Jön a közhiteles címregiszter

hatékonyabb mezőgazdaság
Zalasárszeg, 2011. április 20. Frissen ültetett gyümölcsöst öntöznek munkagéppel a Zala megyei Zalasárszeg határában. MTI Fotó: Varga György
Vágólapra másolva!
Nagymértékben növelné a szerződéses ügyfelek biztonságát az a Parlament előtt lévő törvényjavaslat, amely alapján a jegyzők a lakcímnyilvántartás központi szerve (KEKKH) elektronikus adatállományának segítségével november 15-ig előzetesen felmérik, felülvizsgálják a jelenleg kezelt címállományt. A jogalkotó azt várja a szükséges adattisztítástól, hogy ily módon a felek naprakész adatai kerülnek be a szerződésekbe, és nem például egy korábbi állapotot tükröző adatot foglalnak írásba a jogászok. A haszonélvezeti joggal összefüggésben pedig nyilatkozniuk kell a jogszabályokban meghatározott érintetteknek.
Vágólapra másolva!

A törvényjavaslat hat, földügyi tárgyú törvény aktuális kérdésekben történő módosítását tartalmazza, amelyek egyrészt összefüggnek а mező és erdőgazdálkodási földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvény 2014. május elsején történ ő hatályba lépésével, másrészt а jogalkalmazási gyakorlatban felmerült kisebb jellegű korrekciókat tartalmazzák.

A törvény célja egy egységes, átlátható nyilvántartást, amelybe az adatok bejutásának módja kellően leszabályozott, egyirányú, amelyből közvetlen állampolgári adatszolgáltatás nem valósul meg, a közigazgatás egyéb szereplőit – különös tekintettel az egyes címadatot tartalmazó nyilvántartásokra - informálja és biztosítja a címadatokat.

Az ősfeltöltés folyamata

Első lépésként a jegyzők november 15-ig előzetesen felmérik, felülvizsgálják a jelenleg kezelt címállományt, megnézik, a címek valódiságát és a pontosságát a lakcímnyilvántartás központi szerve (KEKKH) elektronikus adatállományának segítségével. Ez fogja megteremteni а szükséges adattisztítás lehetőségét, ezáltal a központi címregiszter megfelelő adatokkal való ellátását biztosítja.

A jegyző tehát а személyi adat- és lakcímnyilvántartás központi szerve által területi bontásban elkészített és rendelkezésére bocsátott elektronikus adatállomány felhasználásával elvégzi az illetékességi területéhez tartozó címek vizsgálatát, összeállítja az adattisztítást igénylő címek listáját. Az ellenőrzés eredményéről pedig legkésőbb november 15-ig a címjegyzék visszaküldésével tájékoztatja а központi szervet.

A nyilvántartás felállításának technikai feltétele, hogy előzetesen megtörténjen egy úgynevezett ősfeltöltési folyamat. Az új címregiszter feltöltése ezen az adatbázison alapul majd.

A nyilatkozni kell a haszonélvezeti jogról

A törvényjavaslat más téren is kötelező módosításokat hoz. Ismeretes, hogy egy korábbi jogszabály alapján a 2014. április 30-án fennálló, határozatlan időre vagy 2014. április 30-a után lejáró, határozott időtartamra nem közeli hozzátartozók között szerződéssel alapított haszonélvezeti jog továbbá használat joga 2014. május elsején a törvény erejénél fogva megszűnt.

Forrás: MTI/Varga György

A módosítás szerint a haszonélvezeti jogok ingatlan-nyilvántartásból történő törlése érdekében az ingatlanügyi hatóság felhívására а haszonélvezeti jog jogosultjának december 31-ig а miniszter által rendszeresített formanyomtatványon nyilatkoznia kell а közte és а haszonélvezeti jogot alapító, а bejegyzés alapjául szolgáló okirat szerinti ingatlan-tulajdonos közötti közeli hozzátartozói viszony fennállásáról.

Ha а nyilatkozat alapján közeli hozzátartozói jogviszony nem áll fenn, vagy ha а jogosult a fenti határidőig nem tesz nyilatkozatot, hivatalból törölni kell az ingatlan-nyilvántartásból a bejegyzett haszonélvezeti jogot.

Továbbá, szintén hivatalból törölni kell az ingatlan-nyilvántartásban a 2014. április 30-áп jogi személy, valamint az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezhető jogra ügyleti képességgel bíró jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet javára fennálló haszonélvezeti jogot. A határidő elmulasztása miatt igazolási kérelemnek nincs helye – mondja ki a törvényjavaslat.