Az elsősegélydoboz egyes elemeinek szavatosságát is számon kérhetik

Vágólapra másolva!
Bár a rendőrség türelmi időt adott az elsősegélydobozok beszerzésére, azok megléte műszaki feltételnek minősül, tartalmukat rendelet szabja meg, ezért a járművezetőknek a majdani újabb ellenőrzések előtt nem árt tudniuk többek közt arról, hogy a dobozokban lévő felszerelések egyes elemeinek szavatosságát is számon kérheti a hatóság.
Vágólapra másolva!

A D.A.S. JogSzerviz szakértője megkeresésünkre kifejtette: a KRESZ szerint a közlekedésben csak olyan járművel szabad részt venni, amely a jogszabályban meghatározott műszaki feltételeknek megfelel. Az elsősegélydoboz megléte műszaki feltételnek minősül a 6/1990. KöHÉM rendelet alapján, így aki azzal nem rendelkezik, KRESZ-szabályt sért, méghozzá a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértési szabálysértését követi el.

A csomag tartalmát a rendelet szintén meghatározza, és előírja, hogy az elsősegélynyújtó felszerelést portól és víztől védett csomagolásban, a járművezető számára jól hozzáférhető helyen kell a járművön tartani. Az ellenőrzés szempontjából azonban a legfontosabb szabály, hogy az elsősegélydoboz felszerelésének egyes tartalmi elemei a gyártó által meghatározott időpontig alkalmazhatóak - húzta alá dr. Bezzegh Edina.

Ez a kitétel azért kiemelkedően fontos, mert a felszerelés egyes elemei szavatosságának még nem szabad lejárnia az ellenőrzés időpontjában. A dobozokon található matricák dátumát általában a leghamarabb lejáró termékhez igazítják a gyártók a csomagoláskor. Amennyiben az ellenőrzés során megállapítást nyer, hogy a gépjárműben nincs egészségügyi csomag, vagy az abban található összetevő, összetevők szavatossága lejárt, a következő történhet.

A rendőrség helyszíni bírságot szab ki, amennyiben a szabálysértés elkövetését a gépjárművezető elismeri. A kiszabható szabálysértési bírság ötezer forinttól ötvenezer forintig terjedhet. A bírság tehát nem fix összegű, annak összegét a rendőr saját mérlegelési körében dönti el - cáfolta a D.A.S. JogSzerviz szakértője az elsősegélydoboz-üggyel összefüggésben több helyen megjelent, minden egyes esetben ötvenezer forintos bírságról szóló híreket.

A bírságot nem kell a helyszínen megfizetni, rendőr egyébként nem is vehet el készpénzt a helyszínen), hanem csekket állít ki, amellyel postán lehet rendezni a bírság összegét. Az új szabálysértési törvény alapján elméletben ugyan már van lehetőség a helyszínen a bankkártyával történő fizetésre, azonban a gyakorlatban ez még nem valósul meg, mivel a rendőrségi autókat még nem szerelték fel a szükséges technikai eszközökkel.

Várhatóan nem lesz magas bírság

Amennyiben a gépjárművezető a helyszíni bírság összegét nem fogadja el, úgy a rendőr feljelentést tesz, és bírságot szabálysértési eljárás keretében szabnak majd ki, amely összegének felső határa azonban már százötvenezer forintra emelkedik. A szabálysértési határozat kézhezvétele után azonban lehetőség van kifogással élni, amennyiben a járművezető a határozatban foglaltakkal nem ért egyet.

Tekintettel a cselekmény társadalomra és közlekedésre történő csekély veszélyességi fokára, magas összegű bírság kiszabására várhatóan nem kell számítani, amennyiben mégis ez történik, a kifogás hatására jelentősen csökkenthetőek a bírságösszegek - valószínűsítette dr. Bezzegh Edina.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője, csütörtökön megerősítette, hogy a rendőrség nem rendelt el és nem is tervezi, hogy országos ellenőrzést tart az elsősegélydobozokkal kapcsolatban. Garamvölgyi László szerint az elmúlt egy hétben 140 ezer intézkedése volt a magyar rendőrségnek, ebből 84 esetben bírságoltak a helyszínen, mert gond volt az elsősegélydobozzal. Garamvölgyi ugyanakkor hozzátette, hogy ezeket a járműveket sem a dobozok ellenőrzése miatt állították meg és a legalacsonyabb, ötezer forintos büntetést szabták ki a rendőrök. A rendőrség türelmi időt adott az elsősegélydobozok beszerzésére. Garamvölgyi László szerint ez nem konkrét időpontot jelent, hanem a készletek feltöltéséig tart.

Hétfő óta se a patikákban, se az autós boltokban és hipermarketekben se lehet kapni az autók kötelező tartozékának számító elsősegélydobozt, amelynek hiányáért, vagy tartalmának lejárt szavatosságáért öttől-ötvenezer forintig terjedő szabálysértési bírság róható ki.