Hogyan előzhetik meg a cégvezetők a munkaügyi bírságot?

robotika, munka, humánerőforrás
Sumio Ishii, engineer of Japan's SECOM Co Ltd., shows its new robot "My Spoon" to help the disabled eat meals at the International Home Care and Rehabilitation Exhibition in Tokyo, 12 September 2002. Users can control the robot with a joystick (R bottom) using their jaws, hands and feet. The company sells the robot at a price of 380,000 yen (3,200 US dollars). AFP PHOTO/Toru YAMANAKA
Vágólapra másolva!
Mivel egy cég számára komoly költségei lehetnek a munkaügyi bírságnak, a társaságoknak érdemes igénybe venniük az úgynevezett komplex munkajogi compliance audit szolgáltatást.
Vágólapra másolva!

Az SBGK Szabadalmi és Ügyvédi Irodák már több mint 40 éve látják el gazdasági társaságok teljes körű jogi képviseletét, amibe természetesen beletartozik a munkajogi képviselet és tanácsadás is – mutatott rá dr. Vas-Angyal Zsófia.

Manapság pedig egyre fontosabb terület egy cég működése során a munkajogi kérdések jogszabályoknak megfelelő rendezése, mivel jelentős anyagi veszteség érheti a cégeket, ha problémák merülnek fel ezen a területen.

A 2012-ben hatályba lépett új Munka törvénykönyvének való megfeleltetés sem valósult meg minden cégnél és sokszor még a vezetők sincsenek tisztában az új szabályokkal pontosan.

Az ellenőrzések adatai

A munkaügyi ellenőrzések igen gyakoriak manapság. Az NMH Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóságának tájékoztatása - a munkaügyi ellenőrzés tapasztalatairól (2014. I. negyedév) - szerint 2014. január-március hónapokban 5 918 munkáltatót ellenőriztek, a foglalkoztatók 58 százalékánál találtak munkaügyi jogsértéseket, mely az ellenőrzés alá vont foglalkoztatottak (34 066 fő) 51 százalékát érintette.

2014. első negyedévében feltárt jogsértéseket elkövető 3 423 munkáltató közül 1 122 vállalkozással szemben alkalmaztak munkaügyi bírságot, összesen 165 905 000 forint összegben.

Mit vizsgálhat a hatóság?

A munkaügyi ellenőrzések során sok mindent vizsgálhat az eljáró hatóság. Klasszikus ellenőrzési tárgykörök például: létrejött-e és ha igen, akkor megfelelő tartalommal a felek között a munkajogviszony, eleget tett-e a munkáltató a munkavállalók felé fennálló írásbeli tájékoztatási kötelezettségének, a szabályoknak megfelelően történt-e a munkaerő-kölcsönzés.

További tárgykörök: betartják-e a nők, fiatalkorúak és megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásával kapcsolatos jogszabályi rendelkezéseket, betartják-e a munkaidő, pihenőidő, szabadságolás, munkabérrel kapcsolatos szabályokat, megfelelően történt-e a munkaviszony megszüntetésével kapcsolatos igazolások kiállítása stb.

Akár húszmilliós is lehet a bírság

Az SBGK Szabadalmi és Ügyvédi Irodák szakértője szerint ebből az igen szűk és csak példálózó felsorolásból is látható, hogy nagyon sok olyan terület van, amit ellenőrizhetnek a munkaügyi felügyelők, és ami sokszor gondot jelent egy cég mindennapi működése során. Az ellenőrzés után a tényállás alapján a felügyelők határozatot hoznak és amennyiben szabálytalanságot észlelnek, bírságolnak illetve egyéb intézkedéseket hoznak.

A bírság, ha pénzbeli szankció, akkor főszabály szerint harmincezer forinttól tízmillió forintig terjed, vannak azonban enyhítő és súlyosbító körülmények, amelyek esetén legrosszabb esetben akár húszmillió forint is lehet a bírság. Ez igen komoly anyagi teher egy cégnek, főleg annak tükrében, hogy munkajogi szakember segítségével ezek a bírságok könnyen megelőzhetőek.

Megelőzhető a bírság

Komoly költség lehet egy cégnek nemcsak a munkaügyi bírság, de az is, ha szabálytalanul intézik esetleg egy munkavállalóknak a felmondását és az pert indít ellenük, vagy ha nem tudják milyen kötelezettségeik és lehetőségeik vannak a munkába visszatérő kismamákkal kapcsolatban, vagy ha nincsen fegyelmi szabályzatuk, vagy ha egyszerűen túl nagy a fluktuáció a munkavállalók között.

Ezért javasolt a gazdasági társaságoknak egy komplex munkajogi compliance audit szolgáltatás igénybevételét, amely nemcsak jogi átvizsgálást jelent, jogszabályoknak való megfelelésre összpontosítva, hanem a cég munkajogi politikáját és gyakorlatát is érintő tanácsadást. Egy ilyen munkajogi auditnál a management szemléletű, a cég gazdasági érdekeit is szem előtt tartó megközelítés nagyon hasznos lehet a cégek számára – hangsúlyozta dr. Vas-Angyal Zsófia.

A munkajogi szerződések átnézése és aktualizálása mellett javasolt, hogy mindenképpen gondoljanak a cégvezetők olyanokra is, mint fegyelmi szabályzat, hatékony motivációs rendszer (bónuszok, továbbképzési lehetőségek, béren kívüli juttatások), egyenlő bánásmód elvének betartása, bérezési rendszer egysége, munkaköri leírások rendezése, szabályos ki- és beléptetési folyamat.

Vita esetén a mediáció lehet az első lépés

Az SBGK Szabadalmi és Ügyvédi Irodák szakértője szerint a munkáltatóknak a munkavállalóikkal már kialakult vitás helyzet esetén először érdemes mediációt igénybe venni, azaz a peren kívüli békés konfliktuskezelést, mint megoldást.

Forrás: Thinkstock

A munkajog területén kifejezetten sok esetben értek el eredményt a mediátorok, és sikerült a felek álláspontját közelíteni és rávezetni a feleket, hogy megállapodást kössenek, egy akár több hónapig is eltartó bírósági peres eljárás helyett.

A következő évek áttörése lehet

Munkaügy területén a következő évek várható nagy áttörése a munkaügyi compliance audit lesz, mely a munkajoginál egy még teljesebb és átfogóbb vállalati vizsgálatot jelent az összes munkaügyhöz kapcsolódó területen is.

A Pécsi Tudományegyetem Továbbképző Intézete idén indította el először a Munkaügyi auditor jogi szakokleveles képzését, amely megfelelő számú és képzettségű szakemberek biztosításával elősegíti majd várhatóan a munkajogi audit terjedését. Ez a fajta audit új szemléletet és megközelítést kínál a gazdasági élet szereplőinek.

A munkaügyi audit lényege, egy kidolgozott rendszer alapján az adott cég minden munkaüggyel kapcsolatos területét, így nemcsak a munkajogot, de a HR, bérszámfejtés, munkaszervezés költséghatékonyságát is átvilágítsa, hatékonyabbá tegye és optimalizálja minden szempontból a jogszabályok figyelembe vételével.