Megint kormányzás előtt piszkálna ki néhány tüskét a Fidesz

Vágólapra másolva!
A Fidesz valószínűleg hasonlóan kezdi a kormányzást, mint 12 évvel ezelőtti választási győzelme után. A párt frakciója akkor a kormány megalakulása előtt benyújtott több olyan törvényt, amelyekkel eltörölték a Horn-kormány néhány intézkedését, többek között a tandíjat. Hasonlóra készül a Fidesz most is, még a kormány megalakulása előtt viszaállítanák a gyes korábbi rendszerért, kétharmados győzelem esetén pedig megpróbálkoznának a képviselők létszámának a csökkentésével.
Vágólapra másolva!

"Emlékezzenek rá, hogy 1998-ban a magyar parlament úgy kezdte meg működését - amelyre személy szerint, mint annak a parlamentnek a megválasztott képviselője ma is büszke vagyok -, hogy még mielőtt megalakult volna a kormány, a parlament már néhány törvényt megalkotott, vagy legalábbis kezdeményezett. (...) Azt gondolom, hogy ez most is megtörténhet" - mondta hétfőn a Fidesz választási győzelme után Orbán Viktor, a párt elnöke.

Orbán hozzátette: főként szimbolikus javaslatokról van szó, a konkrétumokat valószínűleg a második forduló másnapján, április 26-án ismerteti a Fidesz frakciójának vezetője. A pártelnök példaként a kettős állampolgárságról szóló javaslatot említette, amely lehetővé tenné, hogy a határon túli magyarok is megkapják a magyar állampolgárságot.

Április végén jöhetnek a fideszes törvények

Navracsics Tibor, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője kedden azt mondta: a kisebb parlamentről és a kisebb önkormányzati képviselő-testületekről szóló törvényjavaslatok is ezek között lehetnek. A Fidesz kisebb parlamentről szóló javaslatát 2006 óta 59 alklommal utasította el az MSZP-s kormánytöbbség. A párt javaslata szerint az alkotmányban rögzítenék, hogy az Országgyűlés 200 főből álhat. A Fidesz már 1998-as választási győzelme után is felvette, hogy 200 fős parlament ötletét. Mivel az MSZP és a Fidesz másképp képzelte el a választási rendszer átalakítását, nem tudtak megállapodni a kétharmados támogatottságot igénylő kérdésben. A Fidesznek azonban esélye van arra, hogy második forduló után kétharmados többséget szerezzen, vagyis, hogy átverje a parlamneten a kisebb Országgyűlésről szóló tervezetét. (Mit módosíthat még a Fidesz, ha kétharmados többséget szerez? Olvassa el cikkünket!)

Szijjártó Péter, a párt szóvivője az MTV Az Este című műsorában hétfőn azt közölte, hogy valószínűleg a legelső jogszabályok között lesz a Fidesz-kormány új minisztériumi struktúráját rögzítő törvény is. A szóvivő szerint ugyanis a Fidesz-kormány minisztériumi struktúrája jelentősen el fog térni a jelenlegi kormánystruktúrától. Szijjártó szerint az várhatóan nyolc-kilenc tárca lesz a jelenlegi tizenhárom helyett. Tavaly év végén többek között a Figyelő című hetilap és Népszabadság is arról írt, hogy a Fidesz kormányra kerülve úgynevezett csúcstárcákat hozna a létre, a párt ezekre a felvetésekre arra hivatkozva nem reagált, hogy előbb meg akarják várni a választások végeredményét.

Több vezető fideszes politikus korábban arról beszélt az [origo]-nak, hogy négy különböző forgatókönyv is készült a párton belül a lehetséges kormányzati struktúráról. Ezek közül kettő számolt csúcsminisztériumi, kettő pedig hagyományos miniszteri struktúrával. Forrásaink szerint a két csúcsminisztériumi rendszer például abban különbözött egymástól, hogy másképp csoportosították az egyes területeket. Ahhoz például hogy a titkosszolgálatok felügyülelét a belügy alá rendelhessék, kétharmados törvényt kell módosítani. Magyarán az egyik csúcsminisztérium struktúra azzal számol, hogy kétharmados többséget szerez a Fidesz.

Először Szijjártó beszélt arról még februárban, hogy a Fidesz a választások után, de még a kormány megalakulása előtt több törvényjavaslatot be fog nyújtani. Ezek között említette az úgynevezett "három csapás" törvényjavaslatot. A Fidesz által még tavaly februárban benyújtott, de elvetett javaslat lényege, hogy aki háromszor követ el erőszakos, személy elleni bűncselekményt, az a harmadik esetben a büntetési tétel maximumának a kétszeresét kaphatja. Szijjártó szerint előzetesen benyújthatják a gyes és a gyed korábbi rendszerének visszaállításáról szóló javaslatot. A foylosóításának idejét a Bajnai-kormány csökkentette háromról két évre, a Fidesz ezt állítaná vissza. Szijjártó hozzátette: előzetesen benyújthatnak még a bürokrácia visszaszorítóról, illetve a vállalkozások működésének könnyítéséről szóló javaslatokat is.


A Fidesz vezetése a vasárnapi választási győzelem után (Forrás: Orbán Facebook-oldala)

Lemásolt minta

A Fidesz a vezetői eddig nem árultak el sok részletet a terveikről, azt viszont többször is közölték: a párt korábbi kormányzása támpontot adhat ahhoz, mire készül a második forduló után a Fidesz. A párhuzamot azonban gyengíti, hogy a Fidesz 1998-ban önállóan nem tudott kormányt alakítani, így kénytelen volt a Független Kisgazdapárttal koalícióra lépni. Mivel a Fidesznek már a vasárnapi első forduló után megvan a parlamenti többsége, így valószínűleg a kormányalakítás sem fog annyira elnyúlni, mint 12 évvel ezelőtt.

A választások második fordulóját 1998-ban május 24-én tartották, az Országgyűlés alakuló ülését június 18-ra hívták össze. A Szájer József által vezetett Fidesz-frakció a parlament június 25-i ülésén már öt törvényjavaslatot benyújtott, miközben Orbán csak július 6-án tette le a kormányfői esküjét. A fideszes képviselők a kormány megalakulása előtt főként olyan népszerűség növekedéssel járó indítványokat terjesztettek be, amelyekkel eltörtélték a Horn-kormány néhány megszorító intézkedését.

Az egyik - Mátrai Márta és Deutsch Tamás fideszes képviselők által benyújtott - indítvány a tandíj eltörléséről szólt, amelyet 1995-ban a Bokros-csomag részeként vezettek be. "A javaslat célja, hogy a tehetség és ne az anyagi tehervállalás lehetősége döntsön arról, ki folytathatja tanulmányait a felsőoktatási intézményekben" - írták indítványukban a képviselők. A második - Mátrai Márta és Frajna Imre által jegyzett - javaslat a családi pótlékra vonatkozott, ennek lényege az volt, hogy ne csak a rászorulók kapjanak családi pótlékot, hanem minden gyermek után alanyi jogon járjon, függetlenül a szülők jövedelmi viszonyaitól. A harmadik indítvány - ugyancsak Mátrai és Frajna által jegyzett - lehetővé tette, hogy a kiegészítő nyugdíjemelés még augusztusban megtörténjen.

Az Fidesz első öt javaslata között szerepelt a kormányzati struktúráról szóló törvény is. Ez 13 minisztériumot hozott létre, míg a Horn-kormány 12 + 2 tárca nélküli minisztériummal működött. Az ötödik javaslatot pedig eltolta az 1997 végén elfogadott egészségügyi törvény életbelépését, amely a tervek szerint július elején lépett volna hatályba. A Fidesz a parlamenti vita során többek között azért támadta a törvényt, mert az lehetővé tette, hogy valaki közokiratban, vagy hiteles magánokiratban is megtiltsa valamely kezelés alkalmazását.