NVI: A romániai és szerbiai választók időben adják fel levélszavazataikat!

2018.04.03. 16:49

A Nemzeti Választási Iroda az ortodox húsvét miatt felhívja a romániai és szerbiai választópolgárok figyelmét, hogy időben adják postára levélszavazatukat.

Pálffy Ilona, az NVI elnöke elmondta, hogy a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak az április 8-ai országgyűlési választáson, ha március 24-éig felvetették magukat a névjegyzékbe. Ezt több mint 378 ezren tették meg.Az NVI ezután kiküldte a választópolgároknak, illetve eljuttatta a külképviseletekre a szavazási levélcsomagokat. A választópolgárok választhatnak, hogyan juttatják vissza levélszavazatukat az NVI-hez: a kijelölt külképviseleteken március 26. óta lehet leadni a szavazatokat, a szavazás napján pedig bármelyik külképviseleten vagy a 97 országgyűlési egyéni választókerületi székhelyen le lehet adni.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke egy levélszavazati borítékot mutat az iroda budapesti központjában tartott sajtótájékoztatón 2018. április 3-án.Forrás: MTI/Kovács Tamás

A választópolgár dönthet úgy is, hogy levélben juttatja vissza szavazatát az NVI-hez, ebben az esetben a szavazatnak április 7-én éjfélig meg kell érkeznie.Pálffy Ilona felhívta a választópolgárok figyelmét arra, hogy az ortodox húsvét miatt - az ünnepnapra tekintettel - pénteken már nem dolgozik a román és a szerb posta, így a levélben szavazóknak célszerű nem az utolsó napra hagyni szavazatuk postára adását, ha azt szeretnék, hogy időben megérkezzen az NVI-hez.