Ki a felelős a játszótéri balesetekért?

Vágólapra másolva!
Meddig terjed a tulajdonos, az üzemeltető felelőssége a játszótéri balesetekkel összefüggésben? Miképp dönthető el, hogy betartotta-e az összes biztonsági előírást, vagy éppen ellenkezőleg, a történtekért a gyereket kísérő szülőnek, kísérőnek kell vállalnia a felelősséget?
Vágólapra másolva!

A játszótér üzemeltetéséért a tulajdonos, legyen az magánszemély, önkormányzat, vagy egyéb intézmény, felelősséggel tartozik. Ez többrétű: köteles a nem biztonságos eszközöket leszerelni, beszerezni az újakhoz tartozó megfelelő minőségi tanúsítványokat, köteles a rendszeres ellenőrzésre, felügyeletre, karbantartási terv, napló elkészítésére, utóbbiakat tíz éven keresztül meg kell őrizni.

A szabványok, előírások betartása azért fontos, mert az esetleges játszótéri baleset esetén meg kell állapítani a felelősséget. Játszótéri eszköz kizárólag akkor hozható forgalomba, telepíthető, illetve vehető használatba, ha megfelel a biztonságossági követelményeknek, a minőségi tanúsítványoknak. A játszótéri eszközökkel kapcsolatos felszerelési, ellenőrzési, karbantartási és üzemeltetési utasításokat szabványok tartalmazzák, a tulajdonosoknak, üzemeltetőknek ezek előírásara kell dokumentálniuk az üzemeltetést, az ellenőrzést, a karbantartást és javítást - mutatott rá Artz Gergely, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium sajtóreferense.

Tételezzük fel, baleset történik egy ellenőrzött játszótéren. Ilyenkor a hatóságok a dokumentumok átvizsgálásával indítanak, és nem csupán a tulajdonosnak kell megvédeni lépéseit, hanem a szakértőknek, a szabványokért felelősöknek is. Az a tulajdonos, aki nem tett eleget a rendeletbeli kötelezettségének, illetve nem tartja rendszeresen karban játszótéri eszközeit, súlyos gondatlansággal jár el. A biztonságos telepítésre és üzemeltetésre vonatkozó szabályok megsértése miatt kártérítési felelősség terheli az illetékeseket, és amennyiben súlyos, maradandó egészségkárosodás, netán haláleset történik, a rendőrség is bekapcsolódik.

A szülő is felel

Természetesen e körben is sokszor a határok meghúzása a legnehezebb. A tulajdonos és üzemeltető a következő lépések megtételével védheti magát. Figyelembe veszi a vonatkozó szabvány, a gyártó cég útmutatóját, karbantartási ellenőrzési tervet készít, és évente egyszer, idéntől kétévente elvégezteti a kijelölt szervezettel a játszótéri eszköz ellenőrzését (ez nem jelenti azt, hogy javasolt a lehető leggyakrabban felügyelni a játszótér állapotát), a tanúsítványok dokumentációját, ellenőrzési jegyzőkönyvet vezethet.

A játszótéri eszköz balesetveszélyessé válása esetén a tulajdonos, illetve üzemeltető köteles haladéktalanul intézkedni a használat megakadályozása, majd a játszótéri eszköz szükséges kijavítása, illetve lebontása érdekében.

Ha a tulajdonos, az üzemeltető betartja ezen felsorolt szabályokat, nem vonható felelősségre. Nem elhanyagolható ugyanis a szülő, kísérő felelőssége, hiszen az eszközök nem rendeltetésszerű, nem megfelelő használatáért nekik kell garanciát vállalniuk. A dokumentálhatóan nem a játszótéri eszközök hibájából bekövetkezett balesetet azok tudják megelőzni, akik kellőképpen vigyáznak a felügyeletük alatt lévőkre, és elmagyarázzák, bemutatják nekik a helyes használatot.

Hétezer ellenőrzött játszótér

A magyar játszóterek tulajdonosait, üzemeltetőit derült égből villámcsapásként érte a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium 2004 elején hatályban lépett, a forgalomba hozható játszótéri eszközökről és telepítéséről szóló rendelete, amely a tavalyi év végéig adott határidőt az uniós előírások, szabványok érvényesítésére. Az egyes játszóterek rendbetétele, felújítási költségei egyes becslések szerint több tízmillió forintot is elérhet(ett), és óhatatlanul visszaköszönt a közintézmények akadály-mentesítéséről szóló rendelkezések "hányattatása" - ismeretes, itt az eredetileg megszabott, 2005. január elsejei időpontot 2010-re tolták át.

A biztonságos játszóterekről szóló uniós előírások betartása érdekében a magyar hatóságok közel hétezer játszóteret ellenőriztek tavaly augusztusig - mondta Arzt Gergely. Az ominózus 2004-es rendeletben foglalt célokat támogató különböző pályázatoknak, kezdeményezéseknek köszönhetően az elmúlt öt évben több mint 1500 új játszótér létesült, több mint tízezer új biztonságos játszótéri eszközzel. A biztonságos játszótéri eszközök forgalmának növekedését jelenti a mintegy 2600 kiadott típus-, illetve egyedi tanúsítvány is.

Az Önkormányzati Minisztérium 2008. augusztusi felmérése szerint 6910 játszóteret ellenőriztek, amelyeken 16 882 felújítandó és 2338 megszüntetendő (balesetveszélyes) játszótéri eszközt találtak. A tapasztalatok szerint a korábban létesített, kisebb, elavult és balesetveszélyes eszközökkel felszerelt, jellemzően lakótelepeken működő parkok részben a forráshiány és a kihasználatlanság miatt is megszűntek, megszűnnek. Az önkormányzatoknál egyre terjedő koncepció, hogy elérhető távolságon belül legyen egy-egy akkora játszótér, ahol akár több száz gyermek szórakozhat egyszerre, és a gondozatlan homokozókat, hintákat jóval kevesebb, ám minden szempontból megfelelő, biztonságos játszóhely váltsa fel.

A fővárosi fenntartású játszóterek EU-szabványosak

Számos hazai önkormányzat zárt már be, illetve lesz még kénytelen bezárni játszótereket. Üdítő kivétel a Fővárosi Önkormányzat kezelésében lévő 45 játszótér, ezeken összesen 188 játszószer, játék található. (A játszóterek többsége a fővárosban a kerületi önkormányzatok tulajdonában van.) A fővárosi kezelésben lévő játszóterek mindegyike megfelel az Európai Unió előírásainak, az átalakítások zökkenőmentesen lezajlottak az elmúlt években. Az átalakításhoz szükséges forrásokat a főváros saját költségvetéséből teremtette elő - tudtuk meg Hikáde Beától, a Főpolgármesteri Hivatal részéről.

A fővárosi fenntartású játszóterek esetében az átállás három lépésben zajlott. Pontos felmérés készült a játszóeszközökről, hogy megfelelnek-e az uniós szabványnak, a nem megfelelő eszközöket elbontották, az esetleg átalakíthatókat átalakították. A gyéren felszerelt, ám megtartásra tervezett játszótereket az uniós szabványnak megfelelő játékokkal építették át. A Főkert feladata a játszószerek állapotának negyedéves, féléves felülvizsgálata, és a vizsgálatok tükrében cseréli ki, illetve javítja meg a játékokat. Az utóbbi másfél évben a Fővárosi Önkormányzat beruházásában nem épült új játszótér és nem kellett bezárni játszóteret.