Termékbemutatók: hogyan lehet visszalépni a meggondolatlan vásárlásból?

termékbemutató, nyugdíjasok, edények, edény készlet, lehúzás, átverés
Hostes edényeket kínál egy németországi termékbemutatón.
Vágólapra másolva!
Infralámpa, mágneses matrac, víztisztító… hosszan sorolhatóak a különböző termékbemutatókon értékesítésre kerülő termékek. Ezekre a bemutatókra sok esetben ingyenes egészségügyi szűrés, utazási ajánlat, akciós kupon vagy, valamilyen ajándék ígéretével hívják meg az embereket – mondta el az Origónak a D.A.S. JOgSzerviz szakértője. Az eladás során azonban az értékesítő szinte soha nem hívja fel a figyelmet arra, hogy a termékbemutatón kötött szerződés esetén a fogyasztót indokolás nélküli elállási jog illeti meg – összegezte a tapasztalatokat dr. Bezzegh Edina.
Vágólapra másolva!

A termékek sok esetben olyan tulajdonságokkal is felruházásra kerülnek az értékesítők által, amelyekkel nem rendelkeznek, az árak azonban ezekhez túlmisztifikált tulajdonságokhoz igazodnak. Írásbeli szerződés természetesen minden esetben létre jön, annak átolvasására azonban a legtöbb esetben a vásárlás előtt nem kerül sor, így a fogyasztók a tényleges feltételekkel csak otthon szembesülnek.

Az eladás során az értékesítő szinte soha nem hívja fel a figyelmet arra, hogy az üzlethelyiségen kívül kötött (például termékbemutatón) kötött szerződés esetén a fogyasztót indokolás nélküli elállási jog illeti meg.

A fogyasztó az elállási jogát a termék adásvételére irányuló szerződés esetében a termék átvételének napjától, szolgáltatásnyújtásra irányuló szerződés esetén a szerződés megkötésének napjától számított tizennégy naptári napon belül gyakorolhatja – hívta fel a figyelmet a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Az elállási jog gyakorlása

A 45/2014. (II. 26.) kormányrendelet kimondja továbbá, hogy az elállási jogot a szerződés megkötése és a termék átvételének napja közötti időszakban is gyakorolhatja a fogyasztó. További fontos szabály hogy amennyiben a vállalkozás az elállási joggal kapcsolatos tájékoztatási kötelezettségének nem tett eleget, az elállási határidő tizenkét hónappal meghosszabbodik.

Az elállásra irányuló szándékát a fogyasztónak írásban kell bejelentenie, igazolható módon. A fogyasztók számára segítségül a jogszabály melléklete tartalmaz egy elállási nyilatkozat mintát is, így a legkézenfekvőbb ezt a mintát használni, és javasolt a levelet ajánlott tértivevényesen postára adni, vagy az elküldött e-mail másolatát lementeni.

Tizennégy naptári napon belül

A vállalkozás haladéktalanul, de legkésőbb az elállásról való tudomásszerzésétől számított tizennégy naptári napon belül köteles visszatéríteni a fogyasztó által ellenszolgáltatásként megfizetett teljes összeget, ideértve a teljesítéssel összefüggésben felmerült költségeket is (például: postaköltség). Ha azonban a fogyasztó kifejezetten a legkevésbé költséges szokásos fuvarozási módtól eltérő fuvarozási módot választott, a vállalkozás nem köteles visszatéríteni az ebből eredő többletköltségeket.

Dr. Bezzegh Edina megjegyezte: a termék adásvételére irányuló szerződés esetén a vállalkozás mindaddig visszatarthatja az ellenszolgáltatás összegét, amíg a fogyasztó a terméket vissza nem szolgáltatta, vagy kétséget kizáróan nem igazolta, hogy azt visszaküldte; a kettő közül a korábbi időpontot kell figyelembe venni. Nem illeti meg a vállalkozást a visszatartás joga, ha vállalta, hogy a terméket maga fuvarozza vissza.

A fogyasztó köteles a terméket haladéktalanul, de legkésőbb az elállás közlésétől számított tizennégy napon belül visszaküldeni, illetve a vállalkozásnak vagy a vállalkozás által a termék átvételére meghatalmazott személynek átadni, kivéve, ha a vállalkozás vállalta, hogy a terméket maga fuvarozza vissza.

Forrás: AFP/Thomas Lohnes

A visszaküldés határidőben teljesítettnek minősül, ha a fogyasztó a terméket a határidő lejárta előtt elküldi. A fogyasztó kizárólag a termék visszaküldésének közvetlen költségét viseli, kivéve, ha a vállalkozás vállalta e költség viselését.

Amikor nem gyakorolható az elállási jog

Természetesen, olyan esetek is vannak, amikor a fogyasztó nem gyakorolhatja elállási jogát. Így például olyan termék esetében, mely nem előre legyártott, hanem személyre szabottan a fogyasztónak, megrendelésére készült.

Továbbá: romlandó termékek esetében; olyan zárt csomagolású termék tekintetében, amely egészségvédelmi vagy higiéniai okokból az átadást követő felbontása után nem küldhető vissza (ilyen lehet például a fehérnemű, amely esetén természetesen van elállási jog, ha annak csomagolását nem bontja meg a fogyasztó).

Nem gyakorolható az elállási jog a lezárt csomagolású hang-, illetve képfelvétel, valamint számítógépes szoftver példányának adásvétele tekintetében, ha az átadást követően a fogyasztó a csomagolást felbontotta – foglalta össze a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Számtalan esetben a vásárláshoz szükséges akár több százezer forintot hitelszerződés megkötésével biztosítják a fogyasztóknak, így fontos szót ejteni azon szabályról is, hogy ha az üzlethelyiségen kívül kötött szerződéshez járulékos szerződés is kapcsolódik, a fogyasztó elállási jogának gyakorlása a járulékos szerződést is felbontja, vagy megszünteti.

Vagyis, ha a fogyasztó a termékbemutató keretében hitel felvételével vásárolta meg a készüléket, a készülék vásárlásától való elállása egyben a banki hitelszerződést is felbontja, illetve megszünteti – mondta végezetül dr. Bezzegh Edina.