Elővette Gyurcsány kedvenc szavát Orbán

Vágólapra másolva!
A négy évvel ezelőtt felállt második Gyurcsány-kormány egyik szimbolikus szavát, az államreformot használta Orbán Viktor Fidesz-elnök hétfőn, az első fordulóban aratott győzelem utáni első sajtótájékoztatóján. Orbán szerint az ország versenyképessége érdekében kell átalakítani az államot, és valami hasonlóról beszélt négy éve Gyurcsány Ferenc is.
Vágólapra másolva!

"Államreformot is végre kívánunk hajtani" - fogalmazott hétfői nemzetközi sajtótájékoztatóján Orbán Viktor, amikor arról beszélt, hogy a hatékonyabb államszervezettel akarják versenyképesebbé tenni Magyarországot. A Fidesz-elnök nem először beszélt a versenyképességi célról és az állam átalakításáról sem, az államreform szó azonban szokatlanul hangzott a szájából (a sajtótájékoztatóról részletek itt).

Szűk négy évvel ezelőtt ugyanis Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök használta ezt a kifejezést gyakran. A 2006-os kormányalakítás előtti MSZP-kongresszuson arról beszélt Gyurcsány, hogy az államreform az államszervezet és az igazgatás, valamint a közszolgáltatások reformjából áll, és közölte azt is, hogy olyan államot szeretne, amely segíti a polgárait, hogy győzzenek a versenyben.

A második Gyurcsány-kormány még egy úgynevezett Államreform Bizottságot is felállított, amelynek az lett volna a feladata, hogy felügyelje a nagy állami rendszerek - például az oktatás, az egészségügy, közigazgatás - átalakítását. Ez a bizottsági munka végül a reformok elbukásával együtt elhalt, a honlapja azonban még most is működik.

A Gyurcsány-kormány bukásával mintha maga a reform szó is kiveszett volna a politikusok beszédeiből, különösen a fideszesek részéről, bár nemrég Navracsics Tibor frakcióvezető is használta a szót. Ugyanakkor maga Gyurcsány is leszokott róla, és még lemondása előtt néhány héttel arról beszélt egy interjúban, hogy nem szívesen használja a reform szót, mert tudja, hogy "az emberek úgy utálják..., hogy csak na".