Nem próbálta betörni a radikálisokat a Jobbik sikerkörzetébe látogató Pokorni

Vágólapra másolva!
Aktuálpolitikától mentes, szigorúan az oktatásról szóló lakossági fórumot tartott Pokorni Zoltán, a Fidesz politikusa Tiszavasváriban. A szabolcsi választókerületben szerepelt legjobban a Jobbik, Pokorni azonban úgy látta, hogy már nem tudja megváltoztatni a jobbikosok és az MSZP-sek véleményét.
Vágólapra másolva!

"Nem az a típusú ember, aki csak akkor látja a Budapest táblát áthúzva, amikor taxival a repülőtérre megy" - konferálták fel a tiszavasvári Találkozások Házában rendezett lakossági fórumon Pokorni Zoltánt, a Fidesz oktatáspolitikusát. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 3-as számú választókörzetének központjában rendezett fórumra körülbelül félig telt meg a három évvel ezelőtt felújított művelődési ház nagyjából 350 férőhelyes terme.

A Jobbik fellegvára

"Öröm, hogy ekkora az érdeklődés. A kisebbik terem kicsinek bizonyult, a nagyobbik is lassan megtelik" - mondta optimistán Karakó László, a Fidesz helyi jelöltje. Mint Pokorni egyik kérdése után kiderült, a szellősen ülő közönség nagy része pedagógusokból állt.

Nem Pokorni volt az egyetlen vezető fideszes politikus, aki meglátogatta Tiszavasvárit az elmúlt napokban, szerdán Orbán Viktor pártelnök kereste fel a várost. A Fidesz aktivitása nem véletlen, ugyanis ebben a körzetben érte el legjobb eredményét a Jobbik, Császár József 33 százalékos támogatottságot szerzett, ráadásul Tiszavasvári 10 szavazóköre közül nyolcban a Jobbik nyert. Karakó összesen 42 százalékot szerzett a választókerületben, és versenyben maradt a szocialista Juhász Ferenc is, akire a választók 18 százaléka szavazott.

Megduplázná a normatív támogatást

"Azért hívtatok, hogy az oktatásról beszéljek"- kezdte Pokorni, aki szigorúan tartotta magát ehhez, aktuálpolitikai témákat szinte egyáltalán nem hozott szóba. Szerinte az oktatásban ilyen rossz helyzet, ekkora pénztelenség még nem volt az elmúlt 25 évben. "Az egy diákra jutó normatíva 2002-ben még 185 ezer forint volt, ez mára 132 ezerre csökkent" - mondta Pokorni, aki elismerte, hogy az elmúlt nyolc évben több fejlesztés is történt, de pont az "alapműködés rozsdál szét".

A Fidesz célja Pokorni szerint az, hogy a költségek 40 százalékát fedező normatív támogatást 2013 decemberére megduplázzák. "Idén nem lehet változást elérni és jövőre is csak részben fordíthatunk erre erőt" - jelentette ki a politikus. A pénztelenség mellett több súlyos problémát is kiemelt: az elöregedő pedagógusi kart, az utánpótlás hiányát és a férfiak csökkenő számát a tanárképzésben.

"Az lenne a furcsa, ha nem lennének tiszteletlenek"

Az oktatás számos problémáját a szülőkre vezette vissza Pokorni. Szerinte sok szülő úgy viszonyul az iskolához, mint egy autószervizhez: "beadom a gyereket, ott megjavítják, aztán hazaviszem". Hozzátette, hogy most a pedagógusoké az összes felelősség, de alig van a kezükben eszköz. Emiatt a tanárokat bántalmazók büntetését 1-3 évig terjedő (akár felfüggesztett) börtönbüntetéssel sújtaná az eddig 0-3 évig terjedővel szemben.

Fontos problémának tartja a gyerekek tiszteletlenségét is, azonban ez szerinte a felnőttektől látott mintákból fakad. "A felnőtteket elnézve az lenne a furcsa, ha nem lennének tiszteletlenek, és ez mindenkinek a hibája, a miénk is" - mondta. Beszédében többször visszakanyarodott az oktatás alapvető hibájára, a pénztelenségre, de az nem derült ki, hogy honnan csoportosítana át pénzügyi erőforrásokat.

"Senkit nem érdekelnek a pedagógusok"

Pokorni kitért arra is, hogy a következő kormányban nem ő lesz az oktatási miniszter. Az új kormányban az oktatás minden bizonnyal egy humánpolitikai csúcstárcához fog tartozni. Pokorni nem jelentette ki egyértelműen, de utalt arra, hogy Hoffman Rózsa lesz a tárca vezetője. Előadása végén Pokorni az [origo]-nak nem árulta el, hogy szerepet vállal-e a leendő kormányban.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Fotó: Hajdú D. András [origo]

A közönség nagy része pedagógusokból állt (A képre kattintva galéria nyílik meg)

"Vagy én vagyok unalmas, vagy mindent tudnak, vagy késő van, hogy ennyire nem kérdeznek" - sommázta Pokorni, amikor 45 perces előadása végén sokáig senki nem kérdezett tőle semmit. A polgármester végül kisegítette, kérdésére Pokorni azt mondta, hogy a cigányok és a magyarok iskolai integrálását csak helyi szinten lehet megoldani, problémát okoz viszont, hogy nincs olyan szervezet, amelyikben meg lehet bízni az erre szánt pénzek elosztásánál.

"Minden idők legunalmasabb kampánya"

"Meg kell, hogy mondjam, senkit nem érdekelnek a pedagógusok. A kormányt csak a statisztikák, az önkormányzatokat pedig csak a pénz érdekli, egy negatív spirál megy lefelé" - állította Pokorni. Arról is beszélt, hogy a pedagógusoknak teljesítménybért kellene fizetni, "aki többet vállal, az kapjon jóval több pénzt".

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Fotó: Hajdú D. András [origo]

Pokorni Zoltán főleg az oktatásról beszélt (Kattintson a képre a galéria megnyitásához)

Beszéde végén említette meg először a vasárnapi második fordulót. "Ne legyünk álszentek, nem azért jöttünk ide, hogy az oktatásról beszélgessünk, hanem hogy menjenek el szavazni" - mondta viccelődve. "Hangozzon el a tételmondat: szóljanak minden ismerősüknek, hogy szavazzanak a Fideszre" - tette hozzá Pokorni, aki szerint ez volt minden idők legunalmasabb kampánya.

Közönsége hosszú tapssal jutalmazta a politikus beszédét, aki az [origo]-nak azt mondta, hogy azért sem beszélt többet a kampányról, mert sem a jobbikosokat, sem az MSZP-seket nem tudja már befolyásolni három nappal a választás előtt. Az [origo] által megkérdezett résztvevők sem hiányolták az aktuálpolitikai témákat, valamennyien elégedetten távoztak a fórumról.