Vágólapra másolva!
Az utasbiztosítások egyik kiemelt kockázata a lopáskár, mely elsősorban az okmányok és egyéb értékekre eltulajdonítására terjed ki. Azt a kört, melyre az adott biztosítás ténylegesen kifizetést nyújt, az egyedi szerződés általános szerződési feltételei határozzák meg – mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője. Ezek egymástól eltérőek lehetnek, és minél teljesebb, több ingóságra kiterjedő biztosítást kívánunk kötni, számolni kell azzal is, hogy ez a tény a biztosítási díj összegében is meg fog mutatkozni – húzta alá dr. Burján Zsuzsanna.
Vágólapra másolva!

A külföldi lopáskárok körében elsősorban az okmányok és a készpénz eltulajdonítása jelenti a legnagyobb problémát. Ezen felül azonban többféle ingóság, érték eltulajdonítása is természetesen előfordulhat.

Itt a nagyobb értékű ingóságoknak van igazán jelentőse, mint például egy fényképezőgép, vagy kamera. Több éve tapasztalható a biztosítási piacon, hogy ezekre az eszközökre is lehet külön, a nyaralás során biztosítást kötni, mely nemcsak a lopáskárra, de például azok beázására is kifizetést teljesít.

Figyelés és felügyelet

Mint minden egyes esetben, a legfontosabb a kár megelőzése, tehát célszerű értékeinkre, csomagjainkra figyelni, nem javasolt a tengerpartra, vagy tópartra nagy értékű tárgyainkat elvinni, illetve azokat őrizetlenül hagyni.

Ha azonban nem megoldható, hogy értékeinket ne vigyük a magunkkal a partra, úgy célszerű a felügyeletet megoldani – tanácsolta a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Javasolt továbbá a külföldi nyaralás előtt külön utána érdeklődni akár a konzulátuson, akár az utazási irodán keresztül, hogy a város, vagy az üdülőhely, ahová utazunk mennyire biztonságos, mire kell különösen vigyázni?

Célszerű olyan óvintézkedéseket is megtenni, mint például a bankkártya esetében a napi levehető összeg limitje, vagy sms értesítés a készpénz felvételről, vagy akár a PIN kód védelme (célszerű nem egy helyen tárolni a bankkártyával).

A kárbejelentés tudnivalói

Azonban ha a baj megtörtént, akkor az elsődleges lépés a feljelentés megtétele és annak rögzítése, hogy mi történt, milyen értékeket, okiratokat loptak el. Ennek során, különösen akkor, ha az úti-okmányokat is érinti a lopás, mindenképpen javasolt a külföldi magyar nagykövetséggel, konzulátussal felvenni a kapcsolatot, az okiratok pótlása végett.

Amennyiben rendelkezünk érvényes utasbiztosítással, úgy az is szükséges, hogy a kárbejelentést minél hamarabb megtegyük, és a kárrendezéshez szükséges adatok, iratok, teendők pontosítása végett a biztosítóval azonnal egyeztetni javasolt.

A legtöbb biztosító társaság e helyzetekre tekintettel zöldszámos vonalat üzemeltet, így célszerű a biztosító és az érintett nagykövetség elérhetőségeit is magunkkal vinni az utazásra – emelte ki dr. Burján Zsuzsanna.

Ha a gépkocsit törik fel

Az úgynevezett alap casco biztosítás csupán a gépjárműben keletkezett rongálási kárt és az üvegkárt téríti meg autófeltörés esetén, az ott felejtett értéktárgyakra, és a gépjármű extra tartozékaira kiegészítő biztosítást kell kötni.

A kárt szenvedett autósnak legelőször is rendőrségi feljelentést kell tennie, ott megkapja a feljelentés jegyzőkönyvének egy példányát, melyre a kárjelentő lap kitöltésénél lesz szükség. Ezt követően a járművet a lehető legrövidebb időn belül be kell mutatni a biztosítónál.

Forrás: Youtube/bosnianbill

Ha valamilyen oknál fogva nincs lehetőség a gépkocsi azonnali bemutatására (például: hétvége van, és nincs nyitva a biztosító), úgy azt a kárfelvételig zárt helyen kell tárolni.

Két napon belül

A biztosítótársaságot 48 órán belül fel kell keresni a feljelentésről készült jegyzőkönyvvel, ezt a rendőrség minden esetben a károsult rendelkezésére bocsátja, a kárbejelentést követően a biztosító szakértője szemlét tart. A feljelentés jegyzőkönyvén kívül a gépkocsi forgalmi engedélyét is be kell mutatni a biztosítónak.

Nagyon fontos, hogy a kárszemléig a gépjárművet megjavíttatni nem szabad, azt zárt helyen kell tárolni, hogy utóbb a káresemény rekonstruálható legyen a szakértő számára, mivel ez a biztosító kárrendezésének elengedhetetlen feltétel.

Az ügyfél egyébként dönthet arról, hogy a biztosító által megállapított összeg átvétele után javíttatja meg gépkocsiját, vagy a javítást követően nyújtja be a számlát a társaságnak.