Az Európai Bíróság dönthet a Sió ügyében

Vágólapra másolva!
Precedens értékű döntést hozhat az Európai Bíróság. A testület arról fog állást foglalni, vajon kell-e 100 millió forint bírságot fizetnie a Sió-Eckes Kft.-nek, amiért olyan gyümölcsökből gyártott őszibarackvelőt, amelyekre az unió agrártámogatást adott.
Vágólapra másolva!

A siófoki cég ügyében a Világgazdaság információi szerint a Fővárosi Bíróság fordült az EU-fórumhoz. A Sió-Eckes ugyanis közigazgatási pert indított a magyar Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal határozata ellen.

A hivatal 45,8 millió forinra bűntette a céget 2006-ban, mert szerinte 2004-2005-ben a kft. olyan terméket állított elő, amelyek nem feleltek meg az uniós őszibarack-támogatási rendszer előírásainak. A hivatal 2007-ben hasonló bírságot szabott ki a Sió-Eckesre.

A vita arról szól, hogy lehet-e a kilónként 5 forintos EU-dotációt kapó őszibarackból félkészterméket, velőt gyártani, illetve, hogy ez a velő elfogadható áruféleség-e az EU-programban. Lekvárt, darabolt (saját szirupjában tartott) és befőtt termékekeket lehet őszibarackból készíteni, de a magyar hivatal szerint velőt nem.