pontatlan tájékoztatást adott a rendőrség telefonon, amikor a nyomozás megindításáról beszéltek, miközben még csak feljelentés-kiegészítésnél tart az ügy. A Fidesz pénteken közölte: "újabb jobbikos hazugság lepleződött le", mivel a Jobbik korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy feljelentésük nyomán a BRFK nyomozást rendelt el egy "XII. kerületi ingatlanpanama" ügyében, amelyben Pokorni Zoltán, XII. kerületi fideszes polgármester is érintett.

Csak feljelentés-kiegészítés

A rendőrségi honlapon később nyilvánosságra került a BRFK közleménye, mely szerint nem nyomozást, hanem feljelentés-kiegészítést rendeltek el az ügyben. A BRFK azt közölte: "április 8-án érkezett a Budapesti Rendőr-főkapitányságra egy feljelentés egy XII. kerületi ingatlan értékesítésével kapcsolatban. A fenti ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság nem rendelt el nyomozást. A feljelentésben foglaltakat feljelentés-kiegészítés keretében vizsgálja, annak megállapítása céljából, hogy bűncselekmény gyanúja felmerült-e".

A "Pokorni lebukott - Hunvald mellett a helye" című, délutáni Jobbik-közlemény szerint az ingatlan értékbecslés nélkül előterjesztett félmilliárdos eladásáról a képviselő-testület úgy döntött, hogy a beépíthetőség jelentős növeléséről csak később, a szintén a polgármester által aláírt adásvételi szerződésben esett szó. Az egyik internetes videomegosztó portálon lévő videón egy szerződést is bemutatnak, amin az áll, hogy a "terepszint alatti beépíthetőség 75-ről 100 százalékra növelését" tervezik.

A Jobbik szerint a "rendkívül rövid pályáztatás" után ingatlanhoz jutó, MSZP-s érdekeltségű Wallis messze áron alul szerezte meg a telket. Az interneten elérhető Jobbik TV április 7-i különkiadásában több százmilliós vagyonvesztésről beszélt Novák Előd, aki szerint az adásvételi szerződése alapján megállapítható a hűtlen kezelés.

Utolsó napokra időzített támadás

Pokorni Zoltán kabinetfőnöke, Váczi János szerint a kampánycsend előtti utolsó napokra időzített támadásnak nem lehet más célja, mint hogy elterelje a figyelmet az elmúlt hetek folyamatos, a Jobbikot érintő botránysorozatáról - olvasható a Népszava.hu oldalon.

Váczi János közölte: "az igazság az, hogy a XII. kerületi önkormányzat minden ingatlanértékesítés előtt hivatalos, független értékbecslést készíttet. Így történt ez 2008-ban is az említett ingatlan esetében. Ráadásul a kerületben minden önkormányzati ingatlanértékesítés kizárólag közjegyző előtt lebonyolított nyilvános versenytárgyalás útján történik" - tette hozzá Váczi.