Nevét és passzív tagjait is eldobja az SZDSZ

Vágólapra másolva!
Feladja régi nevét, kiköltözik székházából, és tagjainak jelentős részét is elhagyhatja az SZDSZ a következő hónapokban - jelentette be a választási vereséget értékelő sajtótájékozatóján Retkes Attila pártelnök. A politikus szerint pártja új alapokon, hangsúlyozottan kispártként próbál majd újjászerveződni, és tagdíjakból, adományokból igyekszik majd ledolgozni 30 milliós adósságát.
Vágólapra másolva!

"Csalódással vettük tudomásul, hogy az egyetlen konzervatív-liberális program nem került be a parlamentbe" - értékelte az SZDSZ választási eredményét kedden Retkes Attila, a párt elnöke. Retkes közölte: a választási kudarcért a párt elmúlt 10 éve okolható, az MDF-fel való választási szövetség nem volt rossz döntés, és ezért neki, a pártelnöknek csak korlátozott felelőssége van a vereségben. A választás második fordulójára viszont nem tud mit tanácsolni szavazóiknak, mivel szerinte nem maradt versenyben olyan erő, akit tiszta szívvel támogatni tudnának.

Retkes azt ígérte, hogy a parlamentből kieső párt gyökeresen át fog alakulni a következő hónapokban, egy új liberális párt alapjait fogják lerakni. Ennek érdekében megszabadulnak a nem eléggé elkötelezett tagjaiktól: a párt arra kéri minden tagját, hogy nyilatkozzon arról, szeretne-e a tag maradni, és akik nem nyilatkoznak, azoknak megszüntetik a párttagságát. Retkes az [origo] kérdésére azt mondta, hogy körülbelül 4800 tagjuk van, és szerinte akár ennek a felét is elveszítik majd ezzel a lépéssel. A pártelnök szerint azonban nem az számít, hogy hány tagja van egy pártnak, hanem az, hogy a tagok közösséget vállalnak-e vele.

A tagújítás után az SZDSZ várhatóan júniusban összehívja küldöttgyűlését, ahol teljes tisztújítást tartanak. Retkes azt mondta, még nem döntött arról, hogy indul-e majd az elnöki címért. Azt viszont már tudja, hogy a párt nevét le fogják cserélni, így a jövőben SZDSZ néven nem lesz politikai párt Magyarországon.

Retkes szerint a párt nevét azért kell lecserélni, mert ahhoz már "olyan politikai stigmák kötődnek", amelyek lehetetlenné teszik a további politizálást. A pártelnök azt nem árulta el, hogy milyen néven vinné tovább az SZDSZ-t, de közölte: a névváltoztatás ellenére a párt továbbra is az SZDSZ utódpártja marad. Ez azt jelenti, hogy a tulajdonukban marad az SZDSZ név, és azt más politikai formáció sem veheti majd fel a jövőben - mondta.

A pártelnök szerint a nyáron új alapszabályt is alkotnak, amely egy kispárthoz illeszkedő, egyszerű struktúrájú szervezetet hoz létre. A tervek szerint elfogadnak egy politikai deklarációt, ami megalapozza a további működésüket és politikájukat: ez a deklaráció a "haza és haladás" elvén fog alapulni - mondta Retkes, aki be közölte: akarja bizonyítani, hogy lehet patrióta liberális politikát folytatni Magyarországon.

A párt jövőbeni gazdálkodásáról a pártelnök azt mondta, hogy tagdíjakból és adományokból próbálják majd fenntartani magukat. Elköltöznek a Gizella utcai székházból, amit eddig béreltek, és feladják az összes bérelt ingatlanjukat, a saját ingatlanjaikat viszont nem fogják eladni - monda. Retkes az [origo] kérdésére elmondta, körülbelül 30 millió forint adóssága van a pártnak, ezt megfontolt és takarékos gazdálkodással próbálják ledolgozni a következő hónapokban. (Cikkünkben korábban az szerepelt, hogy a pártnak 250 millió forint az adóssága, ez azonban a 9 hónappal ezelőtti adat. A pontatlanságért olvasóink elnézését kérjük - a szerk.)