Vigyázat, a fogyasztó csoportok nem készpénzt, csupán vásárlói jogot adnak

Most kell újragondolnia a pénzügyeit, ingyenes készpénzfelvétel, illusztráció, ATM bankautomata, bankfiók
Vágólapra másolva!
A tapasztalatok szerint az emberek sajnos elvi tévedésben vannak a fogyasztói csoport működésével kapcsolatban, hiszen a legtöbben azt gondolják (és ehhez a félrevezető hirdetések is nagyban hozzájárulnak), hogy kölcsönt vesznek fel, amelyhez a szerződés megkötését követő rövid időn belül hozzájutnak – mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője. Ám valójában nem kölcsönnyújtásról van szó, a fogyasztó nem jut készpénzhez – figyelmeztetett dr. Bezzegh Edina.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években rengeteg ember vált áldozatává a fogyasztói csoportoknak, melyre tekintettel egy tavaly született törvénymódosítás véglegesen betiltotta új fogyasztói csoportok létrehozását. A jogszabály módosítás azonban nem hozta a várt eredményt, hiszen a már meglévő csoportok tovább folytatják tevékenységüket, sok esetben továbbra is becsapva a hiszékeny embereket – vázolta fel a jogi környezetet a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Ám az emberek sajnos elvi tévedésben vannak a fogyasztói csoport működésével kapcsolatban, hiszen a legtöbben azt gondolják (és ehhez a félrevezető hirdetések is nagyban hozzájárulnak), hogy kölcsönt vesznek fel, amelyhez a szerződés megkötését követő rövid időn belül hozzájutnak.

Csak vásárlói jogot adnak

A fogyasztói csoportok nem pénzt, hanem vásárlói jogot adnak. A megvásárolni kívánt autó vagy lakás értéke az az összeg, amelyre a hirdetések vonatkoznak – emelte ki dr. Bezzegh Edina.

Forrás: Mudra László - Origo

A fogyasztói csoport tagjai ugyanis mondhatni egymásnak adnak kölcsön. Mindenki rendszeresen befizet egy bizonyos összeget, majd az így összegyűlt megtakarításból megvásárolják a szerencsés tagnak az általa kiszemelt terméket (autó, lakás stb.). A meghatározott törlesztést pedig minden tagnak addig kell fizetnie, amíg a csoport minden tagja hozzá nem jut az általa megszerezni kívánt áruhoz vagy szolgáltatáshoz.

Arról, hogy ki lesz az a szerencsés, aki hozzájut a kiszemelt termékhez, előtörlesztés vállalással, vagy sorsolással döntenek. Az adott hónapban általában az a tag jut hozzá a vásárlói joghoz, aki a legtöbb előtörlesztést vállalta. Ha valaki előtörlesztést vállal előre kifizeti a még meg sem kapott pénzösszeg egy részét. Amennyiben több ilyen tag is van, közülük sorsolással döntik el, hogy ki juthat hozzá a vásárlói joghoz.

Nagyban függ a szerencsétől

Az tehát, hogy a fogyasztó mikor nyeri el a vásárlói jogot, nagyban függ a szerencsétől, és akár az is megtörténhet, hogy csak 5-10 év múlva jut hozzá, a legtöbb esetben megtévesztően beharangozott azonnali vagy pár hónapon belüli teljesítés helyett.

A D.A.S. JogSzerviz szakértője hangsúlyozta: még abban sem lehet reménykedni, hogy a kamatok majd növelik a befizetett összeget, mivel a befizetett összeg nem kamatozik, azaz a pénz gyarapodni sajnos nem fog.

A fogyasztóvédelmi törvény alapján nyilvános felhívás útján már tilos a fogyasztói csoportokba tagokat toborozni, azaz jogszabályba ütközik, ha egy ilyen cég például ingyenes reklámújságban kínálja szolgáltatását. A fogyasztói csoportok azonban fentiek ellenére reklámjaikkal sokszor annak látszatát keltik, hogy rossz anyagi helyzetben lévő, jövedelemigazolással nem rendelkező, vagy akár BAR-listás embereknek is kölcsönt tudnak nyújtani.

Kecsegtető ajánlatok

Az ajánlat kecsegtető, azonban a szerződés aláírása, és a regisztrációs díj, első törlesztések befizetése előtt mindenképpen javasolt tüzetesen áttekinteni a szerződés feltételeit, vagy akár jogásszal konzultálni az ügylettel kapcsolatban. Dr. Bezzegh Edina szerint mindenki azt tartsa szem előtt, hogy a kölcsön folyósítására a bankok jogosultak, nem egy kisebb, vagy akár nagyobb irodában működő gazdasági társaság.

A fogyasztói csoportot szervező céget is érdemes ellenőrizni, amelyre lehetőség van az ingyenes céginformációs oldalon keresztül, illetve az internetes fórumokon is hasznos információkat találhatunk. Mások rossz tapasztalata kellő jelzés lehet arra, hogy nem szabad, nem érdemes a szerződést aláírni.

Amennyiben a szerződés már aláírásra került, a fogyasztónak még mindig lehetősége van meggondolni magát az aláírástól számított 30 napon belül. Amennyiben ezen időtartamon belül felmondja a szerződést, akkor egy tízezer forint körüli összeg kivételével a már befizetett regisztrációs díjat és havi részletet/részleteket a fogyasztói csoportot szervező vállalkozás visszatéríti.

Amennyiben a fogyasztó „előtörlesztést" vállal a következő közgyűlésre, úgy a szerződéstől a közgyűlés napjáig állhat el. Fenti határidő elteltével a csoport tagja csak rendes felmondással szüntetheti meg a szerződést, ilyenkor azonban a regisztrációs díjat nem, a már befizetett havi részletet/részleteket pedig csak a futamidő végén, de kamatok nélkül kapja vissza – mondta végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértője.