Milyen biztosítást kössünk a közelgő síszezonra tekintettel?

Freeride, síelés, kép a videóhoz
Vágólapra másolva!
A statisztikák szerint, 2-3 helikopteres és 6-7 szános mentést igénylő baleset következik be egy-egy népszerűbb síterepen egy hétvége során. Ezek között gyakoriak a sokszor milliós anyagi teherrel is járó személyi sérüléses károk, csakúgy, mint a sípályákon másoknak okozott felelősségi károk – számolt be az Origónak tapasztalataikról a D.A.S. JogSzerviz szakértője. Dr. Nyilas Anita hangsúlyozta: éppen ezen okok miatt, a síelőknek nem tanácsos elindulni megfelelő biztosítás nélkül.
Vágólapra másolva!

A D.A.S. JogSzerviz szakértője szerint nem lehet elégszer felhívni a figyelmet arra, mennyire fontos, hogy mielőtt síelni indulunk - legfőképpen ha külföldi úti célt választunk - kössünk utasbiztosítást.

Fontos tudni, hogy az átlagos utasbiztosítások védelme nem, vagy csak korlátozottan terjed ki a síeléssel együtt járó fokozott kockázatokra. Manapság azonban egyre gyakrabban találkozhatunk kifejezetten a síelésre és snowboardozásra létrehozott speciális biztosításokkal.

Magasabbak a kockázatok

Ezek a szerződések a magasabb kockázatok, illetve a sokkal szélesebb körű szolgáltatások miatt valamivel drágábbak, mint a normál utasbiztosítások. A normál utasbiztosítások, a speciális biztosításokkal ellentétben, az olyan eseményekre éppen nem nyújtanak fedezetet- vagy csak igen korlátozott mértékben - amelyek a síelés során jellemzően előfordulhatnak – húzta alá dr. Nyilas Anita.

Utasbiztosítást egyébként már akár napi 300 forinttól lehet kötni. Az ár az úti cél, a tartózkodási idő, az esetleges átszállások száma, a poggyász értéke és a külföldön végzett sportok függvényében alakul. Indulás előtt érdemes alaposan áttanulmányozni a biztosítók szerződési feltételeit, és meggyőződni arról, hogy mire fizet és mire nem a biztosító.

Meghökkentő baleseti statisztikák

Síelés alatt ugyanis nagyon sok veszélynek vagyunk kitéve. A statisztikák szerint, 2-3 helikopteres és 6-7 szános mentést igénylő baleset következik be egy-egy népszerűbb síterepen egy hétvégre során. Ezek között gyakoriak a sokszor milliós anyagi teherrel is járó személyi sérüléses károk, csakúgy, mint a sípályákon másoknak okozott felelősségi károk, valamint a járművel utazók esetében a járművek balesete, meghibásodása.

Éppen ez okból, még a rendszeresen síelőknek sem tanácsos elindulni megfelelő biztosítás nélkül, elég ugyanis egy rossz mozdulat, és komoly baleseteket lehet szenvedni, melyek több milliós terhet jelenthetnek.

Megéri körülnézni a biztosítási piacon

Érdemes körülnézni a biztosítási piacon, ugyanis egyre több biztosító kínál speciális csomagot, általában emelt biztosítási összegekkel és speciális szolgáltatással, például hegyi mentéssel, vagy esetlegesen a sífelszerelés biztosításával. Célszerű összehasonlítani a biztosítók szerződési feltételeit és a szolgáltatások köre, valamint az ár függvényében okosan hozhatjuk meg döntésünket – tanácsolta a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Több síbiztosítás már kiterjed olyan extrákra, mint a síbérlet visszatérítésére baleset vagy kórházi ellátást igénylő betegség esetén, továbbá a saját, avagy kölcsönzött sí- és snowboard felszerelés biztosítására, valamint emelt szintű jogvédelem- és felelősségbiztosítást is tartalmaz. A felelősségbiztosítás azért nagyon fontos, mert ha mi okozunk balesetet egy másik síelőnek, nekünk kell helytállnunk a neki okozott károkért.

Csak az utazók harmada köt biztosítást

A Magyar Biztosítók Szövetsége adatai alapján, az utazóknak csak mintegy harmada köt biztosítást külföldi utazása esetére. Annak megléte pedig nagyon sok bonyodalomtól menthet meg bennünket. Ha ugyanis nincs biztosításunk, nekünk kell állnunk mentésünk, kórházba szállításunk, ellátásunk, műtétünk, gyógyszerünk, rehabilitációnk milliós költségeit.

Költségként merülhet továbbá fel a baleset súlyosságától függően a szeretteink kiutazása, magunk vagy autónk hazaszállíttatása. Arról nem is beszélve, hogy az esetleges nyelvi hiányosságaink miatt, az ügyintézés nagyon sok bosszúságot okozhat – figyelmeztetett dr. Nyilas Anita.

Megfelelő biztosításunk megléte esetén azonban, igénybe vehetjük a magyar nyelven hívható assistance központok szolgáltatását is, amelyek kár esetén megszervezik és ki is fizetik kórházi ellátásunkat, szeretteink és járművünk ki, illetve hazajuttatását. Az utasbiztosítás további előnye, hogy mindezeken felül poggyász- és felelősségi károkra, továbbá síruházatra és sífelszerelésre is kiterjedhet.

Mire terjedjen ki a megkötendő biztosítás?

A legfontosabb tehát, hogy a megkötendő biztosítás a fontosabb kockázatokra, úgy, mint a mentésre, valamint a balesetekkel kapcsolatos orvosi költségek fedezetére terjedjen ki. Amennyiben autóval indulunk síelni, javasolt autó assistance biztosítást is kötni. Ez magában foglalja a helyszíni javítást, csereautót, az utasok számára műszaki hiba esetén szállást, illetve baleset esetén, autónkat is hazaszállítatja.

A kár bekövetkezése esetén célszerű azonnal felvenni a kapcsolatot a biztosítóval. Az utazás előtt javasolt az assistance központ telefonszámát illetve a biztosítási kötvényünk számát feljegyezni és azokat végig az utazás során magunknál tartani – mondta végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértője.