Milyen tanulmányi szerződést kössön a munkáltató és munkavállaló?

Vágólapra másolva!
A munka mellett történő tanulás szabályait, az ezzel járó kedvezményeket, lehetőségeket a Munka Törvénykönyve tartalmazza. A D.A.S. JogSzerviz szakértője szerint a jogalkotó már a korábbi munkajogi szabályozásnál is kiemelt célnak tekintette, hogy minél többen végezzék el legalább az általános iskolát, és ez az új jogszabállyal sem változott.
Vágólapra másolva!

A D.A.S. JogSzerviz szakértője szerint elöljáróban meg kell jegyezni, hogy a jogalkotó már a korábbi munkajogi szabályozásnál is kiemelt célnak tekintette, hogy minél többen végezzék el legalább az általános iskolát, és ez az új jogszabállyal sem változott.

E miatt annak, aki valamilyen okból tanköteles korának lejártáig nem fejezte be általános iskolai tanulmányait, majd erre munkavégzés mellett tesz kísérletet, a törvény kiemelt kedvezményeket biztosít - húzta alá dr. Szabó Áron.

Ilyen kedvezmény, hogy minden különösebb megállapodás nélkül mentesül a munkavégzési kötelezettség alól a képzésben való részvételhez szükséges időre, ráadásul erre az időre távolléti díj is megilleti. Ezt a lehetőséget még kollektív szerződés rendelkezései alapján sem lehet megvonni a munkavállalótól.

Nem haladhatja meg az öt évet

Egyéb tanulmányok folytatása céljából a munkavállaló megállapodást köthet a munkáltatóval, amelyben szabályozhatják mindkét fél megelégedésére a tanulmányok hatását a munkaviszonyra és viszont.

Ezt hívják tanulmányi szerződésnek, amelyben a munkáltató bizonyos támogatásokat (tandíj, tankönyv, szabadidő) vállal nyújtani a munkavállalónak, a munkavállaló pedig arra kötelezi magát, hogy a képzést elvégzi, és a képzettség megszerzése után egy bizonyos ideig - ami nem haladhatja meg az öt évet - a munkaviszonyát felmondással nem szünteti meg. A tanulmányi szerződés érvényességéhez mindenképpen annak írásba foglalása szükséges.

A tanulmányi szerződés megkötése esetén a képzésben való részvételhez szükséges időre a munkavállalónak szabadidő és távolléti dj jár, de a vizsgákra való felkészülésre szánt időről a korábbi szabályozáshoz képest nem rendelkezik a törvény, ez mindenképpen a megállapodás tárgya.

Szerződésszegés esetén

A D.A.S. JogSzerviz szakértője hangsúlyozta: amennyiben a munkáltató lényeges szerződésszegést követ el, például a nem fizeti meg a vállalt tandíjat, a munkavállalót a továbbiakban nem terheli kötelezettség a szerződésből eredően. Ha a munkavállaló szegi meg a szerződést, például a megállapodott idő előtt felmondja a munkaszerződést, vagy a munkáltatónak magatartásával okot ad a felmondásra, a munkáltató elállhat a szerződéstől, és az addig kifizetett támogatást visszakövetelheti. Ha a szerződésben kikötött idő már részben eltelt, a visszatérítés csak ezzel arányos lehet.

Fel lehet mondani a szerződést akkor is, ha valamelyik fél körülményeiben olyan lényeges változás következett be, amely a kötelezettség teljesítését lehetetlenné tenné, vagy az aránytalan sérelemmel járna a részére. Ha a munkáltató így mond fel, nem követelheti vissza a nyújtott támogatást. A munkavállaló ilyen felmondása esetén a visszatérítésre az előzőekben leírt szabályok vonatkoznak.

Amire nem lehet szerződést kötni

Dr. Szabó Áron hangsúlyozta: olyan képzésre, amelyre a munkáltató kötelezte a munkavállalót, nem lehet tanulmányi szerződést kötni. Ez azt jelenti, hogy például nem lehetséges a munkavállalót ilyen képzésen történő részvétel alapján arra kötelezni, hogy ne mondja fel a munkaviszonyát meghatározott ideig, és természetszerűleg a képzésen való részvétel költségeit is a munkáltató állja.

Nem lehet továbbá tanulmányi szerződést kötni kizárólag olyan kedvezmények nyújtására, amelyek munkaviszonyra vonatkozó szabályok alapján járnak (ld. általános iskolai tanulmányok). Ennek is alapvetően az az oka, hogy egyoldalú kötelezettséget nem lehet a munkavállalóra róni, egy ilyen szerződéssel ugyanis a munkáltató nem vállalna önként semmilyen kötelezettséget, csak a munkavállaló - fejezte be a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

További szabályok

A szerződést kötelező írásba foglalni, és abban meg kell határozni a munkáltatót terhelő támogatás formáját és mértékét, továbbá - a támogatás mértékével arányosan - a munkavállaló által a munkáltatónál kötelezően munkaviszonyban töltendő idő tartamát, ami azonban öt évnél hosszabb nem lehet.

Az öt évbe - hacsak a tanulmányi szerződésben máshogy nem állapodtak meg - nem számít be a munkaviszony szünetelésének az az időtartama, amelyre a munkavállalót szabadság nem illeti meg (például a gyeden, gyesen lévő munkavállalót csak másfél évre illeti meg szabadság, az ezen felüli időtartam tehát a tanulmányi szerződés szempontjából nem minősül a munkáltatónál ledolgozott időnek).

A munkavállaló képzési költségeinek megtérítése, a tanulmányok folytatásához szükséges szabadidő biztosítása attól függ, hogy a munkáltató kötelezte-e a tanulmányok folytatására alkalmazottját, illetve attól is, hogy iskolarendszerű vagy iskolarendszeren kívüli képzésben vesz részt a munkavállaló, vagy általános iskolai tanulmányokat folytat.