Biztosítás, zöldkártya, bejelentő lap nélkül ne induljunk autóval külföldre

Vágólapra másolva!
Kötelező-felelősségbiztosítás, zöld kártya, európai baleseti bejelentő lap nélkül nem szabad külföldre indulni gépkocsival - figyelmeztet a D.A.S. JogSzerviz szakértője. Dr. Bezzegh Edina szerint ezen kívül elengedhetetlen, hogy az autó tökéletes műszaki állapotban legyen és érdemes tájékozódni az adott országra vonatkozó közlekedési előírásokról.
Vágólapra másolva!

A hazánkban megkötött felelősségbiztosítás az Európai Unió valamennyi tagállamában, illetve Izlandon, Norvégiában és Svájcban is érvényes. A biztosítási okmányokat és az úgynevezett zöld kártyát minden autósnak magával kell vinnie. Emellett feltétlenül lennie kell az autóban az európai baleseti bejelentő lapnak, ami megkönnyíti a baleset körülményeinek rögzítését.

A baleset helyszínén célszerű a gépjárművek sérüléseiről fényképfelvételeket készíteni, valamint mindenképpen kérjük rendőrségi intézkedést egyértelmű baleseti szituáció esetén is, különösen, ha a károkozó nem EU-s országból származik - húzta alá a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Műszaki állapot, közlekedési előírás

Aki saját gépjárművével indul el az utazásra, nagyon fontos figyelmet szentelnie az autó megfelelő felkészítésére, műszaki ellenőrzésére, és elengedhetetlen, hogy az autó tökéletes műszaki állapotban legyen.

Ezen kívül mindenképpen érdemes tájékozódni az adott országra vonatkozó közlekedési előírásokról, különös tekintettel arra, hogy mely útszakaszokon kell az autópálya, autóút használatáért fizetni. Azt is fontos előre tisztázni, hogy mennyibe is kerül majd az úthasználat a nyaralás során. Erre vonatkozóan internetes oldalak adnak tájékoztatást.

Aki elfelejti megváltani az úthasználati jogosultságot, akár több száz eurós bírságra is számíthat, ami sajnos beárnyékolhatja a nyaralóhoz vezető utat - mutatott rá dr. Bezzegh Edina.

Külföldi és hazai biztosító

Ezt követően a Magyar Biztosítók Szövetsége tud arról tájékoztatást adni, hogy melyik magyar biztosító a külföldi felelősségbiztosítónak a magyarországi kárrendezési megbízottja. Minden EU-s biztosítónak kötelező, hogy legyen Magyarországon kárrendezési megbízottja. Ez általában valamelyik magyar biztosító vagy magyar kárrendezési iroda. Nem EU-s országbeli biztosító esetén a kárbejelentést közvetlenül a MABISZ- hoz kell megtenni.

Amennyiben a balesettel összefüggésben a gépjárművet külföldön kell megjavíttatni, vagy haza kell azt szállíttatni, a kapott szolgáltatásról mindenképpen számlát kell kérni, mivel az elszenvedett kár összegének bizonyításához ez feltétlenül szükséges - hívta fel a figyelmet a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya

A nyaralás során sajnos előfordulhatnak balesetek, különböző megbetegedések is, amelyekre szintén célszerű, illetve szükséges is felkészülni. Az Európai Egészségbiztosítási Kártyával rendelkező személyek egy másik tagállamban a magyar egészségbiztosítás terhére vehetnek igénybe olyan egészségügyi szolgáltatásokat, amelyek az adott tagállamban való átmeneti tartózkodás során orvosilag szükségessé válnak.

A szolgáltatás orvosilag szükséges jellegét a kezelőorvos bírálja el, ennek megfelelően a Kártyával közvetlenül az adott tagállam társadalombiztosítási, egészségbiztosítási szervével szerződéses kapcsolatban álló egészségügyi szolgáltatóhoz kell fordulni, magánpraxisban működő orvos szolgáltatását nem lehet igénybe venni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében tehát érdemes utasbiztosítási szerződést kötni, mivel az üdülőövezetekben jellemzően magánpraxisok működnek, így elkerülhetjük a borsos orvosi költségek megfizetését.

Az utasbiztosítás másik nagy előnye, hogy egy esetleges baleset esetén a hazaszállítás költségeit is állja, szemben az Európai Egészségbiztosítási Kártyával, amely csak igen ritka esetben biztosítja ezt a szolgáltatást. Az utasbiztosítási szerződés megkötése előtt azonban célszerű alaposan áttekinteni a szerződési feltételeket, hogy tisztában legyen vele a szerződő, hogy a biztosítás milyen eseményekre, és milyen összeg határig biztosít szolgáltatást - mondta végezetül dr. Bezzegh Edina.

Jogvita esetén

Esetleges jogvita esetén magyarországi bíróság lesz illetékes, ezért meg lehet spórolni tőlünk nyugatra lévő országok magas perköltségét és ügyvédi munkadíját, valamint a keleti országok ráérős, évekig tartó eljárásait.

Természetesen a hazai eljárás előnye a nyelv és jogkörnyezet ismerete is. Kényelmes és biztos megoldás casco-ra rendezni a kárt, de a casco-bónusz ilyenkor levonásra kerülhet. Az önrész és az egyéb költségeket a levelezőpartner ellen lehet érvényesíteni, ha a felelősség tisztázott.

Visszatarthatják az autót

Az európai országok közlekedési szabályai nagyjából egyformák, de az esetleges különbségek miatt érdemes többletinformációkat szerezni. Jó forrás lehet a konzulátusok, biztosítók megkeresése. Még az Európai Unióban is megmaradt az a "szokás", hogy a pórul járt gépjárművezetőket a bíráság vagy biztosíték megfizetéséig nem engedik tovább.

Ez ellen sajnos nem lehet érdemben fellépni, a jogrendszerek erre sajnos lehetőséget biztosítanak. Jó tudni, hogy az adott ország magyar konzulátusa a nap 24 órájában tolmácsolást végezhet magyar állampolgárok részére.