Amikor a saját biztosítónk nálunk jelentkezik pénzért

Vágólapra másolva!
A D.A.S. JogSzerviz szakértője szerint a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás megalkotásakor a jogalkotó szándéka elsősorban arra irányult, hogy a közlekedési balesetek esetén a vétlen fél ne kerüljön a miatt kifejezetten hátrányos pozícióba, mert a károkozónak esetlegesen nincsen megfelelő vagyona, jövedelme az általa okozott károk megtérítésére. Ugyanakkor el kellett kerülni azt is, hogy a biztosítottakat felelőtlenségre sarkallja a tudat, hogy helyt állnak helyettük - húzta alá dr. Szabó Áron.
Vágólapra másolva!

Ez utóbbi helyzet elkerülésére került a kötelező felelősségbiztosításról szóló 2009. évi LXII. törvénybe a visszkereset intézménye, aminek a lényege röviden az, hogy bizonyos, a törvényben foglalt feltételek teljesülése esetén a biztosító a károkozótól követelheti a biztosító által kifizetett kártérítés megtérítését.

A fent említett feltételek között vannak egyértelműek, amelyek általánosságban ismertek. Ilyen az, hogy nekünk kell adott esetben megfizetni a kárt, ha azt szándékosan okoztuk, például valamely vélt vagy valós sérelem megtorlásaként direkt nekihajtunk valaki más járművének - mondta a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Ide tartozik a segítségnyújtás elmulasztásával okozott kár (nem nyújt tőle elvárható segítséget sérült vagy vészhelyzetben levő személynek) és az is, ha valaki szándékos veszélyeztetéssel okoz kárt.

Nem ússza meg

Ugyanígy felléphet a biztosító a gépjárművezetővel szemben, ha az alkoholos befolyásoltság (0,8 ezrelék véralkoholszint felett) állapotában vezette a károkozás idején a járművet, vagy azzal a személlyel szemben, aki alkoholos befolyásoltság alatt álló személynek átengedte a jármű vezetését, ha az alkoholos állapotot felismerhette. Dr. Szabó Áron kiemelte: nem ússza meg a kártérítést az sem, aki a jármű tulajdonosának engedély nélkül használja a járművet, és úgy okoz kárt.

Nem annyira ismert, hogy amennyiben a biztosító bizonyítani tudja, hogy a károkozó gépjármű olyan súlyosan elhanyagolt műszaki állapotban volt, hogy ez közrejátszott a baleset bekövetkezésében, abban az esetben is visszkeresettel élhet az üzembentartóval szemben.

A legnagyobb fejfájást okozhatja

A D.A.S. JogSzerviz szakértője szerint a legnagyobb fejfájás okozhatja, hogy akkor is meg kell, hogy térítsük a kifizetett kártérítést, ha úgy vezettük a gépjárművet, hogy nem volt érvényes vezetői engedélyünk. A korábbi jogosítvánnyal nem volt különösebb probléma, az érvényessége egyértelműen megállapítható volt.

A kártya formátumú jogosítvány azonban személyi azonosítóként is szolgál, az előlapon lévő érvényességi idő csak erre a célra érvényes. Jármű vezetésére csak addig jogosít a jogosítvány, amíg a hátoldalon a megfelelő kategóriára vonatkozó orvosi alkalmassági érvényessége tart. Tekintettel arra, hogy komoly kártérítési összegekről beszélhetünk, érdemes nagyon odafigyelni az érvényességre, mert nem csak egy néhány tízezer forintos bírságot kockáztatunk.

Azért a törvény korlátokat is beépít, hiszen maximálisan 1,5 millió forint megtérítését kérheti a biztosító, és amennyiben a károkozó elhunyt, az örökösöktől a polgári jog általános szabályaival ellentétben egyáltalán nem követelhető a kár megtérítése - hangsúlyozta dr. Szabó Áron.