A vesztegetési kísérlet után erős nyomást helyeznek a kisgazdák jelöltjeire

Vágólapra másolva!
Arról írt a Dehír, hogy bár a kisgazdáknak Debrecenben és Hajdúszoboszlón is van jelöltjük, visszalépést várnak el tőlük. A jobbikos vesztegtési kísérlet után nagyon úgy néz ki,  erős nyomás alá helyezik a kisgazda jelölteket, hogy lépjenek vissza Vonáék javára még április előtt. Egyelőre egyikük sem tett eleget a kérésnek. A Választás.hu adatbázisa szerint azonban az FKgP orosházi jelöltje nem bírta a nyomást, és idő előtt feladta a harcot. 
Vágólapra másolva!

A kisgazdáknak Debrecenben és Hajdúszoboszlón is van jelöltjük, azonban visszalépést várnak el tőlük a Jobbiknál és a Kisgazdapárt vezetésében – írja a Dehír. Mindez annak fényében több mint érdekes, hogy Paulina László, az FKgP alelnöke a napokban tálalt ki a Tényeknek arról, hogy pártját megkörnyékezte a Jobbik.

A portál úgy tudja, hogy a debreceni 2-es választókerületben Nyíri László Ernő, ismertebb nevén Blöró a kisgazdák jelöltje, őt arra kérik, hogy a körzetben induló Kőszeghy Ábel javára lépjen vissza.

Kőszeghy jelenleg a Jobbik önkormányzati képviselője, és egyben a párt frakcióvezetője a közgyűlésben. A Dehír kiemeli, hogy Nyíri Lászlónak nincs különösebb oka visszalépni, hiszen a humoros megnyilvánulásairól ismert politikus meglehetősen népszerű helyben. Több nevezetes akció is fűződik a nevéhez:

  • Blörót még 1998-ban ismerték meg a debreceniek, amikor azzal telefonált be egy debreceni rádióműsorba, hogy állás kellene neki. Végül aztán arra jutottak, legyen önkormányzati képviselő, így el is indult a helyhatósági választáson.
  • Szerepet kapott Jancsó Miklós Anyád! a szúnyogok című filmjében.
  • Emlékezetes akciója volt, amikor hivatalos szertartás közepette feleségül vette saját centrifugáját.

Nem Blöró volt az egyetlen jelölt a megyében, akit egyesek nem szívesen látnának a szavazólapon áprilisban. A hírportál hozzáteszi, hogy az FKGP-nek emellett az 5-ös, hajdúszoboszlói körzetben van jelöltje a megyében. Horváth Tibort a jobbikos Rigán István javára kéri visszalépni.

Egyelőre nincs nyoma a Választás.hu-n annak, hogy akár Nyíri László Ernő, akár Horváth Tibor visszalépett volna – a Jobbik és Balogh Károly, kisgazda elnök közötti megállapodás szerint.

Egyelőre nincs nyoma a Választás.hu-n annak, hogy akár Nyíri László Ernő, akár Horváth Tibor visszalépett volna a Jobbik nyomására Forrás: Dehír.hu

Korábban itt írtunk arról, hogy óriási felháborodást váltott ki a Jobbik befolyásolási kísérlete a párton belül.

Egy kisgazdára sikerrel helyeztek nyomást Vonáék és az FKgP-elnök, visszalépett

Ennek ellenére a választás.hu legfrissebb adatai szerint

Mezei Roland Mihály a tegnapi napon visszalépett a jelöltségről. Úgy néz ki, nem bírta a jobbikos és kisgazda nyomást, és feladta a küzdelmet.

Mezei az orosházi körzetben indult volna. Ehelyett a Jobbik helyi jelöltjének, Szabó Ervinnek a javára lépett vissza, mint ahogy a Független Kisgazdapárt Facebook-oldalán látható:

A vesztegetési ügy előzménye

A Kisgazdapártot is megkörnyékezte a Jobbik – erről számolt Paulina László a Tényeknek, amit mi is megírtunk.

A párt alelnöke olyan dokumentumokat mutatott meg, amelyek azt tanúsították, hogy a Jobbik különféle anyagi juttatásokat ajánlott fel a kisgazdajelöltek visszalépéséért cserébe.

Egész pontosan a következőket tartalmazta a Balogh Károly, FKgP elnök, valamint Szabó Gábor, jobbikos pártigazgató és Staudt Gábor, jobbikos képviselő közötti szerződés:

  • A Jobbik a választás eredményétől függetlenül vállalja, hogy a Kisgazdák budapesti irodájának működési költéségét kifizetik.
  • A Jobbik átvállalja a Kisgazdapárt peres ügyeinek költségét és jogászainak a munkadíját.
  • A Jobbik anyagilag segíti a Kisgazdapárt vidéki programját
  • A Jobbik és a Kisgazdapárt közösen indul a 2019-es önkormányzati választáson.

A szerződés végén található záradék szerint az ajánlat abban a pillanatban lép életbe, ha a kisgazdák visszaléptetik jelöltjeiket a Jobbik javára az országgyűlési választást megelőzően.