Az LMP nem foglalkozik vele, mit akar az MSZP

Vágólapra másolva!
Egyoldalúan visszalépteti négy budapesti jelöltjét az MSZP olyan körzetekben, ahol versenyben maradt az LMP jelöltje is. Az MSZP így próbálja megakadályozni a Fidesz kétharmados győzelmét - jelentette be kedden a szocialista párt. Az LMP kedd esete választmányi ülésen döntött arról, hogy nem tárgyalnak a szocialistákkal visszalépésekről: a párt fővárosi listavezetője az [origo]-nak azt mondta, ők nem lépnek vissza.
Vágólapra másolva!

Az MSZP úgy döntött, hogy négy olyan budapesti körzetben, ahol az LMP jelöltjei bejutottak a második fordulóba, a szocialista jelöltek visszalépnek - jelentette be kedd délután a szocialista párt vezetése. A döntés értelmében Csepelen Avarkeszi Dezső, Terézvárosban Hatvani Csaba, Zuglóban Bárándy Gergely, Jószefvárosban pedig Szabó Zoltán lép vissza a második fordulóban való részvételtől. Arra kérik választóikat, támogassák az LMP jelöltjeit.

Lendvai Ildikó pártelnök azzal indokolta a döntést, hogy nem az MSZP és nem az LMP érdekében teszik ezt, hanem a demokrácia érdekében, Orbán Viktor túlhatalma ellenében, a demokratikus ellensúly érdekében. Lendvai szerint ez nagy kompromisszum, de ez jobb, mint "egy kontroll nélküli Orbán Viktor". Lendvai a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy az MSZP-s jelöltek az LMP javára lépnek vissza, ez a megfogalmazás azonban csúsztat, mert a szavazók maguk döntik el, hogy a versenyben maradt jelöltek közül kit támogatnak. Elképzelhető például, hogy az MSZP támogatói a fideszes jelöltre szavaznak vagy el sem mennek szavazni, mert nem tartják szimpatikusnak az LMP jelöltjét.

Nincs mit elutasítani vagy elfogadni az LMP vezetésének, gondolkodást a választóiktól kérünk - mondta Lendvai, aki szerint az LMP vezetőinek csak azt kell végiggondolniuk, lehet-e egyszerre szűznek maradni és szeretni. Más lesz-e attól a politika ha Orbán Viktor koronaértékű kalapján Schiffer Andrásból lesz bokréta? - tette fel a kérdést az LMP országos listavezetőjére utalva.

Arra a kérdésre, hogy miért épp ezeket a körzeteket választották, Lendvai azt válaszolta, a szempontjuk az volt, hogy az LMP támogatása magasabb legyen az átlagnál és a feltételezett szavazóbázis értse a kérdés fontosságát. Kitérő választ adott ugyanakkor arra a kérdésre, hogy más fővárosi jelöltet is megkerestek-e a visszalépés ötletével.

Az LMP nem tárgyal és nem lép vissza

Az LMP már korábban jelezte, hogy nem lépteti vissza jelöltjeit, és az MSZP-s döntés kiszivárgása után - de még Lendvai sajtótájékoztatója előtt - is megerősítette ezt. Jávor Benedek, az LMP fővárosi listavezetője az [origo]-nak azt mondta: nekik nincs ráhatásuk arra, hogy az MSZP mit tesz a jelöltjeivel, de ők nem tárgyalnak senkivel, és nem lépnek vissza. Jávor szerint eleve hibás az MSZP megfontolása, a Fidesz kétharmadát akkor sem tudnák megakadályozni, ha az LMP jelöltjei visszalépnének, mert "a szavazók nem birkák", nem úgy szavaznak, ahogy azt a szocialisták elképzelik.

"Mi még új fiúk vagyunk, nekünk még szokni kell azt, hogy pár napja gyalázkodó szórólapokat jelentetnek meg rólunk, most meg mézes-mázos szavakkal udvarolnak körül" - mondta Jávor, hozzátéve, ők sem örülnek a Fidesz kétharmados győzelmi esélyének, de nem tartják jogosnak, hogy a szocialisták megpróbálják rájuk tolni a felelősséget. Jávor szerint az elmúlt nyolc év gyenge kormányzati teljesítménye tehet arról, hogy a Fidesz a kétharmad kapujába jutott.

Az MSZP bejelentése után kedd este az LMP országos választmányi ülést tartott, amelyen részt vettek a párt versenyben maradt egyéni képviselő-jelöltjei is. Az ülés után kiadott közleményben a párt megerősítette a Jávor által elmondottakat, az országos választmány titkára, Meszerics Tamás pedig sajtótájékoztatón mondta el újra: senkivel nem tárgyalnak együttműködésről, és sehol nem lépnek vissza.

Schiffer András, a Lehet más a politika listavezetője a Magyar Televízió Az Este című műsorában azt mondta, az MSZP-s visszalépések célja szerinte nem is a Fidesz kétharmados többségének megakadályozása volt, hanem az LMP hiteltelenítése. Schiffer szerint nem fognak elpártolni tőlük a szavazóik, ha nem működnek együtt az MSZP-vel, sőt, az is elképzelhető, hogy olyan szavazók is az LMP-re voksolnak a második fordulóban, akik április 11-én a Fideszre szavaztak, de nem akarják, hogy a párt kétharmados többséget szerezzen.

Bárándy és Szabó még bejuthat

A korábban kormányzati pozíciókat is betöltő Avarkeszi Dezső elmondta, élete egyik legnehezebb döntése volt, miután négyszer győzött a csepeli körzetében. Bárándy Gergely is megköszönte a szavazói támogatását, mint mondta, "kicsit sem érdekli" az LMP sorsa. Szerinte felelős politikusként így kellett döntenie, mert beláthatatlan következménye van, ha valaki korlátlan hatalommal rendelkezik. "Azt szeretném, ha a magyar korona a helyén maradna" - jegyezte meg a szintén visszalépő Hatvani Csaba.

Szabó Zoltán a többiekhez hasonlóan arra kérte a rá voksolókat, hogy a szavazzanak az LMP-re. Szerinte díszlet lesz a parlament, és semmi dolguk nem lesz, ha a Fidesz túlhatalomhoz jut.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Hatvani, Bárándy, Lendvai, Avarkeszi és Szabó

A négy visszalépő szocialista jelölt közül egyik sem szerzett mandátumot a fővárosi listán, de az országos listán elfoglalt helyük alapján Bárándynak és esetleg Szabónak van esélye a parlamenti bejutásra. Az MSZP-elnökségében helyet foglaló Bárándy a 18. helyen van az országos listán, ami befutónak számít, Szabó az 57., így az ő helyzete már nem annyira egyértelmű, de van esélye a bejutásra, ha az előtte szereplők más módon mandátumot szereznek. Szabó a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy csak matematikai esélye van a bejutásra.

Hatvani és Avarkeszi nem szerepel az országos listán, így a visszalépéssel ők elvesztik az esélyt a mandátumszerzésre. Hatvani azt mondta, terézvárosi alpolgármesterként kíván tovább dolgozni. (Ellene jelenleg több bűncselekmény - hivatali visszaélés és hűtlen kezelés - gyanúja miatt is eljárás folyik.)

Második helyen álltak az MSZP-sek

Az első fordulóban Hatvani Csaba 26,05 százalékot szerzett a főváros VI. kerületében. Az első helyen a fideszes Illés Zoltán végzett, a szavaztok 48,63 százalékával. Harmadik helyen az LMP-s Kaszics Bálint végzett, a szavazatok 16,74 százalékával. A VIII. kerületben Szabó Zoltán 24,39 százalékot kapott. A körzetben a fideszes Fónagy János 46 százalékot ért el, a harmadik az LMP-s Moldován László lett 15,58 százalékkal.

Zuglóban Bárándy Gergely 28,03 százalékkal második lett. Az első fordulót a fideszes Papcsák Ferenc nyerte 46,49 százalékkal, a harmadik az LMP-s Várnai László lett, aki 15,98 százalakot szerzett. A XXI. kerületben Avarkeszi Dezső 28,69 százalékkal második lett. A versenyt a fideszes Németh Szilárd nyerte 43,96 százalékkal. Az LMP-s Hudák János 14,27 százalékot kapott.

Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke hétfőn jelentette be, hogy az MSZP hajlandó lenne visszaléptetni néhány jelöltjét az LMP javára. Lendvai közölte: az LMP-vel kapcsolatban minden gesztusra, minden megoldásra nyitottak, és minden típusú megegyezésre készek a választások második fordulójában. Konkrét körzeteket hétfői sajtótájékoztatóján Lendvai nem mondott.

Az LMP a főváros 13 választókerületében indulhat a második fordulóban, ebből adnának fel négyet a szocialisták, cserébe a 9 másikban remélt LMP-s szavazatokért. Több olyan választókerület is van azonban, ahol még az sem lenne elég az MSZP győzelméhez, ha minden, az első fordulóban az LMP-s választó átszavazna. A VI. kerületben például Hatvani 26 százalékot szerzett, az LMP-s Kaszics Bálint pedig 16,7 százalékot, ami együtt sem haladja meg a fideszes Illés Zoltán 48,6 százalékát. Kérdéses ugyanakkor, hogy az LMP szavazók hajlandók lennének-e az MSZP-re szavazni: a felmérések szerint az LMP támogatóinak többsége minden párttól távol áll (a lehetőségekről hétfői cikkünkben olvashat).