A pertársaság előnyös a károsultaknak

Vágólapra másolva!
Pertársaságot alakítanak az iszap-károsultak, reményeik szerint ez segíti a hatékonyabb jogi képviseletet. A Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda szakértője szerint a jogintézménynek nyilvánvaló előnyei vannak.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt egy évben több, közérdeklődésre számot tartó ügy kapcsán már előtérbe került a károsultak közös fellépését lehetővé tevő pertársaság jogintézménye - emlékeztetett a Schönherr Hetényi Ügyvédi iroda szakértője. Dr. Juhász János szerint lyen ügynek számított például a PPO.hu utólag bevezetett adminisztrációs díja és a regisztrált bankkártyák automatikus, az ügyfél külön megerősítése nélküli megterhelése, vagy a Part Fesztivál elmaradása a jegyet vásárlók többségének kártalanítása nélkül.

Mikor érdemes megalakítani?

Az egyik legfontosabb kérdés, hogy mi az úgynevezett pertársaság, és milyen feltételek estén érdemes, illetőleg kell követelésünket pertársasági formában érvényesíteni? Pertársaság akkor keletkezhet, ha egy perben alperesi vagy felperesi oldalon több személy áll - fejtette ki Juhász János.

Pertársaság létrejöhet már a keresetlevél benyújtásakor, illetve később az elsőfokú eljárás során is a kereset kiterjesztésével vagy felperesi pertársak perbelépése útján. A hatályos jogi szabályozás alapján pertársaság létrehozásának célszerűségi vagy kényszerűségi okai lehetnek.

A kényszerűségből keletkező pertársaságok esetében az érdekeltek egymáshoz való viszonya olyan szoros, hogy a vitássá váló ügy elbírálása valamennyi érdekeltre nézve csak együttesen történhet meg.

Az így létrejövő pertársaságot jogi terminológiával egységes pertársaságnak nevezzük. Ennek legjellemzőbb példája talán, a közös tulajdon megszűntetése iránti per, melyben valamennyi tulajdonostársnak részt kell vennie, ennek hiányában ugyanis a bíróság a keresetlevelet idézés kibocsátása nélkül elutasítja, illetve a pert megszünteti.

Célszerűségi okok

Az említett ügyekben és a vörösiszap-áradás károsultjai esetében azonban a pertársaság létrehozását célszerűségi okok motiválják - húzta alá a Schönherr Hetényi Ügyvédi iroda szakértője.

Ennek az úgynevezett egyszerű pertársaságnak az előnye abban áll, hogy a károsultaknak nem szükséges külön-külön pert indítaniuk, követelésüket egy eljárásban is érvényesíthetik.

Az igényérvényesítés ezen módjának legfőbb előnye a hatékonyabb fellépés, valamint a peres eljárás költségeinek minimalizálása, hiszen mind a bíróságok, mind a felek számára idő- és költségmegtakarítást jelenthet az, ha több érdekelt ügye együttesen kerül elbírálásra.

A magyar Polgári perrendtartás értelmében egyszerű pertársaságot létre lehet hozni azon az alapon, hogy a perbeli követelések ugyanabból a jogviszonyból erednek, továbbá a perbeli követelések hasonló ténybeli vagy jogi alapja esetén. Az említett ügyekben a perbeli követelések hasonló ténybeli és jogi alapja teremti meg a pertársaság megalakításának lehetőségét.

A vonatkozó bírói gyakorlat alapján ugyanis, ha több kereset elbírálásához egészben vagy nagyrészt hasonló bizonyítás szükséges, a ténybeli hasonlóság fennáll. Hasonló a jogi alap, ha a pertársak által támasztott igény ugyanazon a jogszabályon alapszik.

Laza, független kapcsolat

Az egyszerű pertársaság esetében a pertársak között egy laza, független kapcsolat áll fenn, ami abban nyilvánul meg, hogy az egyes pertársak cselekményeit, illetve mulasztásait a bíróság a másik pertárs cselekményére tekintet nélkül, attól függetlenül bírálja el.

Az egyszerű pertársak a perköltséget, ideértve az illetéket is, fő szabály szerint egyenlő arányban viselik. Ha azonban a pertársak perbeli érdekeltsége között jelentékenyebb eltérés áll fenn, a perköltség és az illeték az érdekeltség arányában kerül megosztásra.

A pertársak közötti független kapcsolatból következik az is, hogy ha az egyik pertárs perorvoslati kérelmet, például fellebbezést vagy perújítási kérelmet nyújt be a bíróságon, az a többi pertársra nincs kihatással.

Nem minden károsultra hat ki

A fentiekre tekintettel nincsen akadálya annak, hogy a vörösiszap-áradás károsultjai többen (akár tömegesen) egy jogi képviselőt bízzanak meg mivel ennek nyilvánvaló előnyei vannak, a megoldás révén, egy károkozóval szemben akár több károsult együttesen léphet fel - hangsúlyozta Juhász János.

Ám fontos arról is tudni, hogy a perben hozott ítélet nem minden károsultra fog kihatni, hanem csak a pertársaság tagjaira.