Az LMP nem foglalkozik vele, mit akar az MSZP

2010.04.13. 14:07

Egyoldalúan visszalépteti négy budapesti jelöltjét az MSZP olyan körzetekben, ahol versenyben maradt az LMP jelöltje is. Az MSZP így próbálja megakadályozni a Fidesz kétharmados győzelmét - jelentette be kedden a szocialista párt. Az LMP kedd esete választmányi ülésen döntött arról, hogy nem tárgyalnak a szocialistákkal visszalépésekről: a párt fővárosi listavezetője az [origo]-nak azt mondta, ők nem lépnek vissza.

Az MSZP úgy döntött, hogy négy olyan budapesti körzetben, ahol az LMP jelöltjei bejutottak a második fordulóba, a szocialista jelöltek visszalépnek - jelentette be kedd délután a szocialista párt vezetése. A döntés értelmében Csepelen Avarkeszi Dezső, Terézvárosban Hatvani Csaba, Zuglóban Bárándy Gergely, Jószefvárosban pedig Szabó Zoltán lép vissza a második fordulóban való részvételtől. Arra kérik választóikat, támogassák az LMP jelöltjeit.

Lendvai Ildikó pártelnök azzal indokolta a döntést, hogy nem az MSZP és nem az LMP érdekében teszik ezt, hanem a demokrácia érdekében, Orbán Viktor túlhatalma ellenében, a demokratikus ellensúly érdekében. Lendvai szerint ez nagy kompromisszum, de ez jobb, mint "egy kontroll nélküli Orbán Viktor". Lendvai a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy az MSZP-s jelöltek az LMP javára lépnek vissza, ez a megfogalmazás azonban csúsztat, mert a szavazók maguk döntik el, hogy a versenyben maradt jelöltek közül kit támogatnak. Elképzelhető például, hogy az MSZP támogatói a fideszes jelöltre szavaznak vagy el sem mennek szavazni, mert nem tartják szimpatikusnak az LMP jelöltjét.

Nincs mit elutasítani vagy elfogadni az LMP vezetésének, gondolkodást a választóiktól kérünk - mondta Lendvai, aki szerint az LMP vezetőinek csak azt kell végiggondolniuk, lehet-e egyszerre szűznek maradni és szeretni. Más lesz-e attól a politika ha Orbán Viktor koronaértékű kalapján Schiffer Andrásból lesz bokréta? - tette fel a kérdést az LMP országos listavezetőjére utalva.

Arra a kérdésre, hogy miért épp ezeket a körzeteket választották, Lendvai azt válaszolta, a szempontjuk az volt, hogy az LMP támogatása magasabb legyen az átlagnál és a feltételezett szavazóbázis értse a kérdés fontosságát. Kitérő választ adott ugyanakkor arra a kérdésre, hogy más fővárosi jelöltet is megkerestek-e a visszalépés ötletével.

Az LMP nem tárgyal és nem lép vissza

Az LMP már korábban jelezte, hogy nem lépteti vissza jelöltjeit, és az MSZP-s döntés kiszivárgása után - de még Lendvai sajtótájékoztatója előtt - is megerősítette ezt. Jávor Benedek, az LMP fővárosi listavezetője az [origo]-nak azt mondta: nekik nincs ráhatásuk arra, hogy az MSZP mit tesz a jelöltjeivel, de ők nem tárgyalnak senkivel, és nem lépnek vissza. Jávor szerint eleve hibás az MSZP megfontolása, a Fidesz kétharmadát akkor sem tudnák megakadályozni, ha az LMP jelöltjei visszalépnének, mert "a szavazók nem birkák", nem úgy szavaznak, ahogy azt a szocialisták elképzelik.

"Mi még új fiúk vagyunk, nekünk még szokni kell azt, hogy pár napja gyalázkodó szórólapokat jelentetnek meg rólunk, most meg mézes-mázos szavakkal udvarolnak körül" - mondta Jávor, hozzátéve, ők sem örülnek a Fidesz kétharmados győzelmi esélyének, de nem tartják jogosnak, hogy a szocialisták megpróbálják rájuk tolni a felelősséget. Jávor szerint az elmúlt nyolc év gyenge kormányzati teljesítménye tehet arról, hogy a Fidesz a kétharmad kapujába jutott.

Az MSZP bejelentése után kedd este az LMP országos választmányi ülést tartott, amelyen részt vettek a párt versenyben maradt egyéni képviselő-jelöltjei is. Az ülés után kiadott közleményben a párt megerősítette a Jávor által elmondottakat, az országos választmány titkára, Meszerics Tamás pedig sajtótájékoztatón mondta el újra: senkivel nem tárgyalnak együttműködésről, és sehol nem lépnek vissza.

Schiffer András, a Lehet más a politika listavezetője a Magyar Televízió Az Este című műsorában azt mondta, az MSZP-s visszalépések célja szerinte nem is a Fidesz kétharmados többségének megakadályozása volt, hanem az LMP hiteltelenítése. Schiffer szerint nem fognak elpártolni tőlük a szavazóik, ha nem működnek együtt az MSZP-vel, sőt, az is elképzelhető, hogy olyan szavazók is az LMP-re voksolnak a második fordulóban, akik április 11-én a Fideszre szavaztak, de nem akarják, hogy a párt kétharmados többséget szerezzen.

Bárándy és Szabó még bejuthat

A korábban kormányzati pozíciókat is betöltő Avarkeszi Dezső elmondta, élete egyik legnehezebb döntése volt, miután négyszer győzött a csepeli körzetében. Bárándy Gergely is megköszönte a szavazói támogatását, mint mondta, "kicsit sem érdekli" az LMP sorsa. Szerinte felelős politikusként így kellett döntenie, mert beláthatatlan következménye van, ha valaki korlátlan hatalommal rendelkezik. "Azt szeretném, ha a magyar korona a helyén maradna" - jegyezte meg a szintén visszalépő Hatvani Csaba.

Szabó Zoltán a többiekhez hasonlóan arra kérte a rá voksolókat, hogy a szavazzanak az LMP-re. Szerinte díszlet lesz a parlament, és semmi dolguk nem lesz, ha a Fidesz túlhatalomhoz jut.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Hatvani, Bárándy, Lendvai, Avarkeszi és Szabó

A négy visszalépő szocialista jelölt közül egyik sem szerzett mandátumot a fővárosi listán, de az országos listán elfoglalt helyük alapján Bárándynak és esetleg Szabónak van esélye a parlamenti bejutásra. Az MSZP-elnökségében helyet foglaló Bárándy a 18. helyen van az országos listán, ami befutónak számít, Szabó az 57., így az ő helyzete már nem annyira egyértelmű, de van esélye a bejutásra, ha az előtte szereplők más módon mandátumot szereznek. Szabó a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy csak matematikai esélye van a bejutásra.

Hatvani és Avarkeszi nem szerepel az országos listán, így a visszalépéssel ők elvesztik az esélyt a mandátumszerzésre. Hatvani azt mondta, terézvárosi alpolgármesterként kíván tovább dolgozni. (Ellene jelenleg több bűncselekmény - hivatali visszaélés és hűtlen kezelés - gyanúja miatt is eljárás folyik.)

Második helyen álltak az MSZP-sek

Az első fordulóban Hatvani Csaba 26,05 százalékot szerzett a főváros VI. kerületében. Az első helyen a fideszes Illés Zoltán végzett, a szavaztok 48,63 százalékával. Harmadik helyen az LMP-s Kaszics Bálint végzett, a szavazatok 16,74 százalékával. A VIII. kerületben Szabó Zoltán 24,39 százalékot kapott. A körzetben a fideszes Fónagy János 46 százalékot ért el, a harmadik az LMP-s Moldován László lett 15,58 százalékkal. 

Zuglóban Bárándy Gergely 28,03 százalékkal második lett. Az első fordulót a fideszes Papcsák Ferenc nyerte 46,49 százalékkal, a harmadik az LMP-s Várnai László lett, aki 15,98 százalakot szerzett. A XXI. kerületben Avarkeszi Dezső 28,69 százalékkal második lett. A versenyt a fideszes Németh Szilárd nyerte 43,96 százalékkal. Az LMP-s Hudák János 14,27 százalékot kapott.

Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke hétfőn jelentette be, hogy az MSZP hajlandó lenne visszaléptetni néhány jelöltjét az LMP javára. Lendvai közölte: az LMP-vel kapcsolatban minden gesztusra, minden megoldásra nyitottak, és minden típusú megegyezésre készek a választások második fordulójában. Konkrét körzeteket hétfői sajtótájékoztatóján Lendvai nem mondott.

Az LMP a főváros 13 választókerületében indulhat a második fordulóban, ebből adnának fel négyet a szocialisták, cserébe a 9 másikban remélt LMP-s szavazatokért. Több olyan választókerület is van azonban, ahol még az sem lenne elég az MSZP győzelméhez, ha minden, az első fordulóban az LMP-s választó átszavazna. A VI. kerületben például Hatvani 26 százalékot szerzett, az LMP-s Kaszics Bálint pedig 16,7 százalékot, ami együtt sem haladja meg a fideszes Illés Zoltán 48,6 százalékát. Kérdéses ugyanakkor, hogy az LMP szavazók hajlandók lennének-e az MSZP-re szavazni: a felmérések szerint az LMP támogatóinak többsége minden párttól távol áll (a lehetőségekről hétfői cikkünkben olvashat).

KAPCSOLÓDÓ CIKK