Matekozott egy kicsit az LMP az MSZP kikosarazása előtt

Vágólapra másolva!
Matematikailag is mérlegelte az MSZP-vel való együttműködést az elutasítás előtt kedden az LMP. A párt vezető testülete ellenszavazat nélkül utasította el a szocialistákkal való együttműködést a választások második fordulója előtt. A párt egyik vezető politikusa az [origo] azon kérdésére, mi történt volna, ha matematikailag lett volna értelme a visszaléptetésnek, azt felelte: hipotetikus felvetésekkel nem akar foglalkozni.
Vágólapra másolva!

Ellenszavazat nélkül döntött kedden az LMP választmánya arról, hogy nem működik együtt az MSZP-vel, vagyis a választások második fordulóján sehol sem léptetik vissza a jelöltjeiket. Jávor Benedek, a párt fővárosi listavezetője az [origo]-nak azt mondta: a kedd esti ülésen a 13 tagból 12 volt jelen, közülük senki nem szavazott az MSZP-vel való együttműködésre.

Jávor hozzátette: az ülésen volt egy kis matekozás is, vagyis végigszámolták, hogy van-e matematikailag értelme a visszaléptetéseknek. Lényegében összeadták, hogy az első fordulóban hány szavaztatott kaptak egy-egy körzetben összesen az MSZP és az LMP jelöltjei. Ezek azonban egyetlen választókerületben sem haladták meg a fideszes jelöltekre leadott voksok számát. Így a párt nemcsak politikailag, hanem matematikailag is értelmetlennek tartotta az együttműködést.

Az [origo] azon kérdésére, mi történt volna, ha matematikailag lett volna értelme a visszaléptetéseknek, Jávor azt felelte: hipotetikus felvetésekkel nem akar foglalkozni. Mile Lajos választmányi tag ehhez annyit tett hozzá, hogy nem matematikai, hanem politikai okok miatt utasították el az MSZP-vel való együttműködést. Mile ezzel arra utalt, hogy valószínűleg akkor is ez a döntés született volna, ha lett volna esély arra, hogy MSZP az LMP-vel összefogva több körzetben legyőzze a Fidesz jelöltjét.

Az MSZP kedden délután jelentette be, hogy négy olyan budapesti körzetben, ahol az LMP jelöltjei bejutottak a második fordulóba, a szocialista jelöltek visszalépnek. A döntés értelmében Csepelen Avarkeszi Dezső, Terézvárosban Hatvani Csaba, Zuglóban Bárándy Gergely, Józsefvárosban pedig Szabó Zoltán lép vissza a második fordulóban való részvételtől. Az MSZP közölte: arra kérik a választóikat, támogassák az LMP jelöltjeit.

Az MSZP az egyoldalú lépést azzal indokolta, hogy meg akarják akadályozni a Fidesz kétharmados győzelmét. A vasárnapi első fordulóban ugyanis 57 egyéni választókörzet sorsa nem dőlt el. Közülük 56 helyen a Fidesz jelöltjei kapták a legtöbb szavazatot. A pártnak a második fordulóban 52 mandátumot kell még szereznie ahhoz, hogy kétharmados többsége legyen az Országgyűlésben.

"Mi még új fiúk vagyunk, nekünk még szokni kell azt, hogy pár napja gyalázkodó szórólapokat jelentetnek meg rólunk, most meg mézes-mázos szavakkal udvarolnak körül" - mondta még kedden Jávor, hozzátéve: az LMP nem örül a Fidesz kétharmados győzelmi esélyének, de nem tartják jogosnak, hogy a szocialisták megpróbálják rájuk tolni a felelősséget. Jávor szerint az elmúlt nyolc év gyenge kormányzati teljesítménye tehet arról, hogy a Fidesz a kétharmad kapujába jutott. A választmányi ülés után pedig azt közölte az LMP, hogy az MSZP semmiféle ellentételezésre nem számíthat a visszalépések miatt.

A VI. kerületben a Fidesz jelöltje, Illés Zoltán 1126 szavazattal kapott többet, mint az MSZP és LMP együtt. A VIII. kerületben a Fidesz jelöltje, Fónagy János 1076 szavazattal kapott többet, mint az MSZP és az LMP jelöltje együtt. Zuglóban a fideszes Papcsák Ferenc 829 szavazattal kapott többet, mint az LMP és az MSZP együtt. A XXI. kerületben, Németh Szilárd, a Fidesz jelöltje 208 szavazatot vert rá az MSZP és az LMP jelöltjeire.