Nagy meglepetés lenne, ha nem tarolna a baloldal

szavazás 322
Vágólapra másolva!
Egy éven belül ötödszörre járulhatnak a szavazóurnákhoz Káposztásmegyer egy részének a lakói. A vasárnapi választáson önállóan indul az Együtt és a Fodor-párt is. A baloldal toronymagas esélyes, így már egy szoros eredmény is jó lenne a Fidesz–KDNP-nek.
Vágólapra másolva!

Kevesebb, mint egy éven belül immár ötödszörre járulhatna a szavazóurnákhoz az újpesti 2-es számú egyéni önkormányzati választókerület lakói. Vasárnap azért kell szavazniuk a káposztásmegyeri városrészben élőknek, mert Horváth Imrét, az MSZP jelöltjét még tavaly november 23-án országgyűlési képviselőnek választották. A politikusnak emiatt le kellett mondania önkormányzati mandátumáról.

Heten indulnak

Így a körzetben lakók a tavalyi országgyűlési, európai parlamenti, önkormányzati és Kiss Péter halála miatt kiírt időközi országgyűlési választást követően ismét szavazhatnak. Ha nem lesznek visszalépések, akkor hét jelölt közül választhatnak majd. A voksoláson a Fidesz-KDNP, az MSZP-DK, a Jobbik, az Együtt, az LMP, a Magyar Munkáspárt és a Magyar Liberális Pártnak sikerült jelöltet állítania.

Fölényben a baloldal

A választókerület erősen baloldali irányultságú, hiszen az önkormányzati képviselők számának 2010-es csökkentése, és a határok átszabása ellenére is Horváth Imre győzött. A szocialista jelölt akkor közel öt százalékpontot vert rá fideszes kihívójára, miközben a IV. kerület összes választókerületében kormánypárti győzelem született.

A 2014-es országgyűlési választáson a választókerületben Kiss Péter közel 16 százalékponttal előzte meg a kormánypárt jelöltjét, míg a pártlistát tekintve a baloldal 15 százalékpontot vert a Fidesz–KDNP-re. A jobboldal roppant gyenge támogatottságát mutatta az is, hogy a 30 százalékot sem sikerült elérniük a körzetben.

A káposztásmegyeri körzetben immmár ötödszörre voskolnak egy éven belül Forrás: MTI/Kovács Tamás

30 százalék fölött a Fidesz

Május 25-én tartották az európai parlamenti választást, amelyen a Fidesz-KDNP némileg javított az április eredményén, de így is csak 31,68 százalékot ért el. A három baloldali párt (MSZP, DK, Együtt-PM) együttesen a szavazatok 48,03 százalékát szerezte meg, így ők közel hat százalékpontot javítottak az április 6-i eredményükhöz képest. A Jobbik és az LMP visszaesett az országgyűlési voksoláshoz képest.

Az őszi önkormányzati választáson Horváth Imre kevesebb, mint hat százalékponttal előzte meg a Fidesz–KDNP aspiránsát. A kormánypártok tehát jelentősen erősödtek az áprilisi és a májusi választáshoz képest. Újpesten egyébként a 14 egyéni kerületből csak kettőben tudott győzni a baloldal.

Elsöprő győzelem

A november 23-i időközi országgyűlési választáson ebben a választókerületben Horváth Imre több mint 35 százalékponttal verte meg fideszes ellenfelét. A két párt között tehát nagyon kinyílt az olló a szocialisták javára. A kormánypártok annyira gyengén szerepeltek, hogy két szavazókörben még a 20 százalékot sem érték el, és összességében is csak 22,85 százalékot kapott a jelöltjük.

Horváth Imre simán győzött tavaly novemberben Forrás: MTI/Kovács Tamás

Nekik az öt százalék is jó lenne

Mindezek alapján a most vasárnapi választáson toronymagas esélyesnek számít a baloldal. A legnagyobb meglepetés az lenne, ha nem az MSZP-DK közös jelöltje szerezné meg a mandátumot. A baloldal számára kudarcnak számítana, ha jelentősen csökkenne a különbség közte és a Fidesz között.

A kormánypártok számára jó eredmény lenne, ha harminc százalék fölé menne a támogatottságuk, és viszonylag közel lennének az MSZP-DK jelöltjéhez. Kudarc lenne a november végi eredmény megismétlése, vagy éppen annak alulmúlása. A Munkáspárt, a liberálisok és az Együtt számára az öt százalékos támogatottság átlépése lenne komoly eredmény.