Senki nem szavazott kétszer az első fordulóban

Vágólapra másolva!
Kétszer vagy többször senki nem szavazott a választások első fordulójában - közölte a szavazóköri jegyzőkönyvek ellenőrzése után a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala. Jogtalan szavazást egyetlen esetben állapítottak meg.
Vágólapra másolva!

Az országgyűlési képviselő-választás első fordulójában kétszer vagy többször senki nem szavazott a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) által elvégzett vizsgálat szerint - közölte a hivatal munkatársa csütörtökön az Országos Választási Bizottsággal (OVB). Vadászi Tiborné főosztályvezető arról tájékoztatta az OVB-t, hogy a hivatal 10 926 szavazóköri jegyzőkönyv ellenőrzése után tette ezt a megállapítást.

A jogszabály szerint a választás informatikai rendszerét a KEK KH működteti. Az informatikai rendszert kell alkalmazni egyebek mellett a névjegyzékbe többször vagy jogosulatlanul felvettek adatainak ellenőrzéséhez.

A KEK KH egy esetben állapított meg jogtalan szavazást: egy XX. kerületi lakos igazolást kért a XVIII. kerületbe, ezt kézhez kapta, ám időközben elvesztette választójogát. A választó az igazolása birtokában azonban elment szavazni, és ugyan szerepelt a segédlistán, mint olyan, aki nem szavazhat igazolással sem, de ezt a jelzést sem a jegyzőkönyvvezető, sem a szavazatszámláló bizottság nem vette figyelembe, azaz eljárási szabályt sértettek, amikor engedték voksolni a választót.