Pártját rejtegetve kampányol Horváth Csaba MSZP-s főpolgármester-jelölt

Vágólapra másolva!
A zöld a meghatározó szín, fel sem tűnik az MSZP-s szegfű, és a szocalista párt neve is csak egy helyen bukkan fel Horváth Csaba főpolgármester-jelölt új kampánykiadványán. Horváth egyelőre nem akart arról beszélni az [origo]-nak, mi a stílusváltás oka, a dizájnról csak annyit mondott, hogy "tavaszi és figyelemfelkeltő". A politikus azt ígérte: május 1-jei, városligeti rendezvényén válaszol az új kiadványra vonatkozó kérdésekre is. 
Vágólapra másolva!

"Van egy jó hírem, Budapest" - ezzel a szlogennel invitálja az embereket a városligeti napozórétre, május 1-jére Horváth Csaba MSZP-s főpolgármester-jelölt új, postán terjesztett kampányszórólapján és az ahhoz tartozó honlapon. Az április 26-i dátummal ellátott, mindkét oldalán teleírt meghívón Horváth neve háromszor szerepel, az MSZP nevét viszont csak az egyik helyen tüntette fel a neve mellett, ott is fele akkora betűméretben, mint a saját nevét. Nyoma sincs a meghívón az MSZP-t jelképezű szegfűnek sem.

A meghívón a fehér alapszín mellett két színt használ még Horváth, pirosat és élénk zöldet, az utóbbi dominál. Horváth Csaba honlapjához képest szembetűnő a stílusváltás: ott korábban zöld szín nem, csak piros és kék szerepelt. A honlapon még az MSZP szegfűje is látszik, a fejlécen szerepel Horváth neve, tisztsége és fotója mellett, a főváros és Magyarország címere között.

Fotó: Csanádi Márton [origo]
Ez látszik a meghívón

A héten kipostázott meghívó szövegében sincs direkt utalás arra, hogy Horváth szocialista politikus. A kiadvány megemlít néhány, az elmúlt években történt budapesti fejleményt, például a csepeli szennyvíztisztítót vagy a Megyeri híd megépítését. "Nekünk, budapestieknek vannak jó híreink, eredményeink" - vezeti fel ezt a részt Horváth, és a továbbiakban, kampányígéretei sorolásánál is következetesen többes szám első személyben fogalmaz, kerülve azt, hogy politikai párthoz kösse magát. "Demokraták: baloldaliak, zöldek, liberálisok, konzervítvok, cselekedjünk együtt a fővárosért" - szólítja fel a meghívó olvasóit.

Szerettük volna megkérdezni Horváth Csabát a meghívó új stílusának, dizájnjának okáról, de ő kedden azt mondta: egyelőre nem kíván nyilatkozni az ügyben, majd csak május 1-jén, a Városligetben. Csupán annyit jegyzett meg: "A dizájnról csak annyit, hogy tavaszi és figyelemfelhívó".

Az április választások előtti kampányban volt már példa arra, hogy az MSZP jelöltjei pártkötődésüket rejtegetve kampányoltak. Az LMP kampányfőnöke például az Országos Választási Bizottsághoz is fordult amiatt, hogy az MSZP egyik plakátján az volt olvasható: "Szabad demokraták, magyar demokraták, szociáldemokraták, igen, lehet más a politika, ha megállítjuk Orbán Viktor kontrollálhatatlan hatalmát". Az LMP kampányfőnöke azzal érvelt, hogy szerint az MSZP "lehet más" szövegű plakátja tartalmában és grafikai megjelenésében is alkalmas a választópolgárok megtévesztésére, de az OVB végül nem találta jogsértőnek azokat.