Orbán: 160 milliárdos válságadó három éven át

Vágólapra másolva!
Több mint 160 milliárd forintot fog beszedni a kormány a következő három évben a távközlési és enerigacégektől, valamint a kereskedelmi láncoktól - jelentette be Orbán Viktor. Felfüggesztik, illetve felülvizsgálják a PPP-szerződéseket, és novembertől havi 30 milliárdot spórolnának a nyugdíjrendszeren is. A kormány második akcióterve hétfőn kerül a parlament elé.
Vágólapra másolva!

"A válsághelyzetben, amíg ki nem jutunk a gödörből, azokon a sor, akik eddig kevesebbet vállaltak" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Széll Kálmán Alapítvány szerdai, Hogyan tovább, Magyarország? című rendezvényén. Orbán bejelentette: hétfőn új gazdasági akciótervet terjeszt a parlament elé, amelyben a bankadó után újabb, úgynevezett válságadókat vetnek ki a telekommunikációs- és az energiacégekre, illetve a kereskedelmi láncokra.

A kormányfő szerint a különadók átmenetiek lesznek: a következő három évben évi 61 milliárd forintot kívánnak beszedni a távközlési és telekommunikációs cégektől, évi 70 milliárdot az energiacégektől és évente 30 milliárdot a kereskedelmi láncoktól. Orbán szerint az új, átmeneti adók "sávos kivetésűek" lesznek, nem sújtják a legkisebbeket, de azt nem részletezte, hogy bevétel vagy nyereség után kívánják kiszabni.

Nyugdíjkassza és PPP

Orbán szerint felül kell vizsgálni a nyugdíjrendszer kiadási oldalát is, mert nem lehet fenntartani, hogy az állam havonta 30 milliárdot költ a kettős (tehát egyszerre állami és magán) nyugdíjrendszer miatt. A miniszterelnök szerint novembertől 2011. december 31-ig felfüggesztik ezeket a kifizetéseket, addig pedig kidolgozzák a törvényi feltételeit annak, hogyan lehet visszalépni a magánpénztárakból az állami nyugdíjrendszerbe. Orbán nem fejtette ki, hogy ez pontosan mit jelent.

A kormány felülvizsgálja a fejlesztéseket is, főként az úgynevezett PPP-konstrukciókat (amelyekben magáncégek valósítanak meg állami feladatokat), mert azok Orbán szerint egyértelműen kudarcnak bizonyultak. A meg nem kezdett beruházások szerződéseit felfüggesztik, újakat nem kötnek, a korábbi, már futó PPP-beruházások esetében pedig újratárgyalják a megállapodásokat.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kattintson és nézzen még fotókat a Hogyan tovább, Magyarország? című rendezvényről!

"Hiába várja szakértők garmadája"

Beszéde elején Orbán hosszan beszélt arról, hogy a nyugat civilizáció válságba jutott, meggyengült, mégpedig azért, mert nem épít az olyan meglévő erőforrásokra, mint a munka vagy az állandóság. Átalakulóban van a nyugati civilizáció, de ez Magyarország számára lehetőségeket is teremt. Orbán Viktor szerint a siker kulcsa, hogy időben felismerjük: felértékelődik a munka, a közérdek és az együttműködés.

Nézze meg a bejelentést az [origo] videóján!

A miniszterelnök szerint "a magyarok" ebben az évben is erejükön felül vállalták a válság terheit, és ez "nem volt arányos, igazságos és tisztességes". A jövőben ezen változtatni kell, és a gazdaságpolitikának is az együttműködésen és az arányos közteherviselésen kell alapulnia. Szakítani kell a megszorítások politikájával - mondta Orbán, aki szerint "hiába várja szakértők garmadája", nem lesznek az embereket érintő megszorítások. Orbán az arányos teherviselés megteremtése érdekében tett lépések közt sorolta fel a bankadót, a nagy összegű végkielégítések megadóztatását és az állami vezetők bérplafonjának bevezetését.

A miniszterelnök szerint a kormánynak olyan lépéseket kell tennie, amelyek kivezetnek a válságból: nem engedhetik meg az államadósság növelését, illetve lehetővé teszik, hogy nemzetközi szervezetek helyett a piacról finanszírozzák az országot - ehhez szükség van a piacok bizalmának megtartására is. Orbán azt mondta: tartani kell a 3,8 százalékos hiánycélt, és meg kell alapozni a jövő évi, 3 százalékot meg nem haladó hiányt, illetve jövőre elérni a 3 százalékos gazdasági növekedést.

Csepegtetik a költségvetést

"Sikeres Magyarországot akarunk, de az is belátható, hogy most már azok adjanak többet, akiknek van profitjuk" - indokolta az intézkedéseket a válságadók bejelentése előtt Orbán. A miniszterelnök beszédét a Millenáris Teátrumban a nézőtérről hallgatta több kormánytag, például Matolcsy György gazdasági és Fellegi Tamás fejlesztési miniszter és néhány képviselő, köztük Deutsch Tamás EP-képviselő is. Az [origo] tudósítója a nézők között látta Kovács Kokó István olimpiai bajnokot is.

Egy neve elhallgatását kérő kormányzati tisztviselő a beszéd után az [origo]-nak azt mondta, a jövő évi költségvetéssel kapcsolatos terveket fokozatosan fogja a kormány csepegtetni. Azt mondta, hogy Orbán egyelőre nem beszélt az adórendszerről, a költségvetés kiadási oldaláról, arról, hogy az állam milyen visszafogásokat tervez. Állítása szerint ezeket október végéig fokozatosan fogják csak nyilvánosságra hozni.