Új cégforma jött létre: szabályozott ingatlanbefektetési társaság

Vágólapra másolva!
Sokat várnak a szakértők attól az új, speciális társasági formától, amely a Parlament közelmúltban meghozott döntése nyomán jött létre. A csak nyilvános részvénytársaságként működtethető társaságoknak sem társasági, sem helyi adót nem kell fizetniük, csak tulajdonosai adóznak az osztalék és az árfolyamnyereség után.
Vágólapra másolva!

A törvény szerint szabályozott ingatlanbefektetési társaság az a nyilvánosan működő részvénytársaság lehet, amely kizárólag saját tulajdonú ingatlan adásvételével, saját tulajdonú ingatlan bérbeadása, üzemeltetésével, ingatlankezeléssel, vagyonkezelési tevékenységgel foglalkoznak.

További feltétel, hogy a szabályozott ingatlanbefektetési társaság kibocsátott részvényeit együttesen legfeljebb összesen tíz százalékban tulajdonolhatják biztosítók és hitelintézetek, valamint amelyben együttesen az összes szavazati jog legfeljebb tíz százalékát gyakorolhatják.

Az új, speciális társaságnak legalább tízmilliárd forint összegű induló tőkével kell rendelkeznie.

A jogalkotó célja, hogy olyan nyilvánosan működő, tőzsdén jegyzett részvénytársaságok jöjjenek létre, amelyek létrejötte segítheti, hogy Magyarország a régió pénzügyi szolgáltató központjává váljon.

A társaságok a kis- és intézményi nagybefektetőktől összegyűjtött pénzügyi forrásokat elsősorban magyarországi bejegyzésű kereskedelmi és lakóingatlanokba fektetnék be azért, hogy ezeket az ingatlanokat hasznosítsák, illetve szükség esetén fejlesszék.

Nyugat-Európában kedvelt

A cégforma nem minden előzmény nélküli, Nyugat-Európában már hosszú évek óta alkalmazzák a befektetések összegyűjtése, a befektetői bizalom növekedése érdekében. A társaságok nemcsak ingatlanokat, hanem projekttársaságokat is vásárolhatnak.

A mérlegfőösszeg legalább hetven százalékának ingatlanokból kell állnia, és a törvény szabályozza azt is, hogy ezen kívül milyen eszközöket tarthat portfóliójában a társaság.

A társaságnak nyeresége száz százalékát ki kell fizetnie osztalékként, a projekt társaságainak nyeresége egészében a tulajdonost illeti.

Annak érdekében, hogy a portfoliójában lévő ingatlanok értékéről reális képe legyen, a szabályozott ingatlan-befektető társaságnak saját szervezetétől elkülönült, független ingatlanértékeléssel foglalkozó szervezetet, vagy személyt kell megbíznia az ingatlanok rendszeres értékelésével.

A szabályozott ingatlanbefektetési társaság és annak projekttársaságai mentességet élveznek a társasági és helyi adófizetési kötelezettség alól, ha a mentességi feltételek betartása bármely okból nem teljesül, az illetékes szervek törölhetik.

Hat hónapos határidő

Így például, az adóhatóság a szabályozott ingatlanbefektetési társaság, illetve elővállalkozás adózót határozattal törli a szabályozott ingatlanbefektetési társaságok, illetve elővállalkozások nyilvántartásából, ha a nyilvántartásba vétel feltételei már nem állnak fenn, és azokat az adózó kilencven napon belül nem pótolja.

Törölhetik, ha a tevékenységét a nyilvántartásba vételtől számított hat hónapon belül nem kezdi meg, vagy hat hónapot meghaladó időtartam alatt nem gyakorolja, vagy a társaság a tevékenységére vonatkozó előírásokat súlyosan megszegi.