Az adósoknak kell kérelmezniük az árfolyamrögzítést

Vágólapra másolva!
Az árfolyamrögzítésre öt évig, de legfeljebb 2017 júniusáig lesz lehetőség, és a törvény lehetőséget biztosít arra is, hogy három év elteltével az ügyfél kezdeményezze az árfolyamrögzítés megszüntetését - mondta el az [origo]-nak a D.A.S. JogSzerviz szakértője, aki kiemelte: a bankok nem kötelesek automatikusan e kedvezményt ügyfeleik számára nyújtani, tehát ezt külön kell az adósnak kérelmeznie.
Vágólapra másolva!

A deviza hitellel rendelkező adósok számára - a 2011 év végéig igényelhető végtörlesztésen felül -2012-ben újabb könnyebbítési lehetőség adódott. A hatályos jogszabályok értemében az árfolyamrögzítés a svájci frankba, euróban és jenben eldósodott és ingatlanra felvett hitelek kapcsán nyújthat segítséget.

Gyakorlatilag vagy a lakáscélú, vagy a szabad felhasználású hitelek esetén vehető igénybe ez a kedvezmény, abban az esetben, ha a hitelt az adós forintban fizeti vissza és a hitel fedezeteként jelzálogjoggal biztosított lakóingatlan került bevonásra.

Dr. Burján Zsuzsanna hangsúlyozta, hogy további feltétel, miszerint a szerződés alapján a folyósított hitel nem haladhatja meg a húszmillió forintot, az adós - amennyiben a részletekkel összefüggésben fizetési késedelme áll fenn - késedelme pedig nem haladhatja meg a kilencven naptári napot.

Kizáró okok

Nem vehetik sajnos igénybe az árfolyamrögzítést azok az adósok, akik korábban valamilyen fizetéskönnyebbítését lehetővé tévő kedvezmény hatálya alatt állnak - mutatott rá a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Ahhoz, hogy valaki ezzel a lehetőséggel tudjon élni, valamennyi követelménynek meg kell felelnie. Amennyiben tehát akár az egyik feltétel nem teljesül, úgy az árfolyamgát lehetőségét nem veheti igénybe az érintett adós.

Csak kérelemre

A bankok nem kötelesek automatikusan e kedvezményt ügyfeleik számára nyújtani, tehát ezt külön kell az adósnak kérelmeznie - figyelmeztetett dr. Burján Zsuzsanna. E kérelmet természetesen írásban kell a bankok részére előterjeszteni.

Ezt a közszférában dolgozó személyek már 2012. április első napjától igényelhetik, míg más személyek 2012. június első napjától (szabad felhasználású devizahitellel rendelkező adósok pedig 2012. szeptembertől). A kérelmek valamennyi esetben legkésőbb 2012. december 31. napjáig, tehát ez év végéig terjeszthetőek elő.

Ha az adós a feltételeknek megfelel, akkor a második hónaptól esedékes részleteknél már a rögzített árfolyamon fogja fizetni a hitelét. Ez euró-alapú hitelnél 250 forintot, svájci frank alapú hiteleknél 180 forintot, japán jen alapú hiteleknél pedig 2,5 forintot jelent.

Nem vész el a felhalmozott különbözet

Természetesen ebből a logikából az is következik, hogy az így felhalmozódott különbözet nem vész el, ugyanis a rögzített és a tényleges árfolyam közötti különbséget egy úgynevezett gyűjtőszámlán fogják vezetni. Ezt végső soron az adósnak kell majd megfizetnie, ha az árfolyamrögzítés időtartama eltelik.

Fontos információ, hogy a kamatfizetésre vonatkozó árfolyam-különbözet megfizetése - a fentiekkel ellentétben - nem az adóst fogja terhelni. Az árfolyamrögzítés lehetőségét hatvan hónapig, de legkésőbb 2017. június 30. napjáig terjedő időpontig lehetséges igénybe venni húzta alá a D.A.S. JogSzerviz szakértője.