Tojászápor és könnygáz - mindent a melegfelvonulásról

Vágólapra másolva!
Erőszakos ellentütnetők zavarták meg a meleg büszekség napjára szervezett felvonulást. Olvasson el mindent az előzményekről és a következményekről!
Vágólapra másolva!

Tucatnyi szombati rendbontót jelentettek fel a rendőrök
Tizenkét embert jelentettek fel a rendőrök hivatalos személy elleni erőszak miatt a szombati melegfelvonuláson történtekkel kapcsolatban. A melegek menetét erőszakos módon megzavarók közül eddig két ember kapott 30 ezer forintos bírságot. Három ember ellen közbiztonságra különösen veszélyes eszközzel kapcsolatos szabálysértés miatt folyik eljárás.

Loptak a melegfelvonulást biztosító kordonokból
Csak a kordonok bérlése csaknem 5 és fél millió forintjába került a rendőrségnek a szombati melegfelvonulás biztosításánál. Ráadásul előfordulhat, hogy még egy számlát kap majd a BRFK, a melegek felvonulása ellen tiltakozók ugyanis több helyen megrongálták a fémkordonokat, sőt, el is vittek a 3,5 méteres elemekből.

Eltúlozta az aggodalmaskodást Demszky
Budapestről a pusztítás képei jelennek meg a világsajtóban - állította Demszky Gábor főpolgármester az ellentüntetők által megzavart szombati melegfelvonulás után. Demszky aggodalma azonban túlzó: kevés külföldi újság, tévé és honlap foglalkozott a melegfelvonulással, és ezek többsége is csak rövid hírügynökségi jelentéseket vett át. Igaz, például a BBC-be sikerült bejutniuk a buzizóknak.

Melegeket ütöttek meg a Rudasban
Két meleg férfit megtámadtak hétfőn a Rudas Fürdőben. Az eset két nappal azután történt, hogy tüntetők megdobálták szombati melegfelvonulás résztvevőit.

Ombudsman: Nem véleménnyilvánítás a melegek megdobálása
Nem tartozik a szabad véleményszabadság körébe a tojással, kövekkel és más tárgyakkal való dobálózás, amelyet a melegfelvonulás ellen tüntetők folytattak az ombudsman szerint. Az állampolgári jogok biztosa megállapította: a rendőrség megfelelően biztosította a rendezvényt. Az ombudsman szerint minden politikusnak fel kellene szólalni a kirekesztés ellen, hogy elszigeteljék a hasonló erőszakos magatartást.

Gyurcsány: Itt az ideje a jogos nemzeti önvédelemnek
A szombati, budapesti meleg méltóság napján történtek után Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kezdeményezi, hogy a legfőbb közjogi méltóságok találkozzanak, és vitassák meg, miért látszunk gyengének pár száz, a többséget terrorizáló szélsőségessel szemben, és mi az, ami hiányzik ez ügyben az alkotmányos, demokratikus intézményrendszerből.

Vizsgálják a szombati tüntetők rejtélyes arzenálját
Hétfőn kezdik el vizsgálni azokat az egyelőre ismeretlen vegyi anyagokat, savakat tartalmazó üvegeket, amelyeket a szombati melegfelvonulás előtt foglaltak le a rendőrök egy Andrássy úti lakásban. A felvonulás idején történt összecsapásokban 12 rendőr és 7 civil sérült meg. A melegfelvonulás résztvevőit ért támadásokat elítélték a parlamenti pártok.

Tojászáporban és könnygázban vonultak a melegek
12 rendőr megsérült, 57 embert előállítottak, több politikust pedig megtámadtak a szombati melegfelvonulás valamint az ellene szervezett tiltakozások alatt. A meleg büszkeség napja alkalmából az Andrássy úton vonulókat rájuk vigyázó rendőrök és őket tojásokkal, üvegekkel dobáló ellentüntetők kísérték. A rendőröknek többször kellett könnygázt bevetniük a dühöngő tiltakozók ellen, akik miatt végül a kisföldalattival kellett kimenekíteni a melegeket a Hősök tere környékéről.

Melegfelvonulás könnygázzal - események percről-percre
Kordonok között, tojás- és petárdazáporban vonultak a melegek végig az Andrássy úton az 56-osok teréig. A menet véget ért, a térre tervezett programokat nem tartották meg, de az ellentüntetők nem tágítottak. A melegeket a kisföldalattival kellett kimenekíteni a Hősök teréről. Az események percről-percre az [origo]-n.

Fotó: Straub Ádám [origo]

"Úgy gondoltuk, ki kell állnunk magunkért"
"Nem lehet bennünket megfélemlíteni" - jelentette ki a Vendégszobában Steigler Sándor, a Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű Fesztivál és a Meleg Méltóság Menete szervezője, aki szerint a melegek nagyobb része visszafogott, csak a média hangsúlyozza azt, ami jól mutat a a képernyőn. Steigler vitába szállt azokkal, akik szerint nem lenne szabad gyerekeket bízni melegekre.

Megint támadás ért egy melegklubot
Ismét Molotov-koktélos támadás ért egy melegklubot Budapesten - adta hírül a Klubrádió és egy homoszexuális témákkal foglalkozó internetes oldal. Szombaton tartják a melegfesztivált, és a rendőrség arra számít, hogy a tavalyinál is durvább módon akarják majd megzavarni a felvonulást a tiltakozók.

BRFK: kemény támadás készül a melegfelvonulásra
A tavalyinál szervezettebb, hevesebb, kegyetlenebb támadásoktól tart a BRFK a jövő szombati Meleg Büszkeség-napi felvonulás résztvevői ellen, miután Budaházy György és Toroczkai László interneten terjesztett, Hunnia serege megvédi a magyarok fővárosát címmel közölt közös felhívásában arra szólította föl a "magyar hazafiakat", hogy július 5-én "jöjjenek Budapestre, az Oktogonhoz".

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Megtarthatják a melegfelvonulást Budapesten
Tudomásul vette a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK), hogy július 5-én melegfelvonulást tartsanak a fővárosban; miután egyeztettek a melegfesztivált szervező Szivárvány Misszó Alapítvány képviselőivel. Korábban a rendőrség még a közlekedés akadályozása miatt megtiltotta a felvonulást.

A BRFK mégis engedné vonulni a melegeket
Nyílt levélben tiltakoznak civil szervezetek, amiért szerintük a budapesti rendőrfőkapitány megtiltotta a július elejére tervezett melegfelvonulást. Egy nyilvánosságra került dokumentumból az derül ki, hogy a rendőrség azt szerette volna, ha a melegek nem vonulnak, hanem egy helyben álldogálnak. A budapesti rendőrfőkapitány helyettese később közölte, lát esélyt arra, hogy a melegek megrendezzék a felvonulást.