A központi okmányirodánál 24 óra alatt pótolható a lejárt, elvesztett útlevél

Vágólapra másolva!
Nem egyszer megtörténik, hogy a nyaralni szándékozók közül valaki nem megfelelő úti okmánnyal indul útnak, ezért minden esetben érdemes előzetesen ellenőrizni, hogy az érvényes-e. Vannak továbbá olyan országok, ahol az útlevél érvényessége önmagában nem elég, annak a belépés idejétől számított legalább hat hónapig érvényesnek kell lennie - mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője.
Vágólapra másolva!

Akadnak olyan országok, ahol az útlevél érvényessége önmagában nem is elég, tipikus példa erre Törökország - mutatott rá dr. Bezzegh Edina.

Az útlevél hat hónapos érvényességi idején túl további feltétel, hogy 2013. január 1. kezdettel azon külföldi állampolgárok, akiknek az úti okmányában nem áll rendelkezésre a pecsételéshez elegendő hely, nem léphetnek be Törökországba.

Tunéziába szintén legalább hat hónapig érvényes útlevél szükséges. Amennyiben nincs meg a jelzett érvényesség, akkor a magyar turistát Tunéziában a repülőtérről azonnal visszafordíthatják - figyelmeztetett a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Ma már kisebb problémát jelent

Az utazás előtt az útlevél elvesztése, vagy lejárta ma már kisebb problémát jelent, mint korábban, hiszen már van lehetőségünk gyorsított eljárásban útlevelet beszerezni. 2012. január 1-jétől ugyanis az útlevelet hét napos, három napos vagy akár 24 órás ügyintézési idővel is igényelhetik az utazni vágyók.

A kérelem soron kívüli (hét napos), valamint sürgősségi eljárás esetében (három napos) bármely járási hivatalnál, illetve a Központi Okmányirodában benyújtható, az útlevél azonnali kiállítására irányuló kérelem (24 órás) azonban kizárólag a Központi Okmányirodában adható be.

A gyorsított eljárás költségei

Természetesen a gyorsított eljárás külön költséggel jár, amelyet szintén figyelembe kell venni a nyaralásra szánt összeg kalkulálásánál. Az igazgatási szolgáltatási pótdíj összege soron kívüli eljárás esetén 19 ezer forint, sürgősségi eljárás esetén 29 ezer forint.

Azonnali eljárás esetén az összeg 39 ezer forint, amelyet az eljárási illetéken felül kell megfizetni, amely öt évig érvényes magánútlevél esetén 7.500 forint, tíz évig érvényes magánútlevél esetén 14 ezer forint.

Nem mindenütt fogadják el a régi személyigazolványt

Aki személyi igazolvánnyal kíván külföldre utazni, annak mindenképpen tájékozódnia kell a célország vonatkozásában arról, hogy milyen okmányokat fogadnak el - tanácsolta a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Bár magyar állampolgárok valamennyi, érvényes személyazonosító igazolvány birtokában (ide értve a régi típusú, kiskönyv formátumú, valamint a kártya típusú ideiglenes személyazonosító igazolványt is) beutazhatnak az EU országokba, mégis előfordulhat, hogy az okmány kizárólagos magyar nyelvezete és esetleges olvashatatlansága miatt a beléptetés egyes államokban problémát jelenthet.

Hollandia területére például a magyar állampolgárok kizárólag érvényes útlevél vagy kártya típusú személyi igazolvány birtokában utazhatnak be, a Külügyminisztérium az Egyesült Királyságba, illetve Spanyolországba utazás esetén szintén nem javasolja a régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány használatát.

Fontos tudni azonban, hogy a legtöbb országban elfogadják a hatóságok az ideiglenes kártya típusú személyi igazolványt is, míg azonban az ideiglenes jogosítvány csak Magyarország területén jogosít vezetésre, azt a külföldi hatóságok nem ismerik el mondta végezetül dr. Bezzegh Edina.