Vágólapra másolva!
A magyar büntetőjogban lehetőség van arra, hogy a "visszaélés kábítószerrel" elnevezésű törvényi tényállás elkövetői bizonyos, a jogszabályban meghatározott esetekben elkerülhessék a büntetést, közülük az egyik legismertebb, az úgynevezett elterelés jogintézménye. A júliusban hatályba lépő új Büntető törvénykönyv szerint azonban a büntetőeljárás alternatívájaként már csak az választhatja az elterelést, aki két éven belül nem vett részt elterelésben, illetve két éven belül más kábítószerrel visszaélés bűncselekmény elkövetése miatt nem folyt ellene eljárás.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés 2012 júniusában fogadta az el új Büntető törvénykönyvet, amely több ponton is változtatott a kábítószerrel összefüggő jogi környezet hazai szabályozásán.

A magyar megoldást évek óta Európa legszigorúbb drogtörvényeként emlegetik, a most júliustól hatályba lépő változások erre még rá is tesznek egy lapáttal (igaz, azért akadnak olyan európai országok, ahol gyakorlatilag zéró tolerancia van érvényben, így például Cipruson, Görögországban.)

Ami nem csupán jogtechnikai változás, hanem külön üzenete van: jelenleg - órákon belül hatályba lép a jogszabály - a kábítószer-fogyasztást önmagában nem bünteti a törvény, de a megszerzésen és a tartáson keresztül a fogyasztás bűncselekmény.

Az "önállóság" oka

Júliustól azonban maga a kábítószer-fogyasztás önállóan nevesített, a csekély mennyiségű kábítószer megszerzésével azonos büntetési tétellel - két évig terjedő szabadságvesztéssel - fenyegetett vétség lesz.

A törvény szövege szerint két évig terjedő szabadságvesztés jár azért is, ha valaki "kábítószert fogyaszt, illetve csekély mennyiségű kábítószert fogyasztás céljából megszerez vagy tart". Csekély mennyiségnek számít például legfeljebb két gramm kokain, vagy öt tő cannabis.

A jogalkotó szerint azért változtattak és lesz új szabályozás júliustól, mert a kábítószerrel visszaélés bűncselekmények egy jelentős részében a dealerek kábítószerfüggő személyeket használnak fel a terjesztői tevékenység folytatására. A kereskedők a függőknek eddig érvelhettek azzal, hogy rájuk enyhébb szabályok vonatkoznak, ráadásul tevékenységükkel elő tudják teremteni a saját kábítószer szükségleteiket.

Az eltérő szabályozás megszüntetésével az elsőként ez az indok megszűnik, így talán kevésbé lehet felhasználni a kábítószerfüggőket a kábítószerek terjesztéséhez. Mindezekre figyelemmel a jogalkotó úgy gondolta, megszünteti a kábítószerfüggőkre vonatkozó speciális (enyhébb) szabályokat, így olyan joggyakorlat alakítható ki, amely a korábbinál nagyobb jogbiztonságot jelent.

Elterelés jelenleg

Az elterelés jogintézményének igénybevételéhez azt kell, hogy a "visszaélés kábítószerrel" bűncselekmény bizonyos, törvényben meghatározott elkövetői vállalják, legalább hat hónapig tartó folyamatos, a kábítószer-függőséget gyógyító kezelésben, kábítószer-használatot kezelő más ellátásban, vagy megelőző-felvilágosító szolgáltatáson vesznek részt, és ezt okirattal igazolják.

A kezelések különböző fokát az eljárás alá vontak függőségének különböző mértéke indokolja, így az alkalmi fogyasztóknak elegendő a megelőző-felvilágosító szolgáltatáson részt venniük. A hivatalos eljárásban elhalasztják a vádemelést egy évre, és ez idő alatt kell a hathónapos folyamatos kezelésen történt részvételt igazolni.

Ha a gyanúsított nem vállalja az elterelő kezelést, vagy vállalta, de nem tudja okirattal igazolni a hat hónap folyamatos teljesítését, akkor vádat emelnek ellene. Ebben az esetben a bíróság vagy valamilyen intézkedést fog alkalmazni (megrovás, vagy próbára bocsátás) vagy büntetést szab ki (pénzbüntetés, felfüggesztett, vagy letöltendő szabadságvesztés).

Leginkább a rendszeres fogyasztókat sújtja

A fenti szabályok nem változnak alapvetően, elterelés létezik, és a részvételt okirattal kell bizonyítani. Ám míg Jelenleg a fogyasztó többször is választhatja az elterelés jogintézménye adta lehetőségeket, az új büntetőjogi kódex ezt már nem korlátlanul biztosítja.

Csak az választhatja ugyanis júliustól a büntetőeljárás alternatívájaként az elterelést, aki két éven belül nem vett részt elterelésben, illetve két éven belül más kábítószerrel visszaélés bűncselekmény elkövetése miatt nem folyt ellene eljárás.
A tapasztalatok szerint az elterelésben résztvevő többsége alkalmi, ezen belül is leginkább kannabisz- fogyasztó, és ők jellemzően nem kerülnek két éven belül újabb eljárás alá. A korlátok így elsősorban a rendszeres fogyasztók számára jelenthetnek majd gondot.

Kóros szenvedélykeltés és a dizájner drogok

Az új Btk. emellett kórosszenvedély-keltésnek minősíti, ha valaki 18 évnél fiatalabbat kábítószer fogyasztására akar rábírni, és ezért is két évig terjedő szabadságvesztés kiszabását teszi lehetővé.

Az úgynevezett dizájner drogok terjedése miatt külön bűncselekmény lett az "új pszichoaktív anyaggal visszaélés". Legfeljebb három év börtönt kaphat, aki ilyen, hivatalosan még kábítószernek sem minősülő anyagot előállít, vagy azzal kereskedik. Szintén hároméves büntetést lehet kiszabni arra, aki gyógyszert hamisít, vagy Magyarországon nem engedélyezett gyógyszert az országba behoz, vagy azzal kereskedik.