OVI: Gondot okozhat a szavazatok hazaszállításában a légtérzár

Vágólapra másolva!
Nehézségekbe ütközhet a szavazóurnák hazaszállítása a választás második fordulója után a légtérzárak miatt. A külképviseleti szavazáshoz szükséges eszközök kiszállításával nem, csak a hazaszállításával lesz gond az Országos Választási Bizottság szerint.
Vágólapra másolva!

Gondot okozhat a külképviseleteken leadott szavazatok hazaszállításában az izlandi vulkán miatti légtérzár, az ügyben kedden lesz operatív egyeztetés a Külügyminisztériumban - tájékoztatta az Országos Választási Bizottságot (OVB) hétfőn Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda vezetője.

Az OVI vezetője szerint figyelembe kell venni a külképviseleti szavazás lebonyolításában "az európai légtérben bekövetkezett eseményeket", azaz a légtérzárat. Virág elmondta: a külképviseleti szavazáshoz szükséges eszközöket ki tudják juttatni - jelentős részük már most is a külképviseleteken van -, de a szavazóurnák hazaszállításával gond lehet, ennek megszervezése komoly feladatot jelent.

A külképviseleti szavazatokat tartalmazó urnáknak a szavazás utáni negyedik nap - csütörtök - éjfélig kellene megérkezniük az Országos Választási Központba. Az MTI számítása szerint április 25-én 85 külképviseleten kell szavazást tartani.