Vona: Visszaléphet a Jobbik Molnár Oszkár javára

Vágólapra másolva!
Elképzelhető, hogy az edelényi választókerületben a Jobbik visszalépteti jelöltjét Molnár Oszkár független jelölt javára - jelentette be Vona Gábor pártelnök. Vona szerint az edelényi polgármester támogatásával a Jobbik is hozzájárulhatna, hogy a Fidesz ne szerezzen kétharmados többséget a parlamentben, ez azonban csak elmélet, mivel végső soron a választók döntenek majd, hogy tényleg Molnár mögé állnak-e a Jobbik kérésére.
Vágólapra másolva!

A héten hoz döntést a Jobbik elnöksége arról, hogy visszalépteti-e képviselőjelöltjét a választáson független jelöltként induló Molnár Oszkár, Edelény polgármestere javára - jelentette be Vona Gábor, a Jobbik elnöke csütörtökön. A Fideszből a választások előtt kizárt edelényi polgármester, Molnár Oszkár Borsod-Abaúj-Zemplén megye 8. választókerületében indult el függetlenként: a körzetben Daher Pierre, a Fidesz-KDNP képviselőjelöltje 36,54 százalékot, Molnár eredményével 24,14 százalékot, a jobbikos Miklós Árpád pedig 19,13 százalékot kapott az első fordulóban.

Vona Gábor közölte: mindent megtesznek azért, hogy az egyéni mandátumok megnyerésével egyetlen pártnak se legyen kétharmados parlamenti többsége, mivel az a "magyar demokrácia szempontjából nem lenne egy túlságosan szerencsés alakzat". Az edelényi polgármester javára történő visszalépés elvben elvehet egy mandátumot a Fidesztől, hiszen a Jobbik jelöltje és Molnár az első fordulóban együtt több szavazatot kapott, mint Daher Pierre. Ez a számítás azonban csupán elmélet, hiszen a párt nem kötelezheti első fordulós szavazóit valakinek a támogatására, a második fordulóban minden szavazópolgár újra önállóan dönthet arról, hogy kit támogat.

Vona Gábor a lehetséges visszalépésről azt mondta: először meg kívánják vizsgálni, hogy Molnár Oszkár programja mennyire hozható összhangba a Jobbikéval. Pörzse Sándor, a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy Molnár Oszkár egy "tipikus jobbikos": egy olyan "fideszes, aki szembenézett az igazsággal, és aztán ki is mondta azt". "Ettől aztán lett ő minden: rasszista, náci, szélsőjobboldali" - mondta Pörzse az MTI-nek.

Molnár Oszkár 2009 szeptemberében fideszes országgyűlési és önkormányzati politikusként került az országos híradások középpontjába, miután egy kereskedelmi televízióban azt mondta: a roma nők gyógyszerekkel ártanak születendő gyereküknek azért, hogy emelt szintű családi pótlékhoz juthassanak. Egy, az internetre szintén tavaly ősszel felkerült felvételen pedig Molnár Oszkár egyebek mellett arról is beszélt, hogy a "zsidó nagytőke be akarja kebelezni az egész világot, főleg Magyarországot".

A Fidesz országos választmánya 2009. december 14-én döntött úgy, hogy negyedszerre már nem Molnár Oszkárt indítja a választókerületben. A polgármester szerint ennek nyilvánvalóan az volt az oka, hogy nyilvánosan kimondta azt, "amiről a környéken mindenki beszélt".

Molnár Oszkár országgyűlési képviselő Fidesz-tagsága hivatalosan 2010 márciusában szűnt meg, amikor a Fidesz Daher Pierre-t, a helyi kórház vezetőjét indította az áprilisi választáson. Edelény polgármestere akkor független képviselőjelöltként vetette magát nyilvántartásba a választásokon, a Fidesz alapszabálya szerint pedig kizárási javaslat nélkül megszűnik a tagsági viszonya annak, aki a választásokon, előzetes egyeztetés és hozzájárulás nélkül, bármely más szervezet képviseletében vagy függetlenként jelölteti magát a párt hivatalos jelöltjével szemben.