Csak Lendvai távozása biztos, az elnökség kihúzhatja őszig

Vágólapra másolva!
Nem fogalmazott egyértelműen az MSZP elnökségének lemondásáról a párt vereségét beismerő Lendvai Ildikó. Ő biztosan távozik posztjáról, a kongresszus májusban vagy júniusban új elnököt választ, de az elnökséget lehet, hogy csak az önkormányzati választások után újítják meg. Kovács László korábbi pártelnök szerint az elnökség hivatalbn marad, csak akkor cserélik le, "ha megvan rá az akarat".
Vágólapra másolva!

Levonja a választási vereség konzekvenciáit az MSZP elnöksége, azért a vezetés vállalja a felelősséget, és felajánlja lemondását a kongresszusnak - jelentette be vasárnap este, a parlamenti választások második fordulója után Lendvai Ildikó pártelnök. Lendvai nem csak felajánlotta lemondását, hanem tényként jelentette be: távozik a pártelnöki tisztségéről.

"Az MSZP tartozik jelenlegi és egykori választóinak, tartozik az országnak azzal, hogy szembenézzen saját hibáival is. Szembenézzen azzal, hogy az elmúlt nyolc év az ország számára ugyan nem volt kudarc, de nem hozott sikert az MSZP számára" - mondta Lendvai, aki szerint a kongresszust várhatóan május végén, június elején rendezhetik meg. Ő és az elnökség addig fogja betölteni pártelnöki tisztségét.

A kongresszus biztosan új elnököt választ majd, Lendvai azt mondta: ő addig tölti be a pártelnöki posztot. A kongresszusnak kell azonban meghatározni - "a pártszervezetekben folytatott konzultációk alapján" -, a hogy mikor legyen teljes, alulról fölfelé menő tisztújítás. Utóbbi kijelentésével Lendvai arra utalt, hogy az MSZP alapszabálya szerint a tisztújítást alulról fölfelé kell végrehajtani, vagyis előbb az alapszervezetekben, majd a megyei szervezetekben, végül az országos vezetésben.

Ez alól az alapszabály egy kivételt enged: ha az elnökség lemond, az országos választmány dönthet úgy, hogy nem kell teljes, alulról induló tisztújítás. A leköszönő pártelnök azt mondta, a kongresszus előtt vita lesz a pártszervezetekben és a választmányban, hogy a tisztújítást "már a soron lévő kongresszus elrendelje", vagy alapszabály-módosítással az őszi önkormányzati választások utánra halaszthatják.

Kovács László, a párt korábbi elnöke, volt EU-biztos az [origo]-nak azt mondta, a kongresszus szerinte először egy átmeneti időszakról fog dönteni, mégpedig úgy, hogy maradjon az elnökség továbbra is hivatalban, ügyvivőként egészen addig, amíg egy új elnökség nem áll fel. Szerinte új elnökséget pedig egészen addig nem fognak választani, amíg egy alulról építkező tisztújítás le nem zajlik.

Kovács ezért az [origo] kérdésre azt válaszolta, nem hiszi, hogy a most bejelentett május végi, június eleji kongresszuson már új elnökség állna fel. Szerinte a váltás akkor zárulhat le, "ha megvan rá az akarat", de technikailag nem tartja kizártnak, hogy már az őszi önkormányzati választások előtt kicserélődhet a vezetés.