Szabadalmi szupersztráda: már Amerikában is kérelmezhetünk

Vágólapra másolva!
A magyar szabadalmi bejelentés alapján a japán, a finn, az osztrák hivatal után a magyar állampolgárságú bejelentők immár az amerikai hivatal előtt is kérelmezhetik a gyorsított engedélyezési eljárást. Ezzel négysávosra bővült a szabadalmi szupersztráda.
Vágólapra másolva!

Újabb, ezúttal amerikai taggal bővült a szabadalmaztatási eljárások gyorsítására hivatott nemzetközi együttműködés, az úgynevezett Patent Prosecution Highway (PPH) program keretében a Magyar Szabadalmi Hivatallal szerződő szabadalmi hivatalok köre.

A japán, a finn és az osztrák szabadalmi hivatallal kötött korábbi megállapodásokat követően 2010. július elsejétől - egyelőre csak kísérleti jelleggel - az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegy Hivatala (USPTO) is a Magyar Szabadalmi Hivatal PPH együttműködő partnerévé vált - tudtuk meg a Danubia Szabadalmi és Jogi Iroda Kft. szakértőjétől.

Dr. Harangozó Gábor szabadalmi ügyvivő kifejtette: a PPH-projekt azoknak a bejelentőknek a számára jelent előnyt, akik a modern, globális gazdaság szereplőiként egyazon találmányra, több olyan országban is oltalmat kívánnak szerezni, amelyek között kétoldalú szerződés lépett érvénybe.

A PPH-projekthez idén januárig, a nagyvilág vezető szabadalmi hivatalai közül az alábbi országok hivatalai csatlakoztak: Ausztrália, Ausztria, Dánia, Egyesült Királyság, Finnország, Japán, Kanada, Korea, Magyarország, Németország, Oroszország Szingapúr és az USA, valamint az Európai Szabadalmi Hivatal.

Gyorsabb szabadalmi vizsgálat

A PPH-projekt a bejelentők számára sok esetben a szokásosnál gyorsabb szabadalmi vizsgálatot biztosít, így lehetővé teszi az adott találmányra a szabadalmi oltalom gyorsabb, és hatékonyabb megszerzését az együttműködő országokban.

Az együttműködés lényege, hogy az egyes hivatalok felhasználhatják egy másik hivatal által korábban már elvégzett munka eredményét, és ezáltal elkerülhető, vagy legalábbis minimálisra csökkenthető a párhuzamos munkavégzés.

Az együttműködő hivatalokat azonban nem köti az adott találmányra a társhivatal által elvégzett vizsgálatnak - a bejelentő által a PPH alapján felhasználni kért - vizsgálati eredménye, vagyis a hivatalok minden esetben saját maguk felelnek a döntésükért.

A Magyar Szabadalmi Hivatal például a szabadalmi bejelentések érdemi vizsgálatát - függetlenül a PPH révén kérelmezett gyorsított eljárástól - a magyar szabadalmi törvény alapján végzi el.

A PPH-n alapuló gyorsítási kérelem a bejelentők számára szabadon választható lehetőség, hivatali díja nincs - húzta alá a Danubia Szabadalmi és Jogi Iroda Kft. szakértője.

Feltételek a kérelemhez

Dr. Harangozó Gábor felhívta a figyelmet: ahhoz, hogy az engedélyezési eljárást gyorsítani lehessen, bizonyos feltételek megléte szükséges.

Például az, hogy egy partner hivatal (úgynevezett másik hivatal) előtti eljárásban a szabadalom megadás előtt álljon, vagy, már engedélyezve legyen, miközben a kiválasztott hivatalnál az engedélyezési eljárás még nem fejeződött be.

Ez utóbbi feltétel általában mindaddig fennáll, amíg a kiválasztott hivatal nem ad ki a szabadalom megadásának szándékáról szóló értesítést. Az eljárás gyorsításához a megfelelő tartalmú kérelmen kívül további dokumentumokat is be kell nyújtani.

Így például a másik hivatal által kiadott érdemi határozatok, a másik hivatal által engedélyezésre szánt (vagy engedélyezett) szabadalmi igénypontok, valamint ezen igénypontok és a kiválasztott hivatalhoz előterjesztett igénypontokat összehasonlító táblázat.

A kérelem és az előírt mellékelek általában az adott ország hivatalos nyelvén, illetve angol nyelven egyaránt elkészíthetők.

Magyar bejelentők lehetőségei

A magyar bejelentők elsősorban akkor tudják kihasználni a programban rejlő lehetőségeket, ha például írásos véleménnyel kiegészített újdonságkutatást, majd azt követően korai (18 hónapnál korábbi) közzétételt kérelmeznek, és az engedélyezési eljárás során rövid idő alatt eljutnak a megadásig.

A Danubia Szabadalmi és Jogi Iroda Kft. szakértője kiemelte: ezt követően a magyar szabadalmi bejelentés alapján a japán, a finn, az osztrák, vagy az amerikai hivatal előtt kérelmezhetik a gyorsított engedélyezési eljárást a PPH-projekt keretében.

A rendszer fordítva is hasonlóan előnyös lehet a hazai bejelentők számára, ha például valamely említett ország hivatalánál lényegesen hamarabb jutnak el a bejelentés a megadásig, mint a magyar hivatal előtt.

Ez, tekintettel a Magyar Szabadalmi Hivatalnál átlagosan hat-nyolc évig tartó szabadalmaztatási eljárásra - bíztató lehetőség a magyarországi szabadalom gyorsabb megszerzésére.