Félretette a cigánybűnözős gúnyáját a Jobbik

Vágólapra másolva!
A Jobbik 2009-es EP-kampányának slágertémája, a cigánybűnözés, mára szinte teljesen kiveszett a párt nyílt retorikájából. A Jobbik egyik alelnöke szerint ez tudatos, mert a politikusbűnözéssel több embert lehet megszólítani, a párt egy másik vezetője szerint pedig félremagyarázása miatt veszik elő kevesebbszer a témát.
Vágólapra másolva!

"Ugyanúgy létező ténynek tartjuk a cigánybűnözést. Azért nem kommunikáltuk annyira, mert egyfolytában félremagyarázták" - indokolta az [origo]-nak Murányi Levente, a Jobbik alelnöke, hogy miért hozakodott elő kevesebbszer ezzel a témával a Jobbik az országgyűlési választási kampányban, amikor a 2009-es európai parlamenti választást megelőző kampánynak ez volt az egyik, a párt ismertségét jelentősen megnövelő témája.

A Jobbik szerint létező cigánybűnözés volt a párt által legtöbbet emlegetett problémák egyike a tavalyi EP-kampányban. A június 7-i választás előtt három nappal Vona Gábor perceken keresztül beszélt a témáról a Nap-kelte című tévéműsor vendégeként. Ezzel szemben, amikor Vona Gábor 2010. március 24-én 25 perces interjút adott az MTV-nek, egyszer sem tett említést a cigányságról. Március 15-i, mintegy 20 perces ünnepi beszédében szintén nem beszélt a párt által hangoztatott cigánybűnözésről. A ciganybunozes.com nevű honlapot 2006-ban indította el a Jobbik, de "a hazánkban ma létező cigánybűnözés" bemutatására létrejött honlap jelenleg nem üzemel. Az [origo] által megkérdezett jobbikos politikusok nem tudták megmondani ennek az okát.

A Jobbik által alapított Magyar Gárdát 2009. július 2-án a Fővárosi Ítélőtábla arra hivatkozva oszlatta fel jogerősen, hogy a szervezet jogszabályellenesen működik, mert tevékenysége félelemkeltő és sérti a cigány kisebbség méltóságát (erről itt olvashat bővebben). A Jobbik 2010. januári programja szerint sem lett megengedőbb a cigányokkal szemben. A dokumentum a cigánykérdést az egyik legsúlyosabb társadalmi problémának nevezi. "A Jobbik álláspontja szerint a magyar társadalomban meglévő rossz érzések nem prekoncepciók, hanem tapasztalatok" - írja programjában a párt (a Jobbik terveiről itt olvashat részleteket).

A Jobbik programjának hangneme és a párt politikusainak lakossági fórumain megütött hangnem között elég éles a különbség: a program - több, a cigánybűnözésről szóló rész mellett - többnyire a cigányság integrációjának fontosságáról ír, a cigányok leszakadásának okait is boncolgatva, míg az [origo] által meglátogatott nyilvános rendezvényeken jóval erősebben fogalmaztak a párt politikusai a cigányságról. "Van egy ilyen kettősség: más a légkör, más a hangulat" - mondta erről Murányi, majd hozzátette, hogy szerinte élesebb megfogalmazásaikkal nem gerjesztenek cigányellenes hangulatot.

"Az aktuális ügyek mindig kiszorítják a többit"

"A Jobbik elérte, hogy a cigánybűnözés problémája ma már nem tabutéma, s az emberek többsége tudja, mi az igazság. Bár a megoldás még a Jobbikra vár, a politikai döntéshozatalba kerülésig a közbeszédet egy új témára szeretnénk terelni: a politikusbűnözésre" - olvasható Novák Előd pártalelnöknek a Jobbik honlapján 2009 decemberében megjelent bejegyzésében. Ennek ellenére valamennyi általunk megkérdezett jobbikos politikus azt mondta, hogy a problémát ugyanolyan súlyosnak ítélik, mint korábban, amit az is alátámaszthat, hogy a 2009-es és a 2010-es program cigányságról szóló része szinte megegyezik. "Annyira fontos ügy a cigányság problémája, hogy méltatlan lenne ezzel taktikázni" - mondta Pősze Lajos, a Jobbik szakmapolitikai igazgatója.

Murányi szerint "nem volt szándékos, hogy kevesebb szó esik a cigánybűnözésről. Az aktuális témák - például a BKV-ügyek - mentén tagolódik a retorikánk, az ilyen témák mindig kiszorítják a többit." Murányi azt mondta, hogy az országgyűlési választási kampányban inkább az érintett régiókban veszik csak elő a cigányproblémát, "Borsodban jobban hangsúlyozzuk, a Rózsadombon nem is nagyon értenék meg". "A cigánybűnözés nem kapitális nemzeti kérdés, hanem kriminalisztikai kérdés" - mondta.

"A politikusbűnözéssel több embert tudunk megszólítani"

"Minden pártban vannak hívószavak, amelyekkel a legtöbb embert lehet megszólítani. Tudatos, hogy a politikusbűnözés lett ez a szó a Jobbiknál, mert ezzel több embert tudunk megszólítani" - állította Sneider Tamás Jobbik-alelnök, akinek a cigányság a szakterülete a Jobbik-elnökségen belül. Szerinte az EP-választás után jelentősen megnőtt a párt bázisa, rengeteg szakember csatlakozott a Jobbikhoz, és ez lehetővé tette, hogy több témában véleményt tudjanak formálni. "Nem azért nem foglalkozunk a cigánybűnözéssel, mert csökkent a jelentősége, hanem rengeteg más fontos dolog is előkerült, kiszélesedett a témáink köre" - magyarázta Sneider.

Forrás: Jobbik
A 2010-es Jobbik-kampány legfőbb üzenete

"Adni kell a Fidesz-kormánynak egy kis időt" - válaszolta arra a kérdésre, hogy a jövőben mennyire akarnak foglalkozni a cigányság problémáival. Sneider el tudja képzelni, hogy a Fidesz annyira megerősíti a következő hónapokban a rendvédelmi erőket, hogy a vidék közbiztonsága jelentősen javulni fog. "Teljesen tudatos volt, hogy a Magyar Gárda nem tartott vonulásokat cigánylakta településeken a kampány alatt, mert nem akartuk, hogy a média ezzel foglalkozzon" - mondta Sneider. "A gárda jövőbeni szerepe is a rendteremtéstől függ: amennyiben sikerül a rendteremtés a Fidesznek, új fő feladatot kell adni a gárdának" - állította Sneider.

"Egy országgyűlési választásra nem lehet csak egy témával készülni"

Pősze szerint az országgyűlési választásokra készülve minden gazdasági és társadalmi kérdése igyekeztek válaszolni, emiatt jelent meg kevésbé a párt retorikájában a cigánybűnözés. "Az élet hozza, hogy mikor mit hangsúlyozunk" - jelentette ki Pősze. Szerinte a cigányság integrációja - amelynek része a cigánybűnözés felszámolása is - egy sok évtizedes probléma, amellyel állandóan foglalkozni kell és csak évtizedek alatt lehet megoldani. "Aki foglalkozott már integrációs kérdésekkel, az tudja, hogy ez egy nagyon komplex probléma" - mondta Pősze, aki szerint azért is szerepelt fajsúlyosabban ez a kérdés az EP-választások előtt, mert ez egy európai probléma, ellentétben például a politikusbűnözéssel.

"A cigányságról van egy kész tervünk, amelyet már mindenki ismer. Most más témákat vettünk elő, mert egy országgyűlési választásra nem lehet csak egy témával készülni" - jelentette ki a Jobbik leendő országgyűlési képviselője, Samu Tamás Gergő. Szerinte az is közrejátszott a cigányságról szóló kijelentéseik háttérbe szorulásában, hogy van két, a Jobbikot nyíltan támogató hírportál - a Kuruc.info és a Barikad.hu -, amelyek foglalkoznak a témával, emiatt az emberek tudnak információkat szerezni az általuk felvetett problémáról.

"A kampány véghajrájában szélesebb spektrumban, szélesebb választói rétegeket kell megszólítani" - mondta egy neve elhallgatását kérő jobbikos politikus. "Olyan nem lesz, hogy a párt a centrum felé indulna el, nem fog kikopni a cigánybűnözés a témáink közül, a parlamentben sem" - mondta. Szerinte a jövőbeni stratégiában nem várható komolyabb változás.