Még két napig igényelhetnek támogatást autóvásárláshoz a mozgáskorlátozottak

autós biciklitartó
Vágólapra másolva!
Azok a személyek jogosultak a támogatást igénybe venni, akik például mozgásszervi betegség, vagy valamilyen funkcionális zavar miatt nem képesek segédeszköz nélkül a helyváltoztatásra, tehát közlekedőképességükben akadályozottak – mondja ki egy kormányrendelet. A D.A.S. JogSzerviz szakértője rámutatott: lehetőség van arra is, hogy az illető új gépjárművet vásároljon, ám ennek is jogszabályi kötöttségei vannak.A támogatás igénylése szeptember 30-ig adható le az illetékes kormányhivatalnál.
Vágólapra másolva!

A 102/2011 (VI.29.) kormányrendelet lehetővé teszi a súlyosan mozgáskorlátozott személyek számára azt, hogy állami támogatást vegyek igénybe vagy új, illetve használt autó vásárlásához, vagy már meglévő gépjárművük átalakításához. A támogatás igénylése szeptember 30-ig adható le az illetékes kormányhivatalnál – figyelmeztetett dr. Burján Zsuzsanna.

A rendelet pontosan meghatározza azoknak a személyeknek a körét, akik jogosultak a támogatás igénybevételére. Eszerint - a teljes és részletes felsorolást mellőzve - azok a személyek jogosultak a támogatást igénybe venni, akik például mozgásszervi betegség, vagy valamilyen funkcionális zavar miatt nem képesek segédeszköz nélkül a helyváltoztatásra, tehát közlekedőképességében akadályozottak.

Gyermek után is igényelhető

Olyan gyermekek után is igényelhető a támogatás, akik autista, látási, hallási, értelmi fogyatékosságuk, vagy mozgáskorlátozottságuk folytán magasabb összegű családi pótlékra jogosultak. Azok a felnőttek, akik fogyatékossági támogatásban részesülnek, szintén részesülhetnek a támogatásban.

Fontos követelmény, hogy a támogatást külön kérelmezni kell. Ehhez egy nyomtatványt szükséges kitölteni és az illetékes kormányhivatal szociális és gyámhivatalához kell benyújtani, valamint a szükséges okiratokat, nyilatkozatokat csatolni szükséges. A nyomtatvány beszerezhető ettől a hivataltól is.

Fotó: Hirling Bálint [origo]

Abban az esetben, ha a kérelmező rendelkezik jogosítvánnyal, akkor ezt a nyomtatványt saját maga tölti ki, viszonyt akkor ha a kérelmezőnek nincs jogosítványa, akkor a nyomtatványon a a szállítást végző személynek külön nyilatkoznia kell arról, hogy Ő fogja a kérelmező járművel történő szállítását végezni.

Jelenleg ezek a kérelmek 2014. szeptember 30. napjáig terjeszthetőek elő, és a hivatalnak legkésőbb 2014.december 15. napjáig kell dönteniük a jogosultságról és a támogatásról – emelte ki ismét a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Mire vehető azonban igénybe a támogatás, és mekkora összegben?

Lehetőség van arra, hogy az illető új gépjárművet vásároljon. Ekkor a támogatás összege kilencszázezer forint. Sajnos megszorítást jelent az, hogy a támogatásnak ez a lehetősége csak és kizárólag egy márkájú gépjármű vehető igénybe, sőt ezen belül is meghatározásra került az, hogy milyen típusokra.

Használt gépjárműre is kérhető a támogatás, azonban ekkor a megvásárolni kívánt gépkocsi nem lehet 5 évesnél régebben fogalomba helyezett. Használt gépjárműnél nincs márka és típuskorlátozás.

A gépjármű átalakítási támogatás az érintett személy tulajdonában álló gépkocsi átalakítására igényelhető. Ilyen átalakítás lehet az automata sebességváltóval, vagy más segédberendezéssel történő felszereléséhez, átalakítás, illetve a súlyos mozgáskorlátozott személy szállítását lehetővé tevő átalakítás is. Az átalakítási támogatás mértéke az átalakítás költsége, azonban maximum kilencvenezer forint – mondta végezetül dr. Burján Zsuzsanna.