A sorban állás miatt nem hosszabbítható meg a kampánycsend az adatvédelmi biztos szerint

Vágólapra másolva!
Az adatvédelmi biztos szerint a szavazás és a kampánycsend akkor is véget ér este hét órakor, ha egyes szavazókörökben még sorban állnak a választók. Ők ugyan a törvény szerint még leadhatják a szavazatukat, de az OVB és a választási iroda erre hivatkozva nem hosszabbíthatja meg a kampánycsendet, el kell kezdeniük a hivatalos adatszolgáltatást.
Vágólapra másolva!

Az Országos Választási Iroda (OVI) köteles a választás estéjén 19 órakor megkezdeni az előzetes választási eredményeket közlését, akkor is, ha egyes szavazókörökben még sorban állnak a választópolgárok a hivatalos urnazáráskor - állapította meg Jóri András adatvédelmi biztos, aki felhívta az OVI figyelmét, hogy a jövőben legyenek figyelemmel a közérdekű adatok nyilvánosságának elvére.

A parlamenti választáson április 11-i első fordulójában - egy, az igazolással szavazókra vonatkozó 2007-es törvénymódosítás miatt - kígyózó sorok alakultak ki. Az elhúzódó szavazás miatt az Országos Választási Bizottság (OVB) délután úgy döntött, hogy azok a választók, akik 19 óráig beálltak a sorba, még leadhatják a szavazatukat. Kora este pedig a testület úgy határozott, hogy emiatt meghosszabbítja a kampánycsendet is, és az OVI nem kezdheti meg az adatok közlését (az OVB ülésén történtekről itt olvashat).

Jóri szerint az előzetes választási eredmények késedelmes ismertetése, illetve a megbízhatatlan forrásokból kiszivárgott információk miatt sérült az állampolgárok a közérdekű adatok megismeréséhez fűződő joga. Sérült a választási eljárás nyilvánosságának alapelve és a választási eredmény gyors, hiteles megállapításának elve is - írta közleményében Jóri.

Az adatvédelmi biztos álláspontja szerint a választási eljárási törvény egyértelmű: a szavazás 19 óráig tart, azt nem lehet meghosszabbítani. A szavazóhelyiségben vagy annak előterében - az OVB jogértelmezése szerint a szavazóhelyiség előtti sorban - 19 órakor tartózkodó választók leadhatják ugyan még a szavazatukat, de Jóri szerint a választás és a kampánycsend véget ér este hét órakor, vagyis meg kell kezdeni a hivatalos adatok közzétételét.