A Jobbikot kivéve valamennyi pártnál járt az amerikai nagykövet

2010.04.14. 8:41

A Jobbik kivételével valamennyi parlamenti mandátumot szerző pártot felkereste Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet - mondta a nagykövetség sajtóattaséja. Protokoll szabályokat nem kellett követnie, mivel nem formális látogatásokról volt szó.

Ahogy az [origo] LMP-irodába kiküldött helyszíni tudósítója is beszámolt róla, a vasárnapi választási éjszakán Eleni Tsakopoulos Kounalakis nagykövet több pártnál is megjelent. Az [origo] kérdésére Jan Krc, az amerikai nagykövetség sajtóattaséja elmondta, a nagykövet "mindazon demokratikus pártok székházát felkereste, amelyek bejutottak a parlamentbe": Tsakopoulos Kounalakis a Fidesznél, az MSZP-nél és az LMP-nél járt - mondta a sajtóattasé.

A látogatásokat a nagykövetség azzal magyarázta, hogy "a nagykövetnek szokásos diplomáciai kötelességei közé tartozik, hogy a fogadó ország politikai történéseit figyelemmel kísérje, és egy parlamenti választás értelemszerűen egy rendkívül fontos belpolitikai esemény". A sajtóattasé szerint az amerikai nagykövet "számos más nagykövethez hasonlóan" járt el.

Kérdésünkre, hogy a látogatásra milyen protokoll-előírások vonatkoznak, elmondta, hogy informális látogatásokról volt szó, amelyekre nem vonatkoznak előírások. Az attasé szerint a látogatások sorrendjét a székházak földrajzi elhelyezkedése, azaz logisztikai megfontolások határozták meg, valamint az, hogy az adott párt vezetői mikor tudták fogadni a nagykövetet. A nagykövet először az LMP-t, majd az MSZP-t, végül a Fideszt látogatta meg.

A pártokkal folytatott beszélgetésekről elmondta, hogy mivel nem formális látogatásokról volt szó, a nagykövet "mindössze gratulált a sikeres pártoknak és kifejezte a magyar emberek iránt érzett nagyrabecsülését, amiért ilyen nagy számban éltek demokratikus jogukkal, a választással".

A választási eredményeket Eleni Tsakopoulos Kounalakis végül nem valamelyik pártnál, hanem a Marriott Hotel választási éjszakai eseményén  kísérte figyelemmel több diplomatával együtt. Kérdésünkre, hogy mely magyar politikusokkal ápol jó kapcsolatot Kounalakis nagykövet - aki korábban azt mondta, Orbán Viktor a 20 évvel ezelőtti Bill Clintonra emlékezteti -, azt a választ kaptuk, hogy "minden magyar demokratikus párt képviselőjével jó kapcsolatot tart fenn".

KAPCSOLÓDÓ CIKK