A Fidesz szavazóira is számít a Jobbik

Vágólapra másolva!
Novák Előd, a Jobbik alelnöke szerint az utolsó hetekben folytatott ellenkampány miatt nem nyerték meg a választásokat. Novák azt mondta, hogy vidéken második erő lett a Jobbik, Budapesten viszont az országos mondandójuk kevés volt az MSZP megelőzéséhez. Szerinte a második forduló még nem lefutott, ezért számítanak más pártok - köztük a Fidesz - szavazóira.
Vágólapra másolva!

Sikerként értékelte az országgyűlési választás első fordulóját a Jobbik, de a második fordulóban minden párt, köztük a Fidesz szavazóira is számít - nyilatkozta az MTI-nek Novák Előd kedden. A Jobbik alelnöke - a párt elnökségi ülésén született megállapításokat ismertetve - az MTI-nek azt mondta, hogy ilyen jó választási eredményt radikális párt a rendszerváltozás óta még nem ért el, és az általuk egyébként is sikeresnek tartott európai parlamenti választáshoz képest megduplázták a szavazatok számát.

Kevés volt a mondandójuk Budapesten

Novák szerint a 19 megye összesített eredményei alapján megelőzték az MSZP-t, vagyis véleményük szerint vidéken második erő lett a Jobbik. Ez szerintük amiatt volt, hogy Budapesten az országos mondandójuk kevés volt. Az őszi önkormányzati választásokon emiatt külön rá fognak világítani "a Demszky sújtotta főváros speciális problémáira".

Novák azt mondta, hogy a párt vezetői azért jelentették ki többször, hogy győzelemre készülnek, mert minden párt így vág neki a választásoknak. Azt mondta, hogy reálisnak tartották ezt a célt és úgy látják, hogy ez azért nem sikerült, mert az utolsó hetekben folytatott "népfrontos jellegű nagykoalíciós jellegű ellenkampány (...) megtette a hatását" és ez ellen nem tudtak védekezni.

"Ez még nem lefutott meccs"

Az alelnök megerősítette, hogy egyik választókerületben sem lépnek vissza egyik párt javára sem. A következő két hétről azt mondta, hogy erőforrásaikat mozgósítva kampányolnak az állva maradt jelöltjeik mellett. Közölte, hogy a Jobbik Borsod, Heves és Szabolcs megyékben kijelölt kilenc választókerületet, ahol "fokozottabb mozgósítást" rendeltek el.

Arról, hogy egyéniben eddig egyetlen mandátumot sem szereztek, Novák azt mondta, hogy első fordulós győzelemmel nem nagyon számoltak, de "ez még nem lefutott meccs". Azt mondta, hogy a második fordulóban, ahol a Fidesz és a Jobbik jelöltjei között dől el a választás, számítanak más pártok szavazóira. Novák Előd a Fidesz szimpatizánsainak voksaira is számít, mert szerinte az ő jelentős részük is túlzásnak tartana egy kétharmados győzelmet. Szerinte éppen ezért a Jobbik lehetne a radikális változás garanciája abban az esetben, ha a Fidesz rákényszerülne az egyeztetésekre a kétharmados többséget igénylő döntéseknél.