Javítanák a végrehajtások hatékonyságát Európában

Vágólapra másolva!
Kilenc ország, köztük Magyarország végrehajtói kamarája vesz részt abban az uniós projektben, amely az okiratok, ítéletek európai végrehajthatóságának hatékonyságát növelné - hangzott el azon a pénteki nemzetközi konferencián, amelyet a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara szervezett.
Vágólapra másolva!

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara nyolc másik európai partnerrel (Belgium, Franciaország, Luxemburg, Hollandia, Skócia, Németország, Lengyelország, Olaszország) vesz részt abban az úgynevezett EJE-projektben, amelynek célja a jogbiztonság és a gazdasági élet biztonságának erősítése.

Az Európai Bizottság társfinanszírozásával megvalósuló projekt célja a bírósági határozatok végrehajtásának javítása Európában, szükséges információkat nyújtva az európai állampolgároknak, végrehajtóknak arról, hogyan történik egy bírósági ítélet végrehajtása egy másik tagországban.

A vállalkozásoknak és állampolgároknak nem mindig könnyű egy ítéletet vagy végrehajtható okiratot egy másik tagállamban végrehajtani, még akkor sem, ha a végrehajtás helye szerinti tagország elvben elismerte az irat végrehajthatóságát.

Háromból kettő behajthatatlan

Megdöbbentő adat, ám Viviane Reding, uniós igazságügyi biztos nyilatkozta, hogy az üzleti vállalkozások számára megítélt törvényes követelések 63 százaléka behajthatatlan. A konferencia résztvevői egyetértettek abban, hogy ez nem fenntartható állapot.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara elnöke, Krejniker Miklós rámutatott, a határok pusztán technikai megszűnése nem jelentette az ítéletek szabad áramlását is egyben, a határokon átnyúló végrehajtások változatlanul nem zökkenőmentesek, bizonyos nemzeti sajátosságok pedig mindig is megmaradnak.

A konferencián elhangzott: az Európai Bizottság társfinanszírozásával megvalósuló két éves EJE projekt célja az ítéletek végrehajtásának javítása Európában, szükséges információkat nyújtva a bírósági határozatok végrehajtásáról az európai állampolgároknak és végrehajtási tisztviselőknek.

A vállalkozásoknak és állampolgároknak az a lehetősége, hogy egy végrehajtható okiratot végrehajtsanak az Európai Unió egy másik országában az európai igazságügyi térség megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen, a nemzeti törvények sokfélesége azonban akadályozza a végrehajtási jog érvényesülését határokon átnyúló ügyekben.

A szakemberek ezért a jogszabályok módosítása nélkül, fokozott együttműködéssel és információnyújtással szeretnék enyhíteni a jogalanynak azt az érzését, hogy a mindennapi életben magára van hagyva, amikor egy másik tagországban szeretne egy követelést behajtani.

Internetes oldal jön létre

Összhangban az e-igazságszolgáltatás jelenlegi dinamikájával, a projekt konkrétan egy kommunikációs és információs internetes oldal létrehozásával valósul meg, mely hét nyelven lesz elérhető.

Az internetes oldal arra fog szolgálni az elkövetkezendő években, hogy referencia-weboldala legyen azon jogászoknak, vállalkozásoknak, állampolgároknak, akik bírósági határozat végrehajtását kérik egy másik tagországban.

A területi elv

Az amszterdami szerződés óta a szabadságon, biztonságon és jog érvényesülésén alapuló európai térség megteremtése elhárította az akadályokat a végrehajtható okiratok szabad áramlása útjából Európában.

Mindenesetre az európai közösségi jogszabályok fejlődésének ellenére a bírsági határozatok végrehajtása az Európai Unió egy másik tagországában megkerülhetetlen korlátozásoknak van alárendelve, a végrehajtás területi elvűségéhez kötődve.

Az Európai Unió a transznacionális eljárások eredményességét javította, először is azáltal, hogy elfogadta a joghatóságok illetékességére vonatkozó jogszabályokat végül azzal, hogy hozzájárult a végrehajtható okiratok szabad áramlásához Európában, ugyanakkor a határokon átnyúló végrehajtás jelenleg nem megfelelően működik.

Célok, várt eredmények

Az EJE projekt két alapvető célja a végrehajtók közötti együttműködés javítása a bírósági ítéletek eredményesebb végrehajtása céljából, valamint a vállalkozások és állampolgárok tájékoztatásának megerősítése az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférés elősegítése végett.

A szakemberek várakozásai szerint az e-igazságszolgáltatás területén közös tevékenységek alakulnak ki az informatikai oldalnak köszönhetően, és a végrehajtási jogszabályok fokozottabb ismeretének javítása is sikeres lesz jogalanyok tekintetében, a közösségi rendeletek és a nemzeti jogszabályok alaposabb megismerésén keresztül.

A várakozások közt szerepel a végrehajtási szakemberek együttműködésének megerősítése a jogi, nyelvi, szervezeti, nemzeti akadályok ellenére, a végrehajtók közötti párbeszéd kialakítása, az európai jogi igazságügyi térségben a jogalanyok igazságszolgáltatáshoz való hozzáférésének fokozása, valamint a kölcsönös átjárhatóság javítása európai szinten.